1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Aktütün karakolu taşınıyor
Aktütün karakolu taşınıyor

Aktütün karakolu taşınıyor

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, düzenlediği basın toplantısında hain saldırıyla ilgili bilgiler verdi.

A+A-

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Aktütün Jandarma Karakolu'na düzenlenen ve 15 askerin şehit olduğu terör saldırısında 2 askerin halen kayıp olduğunu söyledi. Orgeneral Iğsız, yaptıkları çalışmalarda 2 askerin büyük ihtimalle şehit olduklarını düşündüklerini ifade etti.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, düzenlediği basın toplantısıyla Aktütün Jandarma Karakolu'na düzenlenen terörist saldırıya ilişkin medyanın Ankara temsilcileri ve savunma muhabirlerine bilgi verdi. Genelkurmay Karargahı İnönü Salonu'nda 1 saat 40 dakika süren toplantıda Orgeneral Iğsız, bugüne kadar üç kez saldırıya uğrayan ve 43 şehidin verildiği Aktütün Karakolu'nun 300 metre aşağıya taşınacağını bildirdi.

Bu kararın geçen sonbahar ayında alındığını ve bu yılın Haziran ayında çalışmalara başlanıldığını belirten Iğsız, arazinin engebeli ve kayalık olması nedeniyle makinelerin zor şartlarda düzeltme işlemi yaptığını, bu biter bitmez inşaata başlanılacağını kaydetti.

Iğsız, 15 askerin şehit olduğu saldırıda 2 askerin ise halen kayıp olduğunu belirterek, "Elde ettiğimiz emareler sonucu bu askerlerin büyük ihtimalle şehit olduklarını düşünüyoruz. Saldırının olduğu yer kayalık olduğu için yaralanarak kayalıklardan düşmüş olabilirler. Arama çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Iğsız, 13 askerin teröristlerin attığı havan topundan saçılan şarapnel parçaları nedeniyle şehit olduğunu kaydetti. Yaralı askerlerin durumu hakkında da bilgi veren Iğsız, 2 askerin ağır yaralı olduğunu ancak hayati tehlikelerinin bulunmadığını, diğerlerinin durumun ise iyi olduğunu söyledi.
Konuşmasında Aktütün bölgesinin önemine değinen Orgeneral Iğsız, Aktütün gibi 865 tane üs bölgesi durumunda nokta olduğunu ifade etti. Saldırı öncesinde Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'ndaki durum hakkında bilgi veren Orgeneral Iğsız, bölgede Jandarma Harekat Bölüğü, 2 motorlu piyade kolu, AN/TPQ-36 havan tespit radar, 2 adet tank, 3 adet 203 milimetrelik top, 2 adet 105 milimetrelik top, 3 adet 81 milimetrelik VT-1 havan, 1 adet 40 milimetrelik uçaksavar ve 291 personel bulunduğunu söyledi.

Terörist grubun sızdığının tespit edilmesinin ardından bölgeye takviye ekiplerin gönderildiğini anlatan Orgeneral Iğsız, çatışmada en ufak bir zafiyet ortaya çıkmadığını, şehitlerin kahramanca mücadele ettiğini, 2 askere ise henüz ulaşamadıklarını ve arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Orgeneral Iğsız, yaptıkları değerlendirmede iki askerin büyük ihtimalle şehit olduklarını düşündüklerini ifade etti.

Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin hiçbir şekilde desteğini alamadıklarını ifade eden Orgeneral Iğsız, buradaki yol, hastane gibi imkanların da terör örgütüne sunulduğunu söyledi. Iğsız, "Beklentimiz, Irak'ın kuzeyindeki yönetimin PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmesi ve örgüte verilen desteğin ortadan kaldırılmasıdır" dedi.

Terörle mücadelede sivil halka zarar verilmemesine büyük özen gösterdiklerini vurgulayan Iğsız, terör örgütünün ise bunu istismar ettiğini, özellikle Irak'ın kuzeyinde halka çok yakın bölgelere yerleştiklerini söyledi.

"ABD ile istihbarat alışverişi devam ediyor"

ABD ile istihbarat alışverişinin devam ettiğini kaydeden Orgeneral Iğsız, gazetecilerin bu konuda ısrarlı soruları üzerine, "Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok'' cevabını verdi.

Aktütün'de meydana gelen olayın 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel tarafından incelendiğini ve değerlendirildiğini belirten Iğsız, Orgeneral Özel'in dün ve bugün bölgede bulunduğunu söyledi.

Terör örgütünün kırılma noktasına geldiğini vurgulayan Orgeneral Iğsız, bugün örgüt mensuplarının büyük bölümünün endişe içinde olduğunu, çıkış yolu arayan örgütün ses getirecek eylemler yapma yoluna gittiğini söyledi. Orgeneral Iğsız, ''Aktütün'de bunu gerçekleştirememiştir.

Bayraktepe'de 6 lider askerden 5'inin zarar görmesine rağmen direnişte en ufak azalma olmamıştır. Bu şehitleri boşu boşuna şehit edilmiş haline dönüştürürsek onlara hakaret etmiş oluruz. Verilen görevde sonuna kadar mücadele ettiler ve başardılar'' diye konuştu.

Orgeneral Iğsız, Irak'ın kuzeyine sıcak takip yapılıp yapılmadığı yönündeki bir soru üzerine, böyle bir şeye ihtiyaç duyulmadığını, topçu ve hava kuvvetleri ile yapılmasının yeterli olacağını düşünüldüğünü ifade etti.

"Güvenlik ihtiyaçları ve insan hakları arasında bir denge olmalı"

Orgeneral Iğsız, perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak terörle mücadele konusunda yapılacak toplantıyı hatırlatarak, toplantıda terörle mücadeleye ilişkin yasal talepleri de dile getireceklerini söyledi

Orgeneral Iğsız, ''İnsan hakları açısından alınan bütün tedbirlere saygılıyız, ancak terörden zarar görebilecek insanların haklarını da unutmamamız gerekiyor. Güvenlik ihtiyaçlarıyla insan hakları arasında bir denge olmalı'' şeklinde konuştu.

Bugün bazı gazetelerde 'şehitlerin sanki bir hiç uğruna hayatlarını kaybettiğine' dair yapılan haberlere tepki gösteren Orgeneral Iğsız, "Bu şehitler vazifeyi kutsal bilip, vazife uğruna hayatlarını vermişlerdir. Kahramanca bu vazifeyi başarmışlardır. Onları minnetle anıyoruz'' dedi.

Aktütün Sınır Karakolu'nun 300 metre aşağıda Berçar Tepe'ye taşınacağını ve bu kararın geçen yıl alındığını belirten ilişkin çalışmanın geçen yıl başlatıldığını kaydeden Iğsız, karakolun 2009 yılı yazına kadar buraya alınmasının planlandığını kaydetti.

Orgeneral Iğsız, Aktütün Sınır Karakolu'nun yanı sıra Derecik üçgeninde bulunan Umurlu, Yeşilova ve Samanlı karakolları ile İran sınırında bulunan Alan Karakolu'nun araziye hakim noktalara taşınacağını bildirdi.

Aktütün Jandarma Karakolu'nda 5 olayın değil iri ufaklı 38 terör eyleminin yaşandığını belirten Orgeneral Iğsız, Aktütün'ün teröristlerin geçiş noktalarından biri olduğunu ifade etti. Aktütün köyü halkının teröristlere hiçbir zaman destek vermediklerini belirten Orgeneral Iğsız, bölgede koruculuk yaptıklarını söyledi.

Saldırıya uğradığı için asker sayında bir değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Orgeneral Iğsız, "Oranın kapasitesi üzerinde asker yığarsanız bu oraya yara yerine zarar verir. Onları koruma şansınız azalır" diye
konuştu.

"Saldırıların genellikle bayram ve özel günler öncesinde yapılması bugünlerde bir zafiyet olmasından mı kaynaklanıyor?" yönündeki soru üzerine Orgeneral Iğsız, askerin her günün aynı olduğunu, herhangi bir zafiyetin olmadığını söyledi.

Orgeneral Iğsız, daha önce yapılan BBG evi benzetmesinin hatırlatılması üzerine teknik incelemeyle her yerin kontrol altına alınmasının mümkün olmadığını, ancak belli bölgelerin görebileceğini, dağlık ve kayalık bölgelerde canlı görmenin zor olduğunu söyledi.


EDA HAN-ANKARA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum