1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Bu inekler Rize'yi sevmedi!
Bu inekler Rize'yi sevmedi!

Bu inekler Rize'yi sevmedi!

Hayvancılığın geliştirilmesi projeleri kapsamında Rize'de 113 aileye dağıtılan Holstein cinsi inekler yöreye uyum sağlayamadı ve sadece 20 adet kaldı.

A+A-

GÖKTÜRK FIRAT 
Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, hayvancılığın geliştirilmesi projeleri kapsamında Rize'de 113 aileye dağıtılan Holstein cinsi ineklerin yöreye uyum sağlayamadığını ve 20 adet kaldığını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında 2005 yılında iki yıl geri ödemesiz olarak Rize'de 113 aileye dağıtılan Holstein cinsi ineklerin çoğu yörenin iklim ve coğrafi şartlarına ayak uyduramadığı için öldü. 113 inekten geriye 20 tane kaldı.

Geniş ve düz ayak yapısı ile engebesiz arazilerde verim alınan ineklerden çoğu; Rize'nin engebeli yapısında yürüme zorluğu sebebiyle geçirdikleri kazalar sonucu, bir bölümü de iklimsel şartlardan dolayı, hastalanarak öldü.

İki yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli 3 bin 500 YTL karşılığında üreticilere verilen ineklerin ölmesi, kalan ineklerin de verimsiz olmaları sebebiyle 53 çiftçi, taksitleri ödeyemedikleri için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından icraya verildi.
Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, Holstein cinsi ineklerin bölgenin iklimi ve coğrafi koşullarına ayak uyduramadıklarını söyledi. Karadeniz yöresine en uygun hayvan cinsinin Jersey ırkı olduğunu belirten Çekiç, şöyle konuştu: "Holstein cinsi inekler günde ortalama 50 kilogram civarında ot yer. Bolca su içerler. Ayak yapıları itibariyle düz alanlarda yaşayabilirler. Günde ortalama 80 kilo civarında süt verirler. Sütleri bol olsa da Jersey cinsi ineklerin sütü kadar kaliteli değildir."

Rize'ye gönderilen bu ineklerin coğrafi ve iklim şartlarına ayak uyduramadıkları için hastalık ve kazalar sonucu öldüğünü anlatan Çekiç, "Hayvan yetiştiricileri bu ineklerin ihtiyaç duyduğu miktarda ot temin edemediği için inekler süt üretiminde de verimsiz oldu. Bu nedenle bazı yetiştiriciler inekleri kesip kavurma yaptı. Bölgemiz için en verimli olan cins Jersey ırkıdır. Jersey inekler bölgemizin nem, iklim ve coğrafi şartlarına rahatlıkla ayak uydurabilmektedir. Günde ortalama 20 kilo süt verseler de bu süt Holstein cinsi ineklerden elde edilen süte göre çok daha kalitelidir." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
8 Yorum