1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Yunanlı, Trabzon'da yılbaşı kutladı!
Yunanlı, Trabzon'da yılbaşı kutladı!

Yunanlı, Trabzon'da yılbaşı kutladı!

47 Yunanlı Maçka'da kemençe ve davul eşliğinde geleneksel kıyafetlerle yılbaşı kutladı. Kutlamada hafif bir de gerginlik yaşandı.

A+A-

Kalandar (yılbaşı) eğlenceleri için geleneksel kıyafetleriyle Trabzon'un Maçka ilçesine gelen 47 kişilik Yunanlı turist grubu, Yazlık köyünde kemençe ve davullar eşliğinde eğlenerek Kalandar'ı kutladı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'dan dün akşam uçakla Trabzon'a gelen ve Maçka ilçesinde geceyi geçiren 47 kişilik turist kafilesi, geçen yıl olduğu gibi Kalandar kutlamaları için Maçka ilçesine bağlı Yazlık köyüne geldi.
26239
Geleneksel kıyafetleri eşliğinde Yazlık köyünde Kalandar eğlencelerine katılan Yunanlı grup ile bir köyü arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
26240
Bir köy sakini, babasının mezarının bulunduğu yerde Yunanlı turistlerin eğlenmesine izin vermeyince tartışma çıktı. Tartışma daha sonra Yunanlı turistlerin bölgeden ayrılmaları ile sona erdi.
26242
Ayı postuna bürünen turistlerin de bulunduğu grup daha sonra eğlencelerinin bitmesinin ardından köyü gezdi.
26243
Latince ayın birinci günü manasındaki "calandae" kelimesinden türeyen ve İngilizce'de takvim anlamına gelen "calendar" şeklinde kullanılan Kalandar, Ortodoks Rumlar tarafından Kalanta/Kalanda olarak da ifade ediliyor ve 24 Aralık gününü 25 Aralık'a bağlayan gece kutlanıyor. Kalandar, Trabzon ve yöresinde ise 13-14 Ocak tarihlerinde kutlanıyor.
26244
Yunanlı turistlerden Momoger Derneği Başkanı Kostas Alexandiris, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Yunanistan arasında köprü vazifesi gördüklerini söyledi.
26245
Dedelerinin yüzyıllardan beri bir arada yaşadıklarını belirten Alexandiris, şunları söyledi: "Biz buraya kendi kültürümüzü yaşamak için geldik. Biz Türkiye ile Yunanistan arasında köprü görevi yapıyoruz. Bunu da buraya gelmekle gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu gelecekteki herkesin barışı için bir adımdır. Herkesin böyle düşünmesi gerekir. Senelerdir buraya geliyoruz, hatta üç çocuğumu alıp geliyorum."
26246
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın korkusuzca adımlar attığını belirten Alexandiris, şöyle konuştu: "Bundan dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah birbirimize daha yakın olacağız. İki bin kilometreden Trabzon'a geldik. Dedelerimiz Türkler ile yüzyıllardan beri bir arada yaşadı. Burada çok güzel misafirperverlikle karşılandık. Herkese teşekkür ediyorum"
26247

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
11 Yorum
  • Rosi cona / 05 Ocak 2010 Salı 11:20

    Irkçılığın, ülkemizde ve başka ülkelerde toplumun tümü için her zaman yıkıcı sonuçlar doğurduğunu görmemezlikden gelemeyiz.Farklı etnik ve dini kimliklere sahip olmanın, Türk olmaya karşı bir kışkırtma, bir hakaret, bir tehdit olmadığı gerçeğini benimsemeliyiz.İntikam ve yıkım üzerine kurulu bir ülkede değil, özgürlüklerine saygılı, içindeki farklı kimlikleri zenginlik olarak görebilen bir ülkede yaşamaktır..

    Yanıtla (0) (0)
  • Eski Toprak / 04 Ocak 2010 Pazartesi 22:31

    ROSİ CONA diye yorum yazan kardeş sen galıba hep HASAN CEMAL ile YASEMİN ÇONGAR mı okursun yada VAKİTile YENİ ŞAFAK

    Yanıtla (0) (0)
  • selim / 04 Ocak 2010 Pazartesi 20:28

    bu rumlarda akıl yok kemençe bizim kültürümüzdür karadenize rizeden yayılmıştır örnek samsunda yok mesela rizenin kültürünü sahiplenmeyin hırsızlar sizin dedeleriniz burada yoktu sonradan bizansın desteğini alarak buraya yerleştiler trabzonda çoğaldı dedeleriniz sonra rizede çoğalmaya çalışsanız da 5 bin kişi yoktu dedeleriniz hep laz ve türktü buralar sonra hak yerini buldu herkes ait olduğu topraklara döndü dedeleriniz egelidir rizede bizans rumca isim koymuştu bu günleri düşünerek halbuki rizede hiç rum kalıntısı yok kilise kalıntısı yok ama trabzonda var sizde dedelerimiz diyip gelin ne kurnaz bunlar osmanlı hanesinde rize sancağında sürmene hopa arası olarak geçer nüfus 150 bin olup rum nüfusu 5 binin altındadır 145 bin müslüman laz ve türk 5 binin altındaki rumlar ise rize sancağın batı yakasındadır rizeye boşuna gelmeyin bir tane kalıntı yok çünkü dedeleriniz burada yaşamıyordu

    Yanıtla (0) (0)
  • Rosi cona / 04 Ocak 2010 Pazartesi 19:06

    Egemen siyasetçinin ve şoven siyasetin dili sokağı kışkırtıyor,böylesine ırkçı davranışlar, politikalar insanlarımızın duyguları ve duruşları çatıştırma tehlikesi barındırıyor.Şöven Milliyetçilik ne istemediğini bilenlerin hareketi olmuş. Olabilecek kötü şeylere, komplo teorilerine kilitlenmiş, geleceği düşünemeyen, daha güzel bir Türkiye ile ilgili hayal kuramayanların davranış hareketi..

    Yanıtla (0) (0)
  • Eski Toprak / 04 Ocak 2010 Pazartesi 16:52

    Yazık bu hain emelleri olanlara çanak tutanlara.Biz TÜRKİYENIN parçalanmasını güney doğudan beklerken baksanıza Trabzon dan da bu işin temelleri atılmaya çalışılıyor.VEbunu göremiyen bazı dalkavuklar bu SOROS planına çanak tutuyor.Bir araİSRAİL liler HEMŞİN dağlarını yaylalarını babalarının hayrına mı dolaşıyordu sanıyorsunuz.Ama bazı duyarlı vatandaşlar tepki gösterince kesildiler.Halk tepkisız kalırsa yakında RUM,YAHUDİ AÇILIMI başlar .ERMENİ açılımı zaten başladı

    Yanıtla (0) (0)