AB fonlu filmler propaganda mı?
Trabzon, Artvin, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Bayburtun çeşitli köylerinde düzenlenen "10 Köy 10 Film" isimli festivaldeki filmler tartışma konusu oldu.
"10 Köy 10 Film" Festivali'ne köylüden tepki
Trabzon, Artvin, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Bayburt'un çeşitli köylerinde düzenlenen "10 Köy 10 Film" isimli festivalde, uluslararası festivallerde ödül almış yerli belgesel filmlerin yanı sıra, bazı Avrupa yapımı filmler gösterildi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Avrupa Birliği Bürosu tarafından Kültürler arası Diyalog yılı kapsamında düzenlenen "10 Köy 10 Film" isimli sinema festivali, Giresun'un Görele İlçesi İsmailbeyli Köyü'ndeki gösterime köylüler büyük ilgi gösterdi.
Gösterim öncesi bilgi veren TTSO Avrupa Birliği Bilgi Bürosu Koordinatörü Yakup Karbuz, etkinliğin 2008 yılı Avrupa Birliği Kültürler arası Diyalog Yılı kapsamında gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Ülkemiz genelinde olduğu gibi İsmailbeyli Köyü'nden de belki birçok kişi Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerde yaşıyor. Bu anlamda Avrupa kültürü bize yabancı değil. Etkinliğimiz Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda emin adımlarla ilerleyen ülkemiz için umarım olumlu bir katkı yapar" dedi.
KÖYLÜ İLGİ GÖSTERDİ
Yunanistan yapımı "Bir Tutam Baharat" adlı film, köy meydanına kurulan sinema sistemi aracılığıyla vatandaşlar tarafından izlendi.
Filmi izleyen kadın-erkek, yaşlı ve çocuk köylülerden bazıları, bir tür etkinlik olmasından yana memnun olduklarını dile getirdiler.
Köy muhtarı ve bazı vatandaşlar ise, izletilen filme karşı farklı bir yorum açısı getirerek,Türk kültür ve ananelerine uygun olmayan Avrupa propagandası yapıldığını ileri sürdüler.
MUHTAR KARADEMİR; "FİLM İÇERİĞİ KONUSUNDA BİLGİ VERİLMEDİ"
Köy Muhtarı Mustafa Karademir, kendilerine film içeriği konusunda daha önceden detaylı bilgi verilmediğini belirterek, şu açıklamayı yaptı, "Avrupa Birliği Projesi kapsamında bir film etkinliğinden ve belgeselinden söz edildi. Ancak tam içerikli bilgi verilmedi. Biz de köylüler olarak, Avrupa Köyleri'nin nasıl kalkındığını, nasıl geliştiğini gösteren bir film izleyeceğimizi sanıyorduk. Ancak, bize izletilen filmde daha önce İstanbul'da yaşayan Yunanlılar'ın nasıl gittikleri ve İstanbul'a hala duydukları özlemleri anlatılıyordu" dedi.
"KREDİ VEREREK PROPAGANDA YAPTIRIYORLAR"
Emekli gurbetçi Süleyman Kılıçaraslan ise, bu köyde izletilen filmin tamamen propaganda içerikli olduğunu belirterek şunları söyledi, "Avrupa Birliği, değişik projeler altında kredi sağlayarak propagandasını yaptırmaktadır. Bu projede bunlardan bir tanesidir. Diğer köylerde gösterilen film ve belgeselleri bilemiyorum. Ancak biz, Avrupa Köyleri'nin nasıl kalkındığını ve bizimde gelişmek için neler yapmamız gerektiğini gösterecek film beklerken, Yunanlılara haksızlık yaptığımızı düşündürecek yönde bir film izledik. Hatta izlediğimiz filmde hala İstanbul'a Kostantin denilmesi de ayrı bir vakadır. Film konusu, İstanbul'dan Yunanistan'a göç etmek zorunda kalan Yunanlılar'ın durumunu dramatize etmektedir. Onlara bizleri acındırtmaktadır. Kilise ve Hıristiyan ibadetlerinin anlatıldığı filmin gösterilmesini de aynı zamanda yanlış değerlendiriyorum. Ayrıca, bizlerin örf ve ananelerine aykırı olan kültürler tanıtılıyor" dedi.
"BU FİLM TESADÜF MÜYDÜ?"
Köyde çiftçilikle geçimini sağlayan Celal Kılıçarslan ise, "Kültürlerin kaynaşması, köyde ilk kez sinema izlenmesi gibi nedenlerden dolayı iyi bir etkinlikti. Ancak önemli olan içeriktir. İçerik açısından bakıldığında sinema izlenmesinden daha fazlası vardı. Bu fazlalık ise Yunanlılar'ın İstanbul'dan kovulmasını konu alan, onların hala Kostantin diyebildikleri İstanbul'a özlemlerinin anlatıldığı, kiliselerin, ayinlerin yer aldığı belgeseller bir tesadüf müdür. Yoksa amaç bu tür etkinlikler ile bizlerin kafasını karıştırmak mıdır?" diye sordu.
HABERE YORUM KAT