Ak Parti'nin dış politikası
Geçen haftalarda sizlere, AK Parti İktidarının hükümet olarak Türkiye'de yapmış olduğu icraatları aktarmıştım. Dış politikada ise yaptığı icraatlarını yazacağımı ifade etmiştim. Fakat AK Parti iktidarı süresince gerçekleştirilen tüm dış icraatları buraya sığdırmak mümkün değildir. O nedenle 2006 yılında gerçekleştirilen dış temasları yazmış olacağım.
Bilhassa dış politikada başarısızlıkla suçlanan AK Parti iktidarının dış temasları bence taktir edilecek noktadadır..
Bir kere sürekli irtifa kaybeden Türk dış politikası, AK Parti iktidarı ile yeniden kapılarını dünyaya açmış oldu. Avrupa, Amerika, Müslüman ülkeler, Türk dünyası ile tarihi temaslar gerçekleştirildi. Türkiye, küresel siyasetin yeniden canlanan en önemli aktörlerinden biri haline geldi.
Kısa başlıklarla yazacağım. 49 yıl sonara Afganistan'dan ilk üst düzeyde bir ziyaretle, Devlet Başkanı Hamid Karzai ülkemize geldi.
Ardından Japon'ya Başbakanı ülkemize gelerek, Ortadoğu'da yaşananlar ve bölgesel ve uluslar arası konularda fikir alışverişinde bulundu.
Başbakan Sayın Erdoğan; Dünya ekonomik forumu için Davos'a gitti. Romanya Başbakanı 01 Şubat 20076'da Ankara'ya gelerek birçok önemli konuda görüş alışverişinde bulundu.
Sırası ile 2006 yılı içersinde ülkemize gelen yabancı ülkelerin Başbakan ve Devlet Başkanları; Gürcistan Başbakanı, Bahreyn Başbakanı, Lübnan Başbakanı, Arnavutluk Başbakanı, İngiltere Başbakanı, Litvanya Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan Kralı, Almanya Başbakanı, İtalya Başbakanı gibi bir çok büyük ve küçük ülkelerin Başbakan, Bakan, Devlet Başkanı ve yardımcılarının ziyaretlerle çeşitli temaslarda bulundukları bir yoğunluk yaşandı.
Ayrıca 2006 yılında, Dış Temaslarda; Arap Birliği Zirvesi Sudan'da gerçekleştirdi. İKÖPAB 4. Konferansı İstanbul'da yapıldı.
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Zirvesi, Yunanistan'da gerçekleşti. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi AZERBAYCANIN Bakü şehrinde yapıldı. Birçok ülkede AB zirvesi hükümet başkanları nezdinde gerçekleştirildi. D8 Zirvesi, Cezayirde, Dünya Ekonomik Formu, Asrın projesi Ceyhan Ham petrol Boru hattı açıldı, KKTC'ye Başbakan ve Bakanlar düzeyinde bir çok ziyaretler gerekleştirildi.
Ortadoğu Barışı için yoğun temaslarda bulunuldu, Türk Dünyası kurultayı gerçekleşti. Erdoğan ve Bush zirvesi gerçekleşti, Medeniyetler ittifakı, Dünya Ekonomi Formu, Başbakanın Ürdün ziyareti, Papa 16. Benediktus ziyareti, NATO zirvesi, İran ziyareti, Suriye ziyareti ve Erdoğan'ın ABD'yi ziyareti ilk etapta hatırladıklarımız. Daha birçok önemli temaslarda gerçekleşen Ak Parti iktidarı döneminde iç politikada olduğu gibi dış ilişkilerde de önemli mesafeler alındığına tanıklık ettik. Konuya siyasi gözlükle değil ülkemizin aldığı mesafe açısından bakılırsa doğrulara tanıklık etmek de daha kolay olur diye düşünüyoruz.
YAZIYA YORUM KAT
ali bey
Yanıtla (0) (0)bundan sonra sizin yazılarınızı takip edeceğim.
iyiçalışmalar
AKP'nin değil,ABD ve AB'nin dış politikası demeliydiniz.Farketmez,aynı kapıya çıkar; ha akp,ha abd!
Yanıtla (0) (0)Nasıl mı?
Elcevap:
AKP'nin, Denktaş'ı bertaraf edip, Talat'ı getirmesi ve yes Annan demesi kimin politikası?
ABD,AB ve gayrimilli AKP'nin.
Hatırlayın başbakanlık-azınlık raporunu hazırlayan Baskın ORAN ne demişti:"AKP'nin en büyük özelliği dış politikada milliyetçi olmamasıdır."
Peki ya Barzani? Şunu söylüyor:"seçimi akp kazanırsa görüşmeler devam eder;milliyetçiler kazanırsa görüşmeler kesilir."
Nasıl ama,yeterince açıklayıcı değil mi?
AKP'nin Irak siyasetine ne demeli,daha başbakan değilken ABD'ye gidip tezkereyi geçireceğine dair sözler vermesi ama parti içindeki Barzani'cilerin de red oyu ile sözünü tutamaması,Paniğe kapılıp limanları ve hava alanları ABD'nin hizmetine sunması,
ülkemizden havalanan abd uçaklarının Irak'ın üzerine tonlarca bomba yağdıması.Bu mu başarı?
PKK terör örgütüne yönelik oprasyon için bile ABD'den olur arayan AKP'mi başarılı dış politika izliyor?
Yoksa 3temmuz2003'te 11 subayımzın kafasına çuval geçirildiğinde Kayseri'de mantı yiyen dışişleri bakanı mı?
Veya Amerika'ya nota vermeyecek misiniz diye soran gazetecilere ,
"Ne notası, müzik notas mı" diyen,
devamında ABD özür diledi mi sorusuna da,
"Büyük devletler özür dilemez diyen" başbakan mı?
Nerde hangi milli dış politikada başarılı oldunuz?
-Sözde Ermeni soykırımı yasa tasarılarına mı mani oldunz?
-KKTC'nin tanınmasını mı sağladınz?
pkk'yı mı bitirdiz?
-Telafer ve Kerkük'teki Türkmen katliamına mı engel oldunz?
-Ankara- Kızlay'da havai fişekler atarak kutladığınz AB politikanız mı başarılı?
Hayır,hiç birisi.
Velhasıl :"Ver kurtul;sat kurtul" politikasını,başarılı dış politika diye sunmak,akp ve yandaşlarına mahsus bir maharet olsa gerek.
dış politikada değişen dünya düzeni ile birlikte türkiye nin de yeni hamleler yapması gerektiğini her kesimden temsilciler belirtiyor. ancak değişen dünya düzeninde türkiye nin yeri tartışma konudur. olaylarar türkiye den türkçe bakmak gerektiği kanaatindeyim. akp iktidarının yaptığı dış geziler daha önceki hükümetler döneminde de yapılıyordu. bu gezi ve temasların türkiye ye ne getirdiği tartışılır, ancak ne götürdüğü açıktır. kıbrıs, ab kuzey ırak ve ortadoğuda türkiye nin milli menfaatleri ciddi şekilde zedelenmiştir. sözün özü çok gezmekle dış politikada yol alınmaz...
Yanıtla (0) (0)Sayın Kavalcı bir de Türkiye'nin kaybettiği şeyleri yada kaybedeceği şeyleri düşünseniz nasıl olur acaba; bizi biz yapan değerlerden her gün bini ya da birilerini kaybediyoruz sözde Avrupa birliğine girme bahanesiyle yapılan şeyler insanın kanına müslümanlığına dokunacak türden.Bunların yanında sizin saymış olduğunuz olumlu gelişmelerin(?)ne kadar kayde alınması gerekir bilemiyorum.Lütfen biraz daha akl-ı selim düşünelim.Biz biz olmaktan çıkarsak dünya bizim olsa ne çıkar...
Yanıtla (0) (0)