28 Şubat Protestolarla Anıldı
13. yılını dolduran '28 Şubat Postmodern Darbesi'ni protesto etmek için sivil toplum kuruluşları çeşitli illerde bir araya geldi
Başkent'te 28 Şubat Protestosu
Ankara'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları '28 Şubat Postmodern Darbesi'ni protesto etti.
Kızılay Milli Müdafaa Caddesi üzerinde trafiğe kapalı alanda bir araya gelen İlmi Araştırmalar Vakfı ve kendilerine Ankara Müslümanları Darbelere Karşı Dayanışma Platformu adını veren grup, 28 Şubat Postmodern Darbesi'ni protesto etti.
Protestocular "Darbeci paşalar hesap versin, Yargı despotizmine hayır, Cübbeli darbeye hayır, Yargı; adaletin temeli mi, yoksa resmi ideolojinin kırbacı mı" şeklinde pankart ve dövizler taşırken, sık sık tekbir getirerek 28 Şubat aleyhine sloganlar attı.
Eylemde yapılan konuşmalarda, 28 Şubat sürecine sahip çıkan ve bu sürecin bin yıl süreceğini söyleyen subayların yargılanması gerektiğine işaret edildi.
Konuşmada, dönemin 28 Şubat savunucularının Balyoz operasyonu kapsamında yargılanmaları gerektiği vurgulandı.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı protesto gösterisi olaysız sona erdi.
Taksim'de 'Darbelere Hayır' mitingi
28 Şubat postmodern darbesi 13'üncü yılını doldurdu. Bugün 70 Milyon Adım Koalisyonu, 28 Şubat'ın yıldönümünde darbe karşıtı Taksim'de büyük bir gösteri yürüyüşü yapıyor.
Türkiye, Kafes, İrtica Eylem Planı ve Balyoz darbe planlarıyla hesaplaşırken 28 Şubat postmodern darbesi 13'üncü yılını dolduruyor.
Yüksek yargının karargahta brifing aldığı, yayın toplantılarına askerlerin girdiği, gazetecilerin andıçlandığı 28 Şubat'ın bin yıl süreceği iddia edilmişti.
Üniversitelerde başörtüsü krizlerinin yaşandığı, sahte cemaat liderlerinin cübbelerle sokaklarda dolaştırıldığı postmodern darbe, bu yıl çeşitli gösterilerle protesto ediliyor.
İstanbul'da 70 Milyon Adım Koalisyonu ve Sivil Dayanışma Platformu, Taksim Tünel'de başlayıp Meydan'da sona erecek bir protesto yürüyüşünü başlattı. Yürüyüş, "Erken Final: Bin Yılın Sonu" başlığını taşıyor.
Beyazıt Meydanı'nda '28 Şubat' protestosu
Beyazıt Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, ''28 Şubat''ı protesto etti.
Aralarında İHH İnsani Yardım Vakfı, Mazlumder, Özgür-Der ile Eğitim-Bir-Sen'in de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, ''28 Şubat''ı protesto amacıyla Beyazıt Meydanı'nda toplandı.
Grup adına yapılan açıklamada, Türkiye'nin 28 Şubat sürecinin dayatmalarıyla boğuşmaya devam ettiği belirtilerek, ''28 Şubat sürecinde yaşananların halen darbecilere ilham kaynağı olmayı sürdürdüğü de biliniyor. Halk için, adalet için, gelecek nesillerin daha sağlıklı bir ülkede büyümeleri için, bu kirli paslı zinciri bir an önce kırıp atmak şarttır. Bu doğrultuda başta 28 Şubat dayatmasının planlayıcıları olmak üzere, tüm sorumluların yargılanmalarını, tüm yasak ve dayatmaların kaldırılmasını, gasp edilen hakların geri verilmesini istiyoruz'' denildi.
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı polislerin yoğun güvenlik önlemleri aldığı eylem, açıklamanın ardından olaysız sona erdi.
Çevik Bir Meydanı'nda darbe karşıtı eylem
İzmir'de 28 Şubat postmodern askeri darbesinin yıldönümünde biraraya gelen Özgür-Der üyeleri, 28 Şubat döneminin ünlü generali Çevik Bir'in adını taşıyan meydanda darbecileri protesto etti.
Buca ilçesinde bulunan Orgeneral Çevik Bir Meydanı'nda toplanan sivil toplum örgütü üyeleri vatandaşlar, 28 Şubat ve diğer askeri darbeleri protesto etti.
Özgür-Der İzmir Şube Başkanı Nurcan Büyük, konuşmasında, 28 Şubat'ın üzerinden 13 yıl geçtiğini, Türkiye'nin, 28 Şubat sürecinin dayatmalarıyla boğuşmaya devam ettiğini söyledi. 28 Şubat döneminde yaşanan olayların, Türkiye'deki müslüman halkın üzerine korku ve dayatma zinciri oluşturduğunu ifade eden Büyük, "Üniversitelerdeki başörtüsü yasağı, meslek liselerine uygulanan katsayı dayatması 28 Şubat'ın uzantılarının hala devam ettiğini gösteriyor." dedi.
Aradan 13 yıl geçmesine karşın 28 Şubat döneminin mimarlarıyla hesaplaşılmadığını ifade eden Büyük, "Darbeci mantık, kendisini efendi gibi, halkı ise cahil, itilip kakılmaya müsait olarak görmeye devam ediyor. Bu zihniyet 'kafes', 'balyoz' gibi planlarla hala varlığını sürdürüyor." diye konuştu.
Derneğin basın açıklamasını okuyan Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Öz ise 28 Şubat'ı protesto ettikleri meydanın adının 'Çevik Bir Meydanı' olduğunu hatırlatarak, "Bir itibar göstergesi olarak cadde, sokak ve meydanlardan darbecilerin isimlerinin bir an önce kaldırılmasını, bu bağlamda 28 Şubat'ın mimarlarından Çevik Bir adının bu meydandan kaldırılmasını istiyoruz." dedi.
Cuntacı zihniyetin, 28 Şubat sonrası gelişmelere hakim olamadığını, halkın iradesini yansıtan bir hükümetin işbaşına geldiğini vurgulayan Öz, "Hükümetin işbaşına gelmesiyle vesayet rejiminin sarsılmaya başladığını hissedince yine darbe yöntemine başvurma gereği gördüler. Dün Susurluk, Yüksekova, JİTEM, Şemdinli, Atabeyler, Sauna, Ergenekon, son dönemlerde de Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz, Eldiven, Kafes, Balyoz gibi eylem planları ile ordunun halkı hizaya getirme anlayışının devam ettiği görülüyor." dedi.
Özgür-Der olarak, hükümetin daha fazla sorumluluk almasını ve cuntanın üstüne gitmesini istediklerini aktaran Öz, hükümetin darbecilere karşı halkın desteğiyle dik durmasını, aslı ortaya çıkarılan 'irticayla mücadele eylem planı'nın gereğini yapması gerektiğini, planda adı geçen rütbesi ne olursa olsun tüm subayların görevden uzaklaştırılmasını beklediklerini kaydetti.
"Örtüye uzanan eller kırılsın", "Zulme karşı direneceğiz", "Balyozlar bizi yıldıramaz", "Darbeci paşalar hesap verecek" şeklinde sloganlar atan grup, "darbeci şefler yargılansın", "unutmayacağız", "herkes için adalet" yazılı dövizler taşıdı. Yapılan konuşmaların ardından 28 Şubat postmodern darbesini protesto eden grup daha sonra sessizce dağıldı.
HABERE YORUM KAT