1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Hemşin, kendi geleceğini tartıştı
Hemşin, kendi geleceğini tartıştı

Hemşin, kendi geleceğini tartıştı

Hemşin'de, Ali Bayramoğlu'nun da katıldığı kentsel dönüşüm toplantısında gergin anlar yaşandı. İşte tarihi toplantıdan, gündemi belirleyecek tartışmalar:

A+A-

Hemşin Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili akılda kalan şüphelerin giderilmesi ve çalışmalarla ilgili son durumu değerlendirmek amacıyla Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu’nun da katılımıyla Hemşin Belediye Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda zaman zaman gergin anlar yaşandı.

Proje kapsamında mülkleri yıkılacak olan vatandaşların, “Bizi kandırıyorsunuz” ithamlarına maruz kalan Ali Bayramoğlu, “Sizi kandırıp da ne kazanacağım? Hemşin’de mülküm, arazim mi var?” cevabını verdi.

Bu kez de, “Hemşin’de arazi, ev satın alacakmışsınız” şeklinde salonda sesler yükselince Ali Bayramoğlu, “Ben buradan, Hemşin’den yer alsam; bu size kayıp mı? Parasını ödeyeceğim, yer alacağım” şeklinde konuştu.

Bazı vatandaşların, Kentsel Dönüşüm Projesi için Hemşin’in pilot bölge seçilmesini kobaylık olarak değerlendirmesi ve organik çay projesinde de bu şekilde aldatıldıklarını öne sürmesi üzerine Ali Bayramoğlu sert çıkarak, “Çay konusunda asıl siz beni yalnız bıraktınız. Bütün Rize beni yalnız bıraktı. Bana böyle konuşuyorsunuz da Çaykur Genel Müdürü kimdir ki ona bir şey diyemiyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda söz alan belediye eski başkanı Başar Cumbur’un sözleri ise salonu iyice gerdi. Bu projenin kendisine ait olduğunu öne süren Cumbur’un, isim vermeden Başkan Halim Bekar’ı hedef alarak, “Herkes rantının peşinde. Bugüne kadar benim boğazımdan aşağı haram lokma geçmemiştir.” şeklinde konuşması Belediye Başkanı Halim Bekar’ı öfkelendirdi. Cumbur’un ifadelerine sert tepki gösteren Bekar, “Konuşurken, insanları hırsız yapıp ithamlarda bulunma. Siyaset yapma” dedi.

BAYRAMOĞLU PROJEYİ ANLATTI

Kalabalık bir vatandaş topluluğunun katılımıyla Hemşin Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer ve Belediye Başkanı Halim Bekar’la birlikte platformda yerini alan Ali Bayramoğlu, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin detaylarını ve ilçeye getireceği değişimi anlattı.

33132

Projenin kente nefes aldıracağını ve kurulacak havuzlarla denizin Hemşin’e getirileceğini söyleyen Bayramoğlu, “Biliyorsunuz ki bu bölgede nüfus hızla azalıyor. İnsanlar büyükşehirlere gidiyor. Rize’de Kentsel Dönüşüm Projesi gündeme geldiğinde; İkizdere ve Çamlıhemşin’den sonra Hemşin 3. sıradaydı. Biz özel gayretler gösterdik ve Hemşin’i 1. sıraya aldık. Bunda da sizin yetiştirdiğiniz, hemşeriniz BM Holding’in sahibi Bülent Kuyumcu’nun önemli katkısı var.” diye konuştu.

33133

HEMŞİNLİLER KARARSIZ

Proje tanıtımının ardından Ali Bayramoğlu, vatandaşların sorularını dinledi. Söz alan bazı Hemşinli vatandaşlar, bu projeyle mülklerinin ucuz fiyata TOKİ tarafından ellerinden alınıp fahiş fiyatlarla geri verileceğini ve bunun da kendileri için hiç kazançlı olmayacağını söylediler.

Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu ise; hızla göç veren, kira geliri olmayan, satılsa değeri bulunmayan Hemşin merkezdeki dükkan ve konutların, bu proje tamamlandığında değerinin 10 katına çıkacağını söyledi.

Türkiye ve dünyadaki örnekleriyle kentsel dönüşüm projelerinin sonuçlarını anlatan Bayramoğlu, “Hemşin ilçesi bu Kentsel Dönüşüm Projesi ile yeniden soluk alacak ve önümüzdeki dönemde önemli bir turizm şehri haline gelecektir. Ortalama günde dışarıdan sadece 4 bin ile 5 bin insan buraya gelecek. 200 konut, 50 veya 60 dükkan yapılacak. Ve bu çizilmiş olan kentsel dönüşüm alanındaki 70 dönüm, hinterlandıyla birlikte düşünüldüğündeyse 300’le 500 dönüm arasında bir tek çivi dahi çakılmayacak. Gayrimenkulünüz, İstanbul’daki bir taksi hattı gibi kıymetli olacak. Bu proje son derece önemli bir pilot çalışma olacak.” dedi.

vid.jpg ‘KANDIRILDIK’ GERGİNLİĞİ



Güllünaz Taşçı isimli Hemşinli bir kadının, “2 daire, altı da dükkan mülkümüm yerine ben 1 oda 1 salonluk yer verileceği söylendi. Burada 2 aile barınabilir mi? 30 Bin Lira da para vereceğiz üstüne. Ben bu parayı nerden bulacağım? Milleti böyle kandırmakla bu iş olmaz, yürümez. Kimseyi yalandan kandırmasınlar” şeklindeki ifadeleri üzerine Ali Bayramoğlu, “Burada ‘milleti, kimseyi kandırmasınlar yalandan yere’ derken, birisinin sizi kandırdığını mı düşünüyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Salondan, “Evet, kandırılıyoruz” seslerinin yükselmesi üzerine Ali Bayramoğlu, “Kandırılmaktan kastınız neyse ben bir öğrenmek istiyorum. Çünkü bu projeyi baştan beri ben yürütüyorum. Ben mi kandırıyorum sizi?” dedi.

Salondan “Evet siz de bizi kandırıyorsunuz” şeklinde cevap alan Bayramoğlu, “O zaman açıklayacaksınız bunu. Söylemekle olmaz bu. Buyurun, söz vereyim. Ben kandırıyormuşum. Neyi kandırdığımı anlamak istiyorum” diyerek mikrofonu salona bıraktı.

Muzaffer Güzey adlı vatandaş, “Çayda bizi kandırdınız. Yüzde 60 kaybımız var.” diyerek, “Ben bu sene çayımı normal olarak satamadım. Organize geçmezseniz çayınız almayacağız dediler. Mecburen imza attırdınız bize ve yüzde 60 kaybımız var. Siz kandırdınız. Benim 120 metre arsam var. Üzerinde 3 dükkânım bir de evim var. Buna verilen para 24 bin lira. Geri almak istesem 180 bin lira ödemem gerekiyor. Bunu bir izah edin” şeklinde konuştu.

Güzey’in konuşmasına cevap veren Bayramoğlu, “Söylediklerinizde birincisi; bir kere itham var, ikincisi; bir hesap var. Siz, benim fiyatım budur, bana bu kadarlık bir fiyat söylüyorsunuz derseniz bu ayrı bir hesap. Bunda kandırma mandırma yok. Kandırma şöyle olur: Size deriz ki ‘Kardeşim sen yerini ver, biz sonra hallederiz.’ Alırız senden yeri. Sonra da ‘tutmadı bu iş sen bir 100 daha ver’ dersek o zaman kandırma olur bu. Şimdi sizinle peşin peşin konuşulurken, bunun karşılığı da budur derken, bu neden kandırma olsun?” diye konuştu.

BAYRAMOĞLU: “RİZE BENİ YALNIZ BIRAKTI”

Çay konusundaki eleştiriye de cevap veren Bayramoğlu, “Çay konusunda dediğinize katılmıyorum. Tam tersine çay konusunda siz beni yalnız bıraktınız siz. Bütün Rize beni yalnız bıraktı. Ben buraya geldim sizin meselenizi tek tek not alıp Rize’ye gittim. Çaykur’da sizin için, kayıplarınızın ödenmesi için kavgalar ettim. Üstelik size ilave çıkan ödemeler de o dönemde geldi. Ama siz bunu burada böyle konuşuyorsunuz; Çaykur yetkilisi, genel müdürü geldiğinde hiçbirisi karşısında bir şey konuşmuyor.” şeklinde tepki gösterdi.

Salondan, “Kimse bizi konuşturmuyor ki” şeklinde gelen sesler üzerine ise Ali Bayramoğlu, “Bana nasıl konuşuyorsunuz? Çaykur Genel Müdürü dediğiniz kim ki yani bana rahatça konuşuyorsunuz da ona konuşamıyorsunuz?” dedi.

vid.jpg 
ESKİ BAŞKAN CUMBUR’UN SÖZLERİ ORTAMI GERDİ



Salonda bulunan Hemşin eski belediye başkanı Başar Cumbur söz alarak bir konuşma yaptı. Ali Bayramoğlu ile bir dönem beraber çalıştığını ve onun tadının hala damağında olduğunu söyleyen Cumbur, “Hem o çalışmaya teşekkür etmek hem de sitemlerimi söylemek isterim. İnsanlar önce kafalarının içindeki siyasi düşünceleri ve önyargıları atacaklar. Her şeyin iyisi benim kötüsü Başar’ındır olmayacak. Herkesin hakkını teslim edeceksin. Bu salonda ben de çok toplantı yaptım. Ben sizden fazla adam topluyordum. Ben 26 yıl öğretmenlik yaptım, öğrencilerime hiç yalan söylemedim. 5 sene belediye başkanlığı yaptım, hiç yalan söylemedim. Şimdi siz dediniz ki bu bizim projemiz filan. Sayın vekilim sizi tenzih ederek söylüyorum. Bu proje önceki belediye başkanlığı döneminde CHP’nin belediye başkanı, CHP’nin meclis üyeleri ve AKP’nin, ANAVATAN’ın meclis üyelerinin imzasıyla hazırlanmış projedir. Bu, şu andaki yönetimin ondan sonra takip ettiği projedir. Bunu herkes böyle aklına kazısın. Hemşin’i cennet yapsanız da cennetin temelini ben atmışım. Herkes bunu adam gibi söyleyecek.” ifadelerini kullandı.

Cumbur, seçimler öncesinde kendilerine çakal denildiğini de öne sürerek, “Ne yazık ki bir çakalın hazırladığı projeyi şimdi çok iyi takip etmeye çalışıyorsunuz. Ben bu projenin arkasındayım. Bu proje benimdir. Yapılması için her türlü desteği veririm.” dedi.

Konuşmasında dozajı yükselten Başar Cumbur’un, “Burada herkes bir rantın peşinde sayın vekilim. Herkes rantının peşinde. Bugüne kadar benim boğazımdan aşağı haram lokma geçmemiştir. 26 yıl öğretmenliğimde, 5 yıl belediye başkanlığımda. Ama sayın başkana sorsak bunları ben söylemedim der.” şeklindeki ifadeleri Hemşin Belediye Başkanı Halim Bekar’ı öfkelendirdi. Cumbur’un ifadelerine sert tepki gösteren Bekar, “Konuşurken, insanları hırsız yapıp ithamlarda bulunma. Siyaset yapma” dedi.

Ali Bayramoğlu’nun araya girmesiyle tartışma büyümeden kapandı. Cumbur ise, “Ben hırsız demedim ki size. Ben siyasi olarak da konuşmadım. Bir dönemi değerlendirmek açısından konuştum. Ben siyaset yapıyorum, sen de siyaset yapıyorsun. Bunu yaparken de her şeyi biz yaptık, biz becerdik anlayışını bırakalım.” ifadelerini kullandı.

33134

AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu ise bu toplantının siyasi bir yönü olmadığına vurgu yaparak, “Biz burada siyaset yapmıyoruz. Konuşmamın başından beri de işin içerisinde bir tek kelime siyaset duymamışsınızdır. Başar beyin burada rahatça, istediği gibi, özgürce ifadelerini kullanma hakkını verdiğimi sizler de gördünüz. İsteyen istediği siyaseti yapabilir. Ben onlarda değilim, ben icraatındayım, sonucundayım. Ama hiç kimsenin hakkını haksızlık olarak yapıp da teslim etmemezlik yapmadım. Tam tersine ilk 3 sıradan sonuncuydu Hemşin, 1. sıraya geçti dedim. Velev ki konuşmamın içerisinde size de özellikle teşekkür ettim hizmeti başlatanlar olarak. Ama hizmeti başlatmış olmak demek, her gün o hizmeti şu başlattı dememiz anlamına gelmiyor. Biz netice adamıyız. Neticeyi almaya yönelik hareket edeceğiz. Siz baraj konusunu konuştunuz. Doğru, belki BM Holding’le konuştunuz. Ama barajın lisansından, ÇED raporundan müsaadesine varana kadar tek tek hepsini ben kendim takip ettim. Hatta ruhsatı düşmüştü de devreye girdim, ruhsatlarını aldım. Yani ben şimdi bunları çok iyi yaptım diyerek anlatmış olmak değil mesele. Sen de seçilmiş bir insandın biz de seçilmiş bir insanız. Zaten bunlar için seçildik. Topluma hizmet etmek gayesiyle seçildik. O taahhütlerle seçildik. Ama senin söylediğin ifadeyi yani Hemşin’i çakallara teslim etme ifadesini kim kullandı bilmiyorum. Ben siyaset yapıyor veya oy derdinde olsaydım Rize’nin en az oy potansiyeli olan Hemşin ilçesine gelip siyaset yapmazdım. Kaç tane oyunuz var. Rize genelinde toplam seçmen oy sayımız 234 bin. 2 bin 340 tanesi bunun, alırsanız yüzde biri yapar. O kadar oyunuz var. Bu iş oy meselesi değil arkadaşlar” şeklinde konuştu.

33135

Toplantının sonuç açıklamasını yapan Bayramoğlu, “Bu proje Hemşin’in önünü açacaktır. Ben hizmet yapmak gayesiyle buraya geliyorum. kabul ederseniz yapılır, kabul etmezseniz yapılmaz. Uzlaşma bu. Siz kabulleneceksiniz, siz talep edeceksiniz, siz isteyeceksiniz. Toplum ne kadar isterse o kadar iyi hizmet gider; toplum ne kadar istemez, bu sadece kahvede dedikodu haline getirilirse o kadar engellenmiş olur. Bundan kim zarar eder?” dedi.

Yaklaşık 2,5 saat devam eden toplantı, katılımcıların Ali Bayramoğlu’nun son sözlerini alkışlarla karşılamasıyla sona erdi.

     İLGİLİ HABER:
Çay Yasası'nı 3-5 zibidi engelledi!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
33 Yorum