Anlaşılır bir anayasa
Cumhuriyet tarihinde yapılan anayasalar hep tartışma konusu oldu.
Yapılan anayasalar insanlara refah getirmeyip aksine eziyet ve işkence etmek için bir araç olarak kullanıldı.
Hâlbuki anayasa ve yasalar insanların yaşam standartlarını üst düzeye çıkarmak, huzuru ve adaleti sağlamak, toplumun mutluluğuna katkı vermek için yapılmalı. Fiili olarak bu amaca hizmet etmelidir.
Yeni yapılacak anayasa için günlerdir çalışmaları izliyoruz.
Bütün sivil toplum örgütlerinin katıldığı ve görüş belirttiği ortak paydaları meydana çıkararak bir anayasa hazırlığı yapılmakta olduğunu görüyoruz. Cumhuriyet tarihinde böyle bir çalışma ne görülmüş ne de duyulmuştur.
Bu açılımı demokrasi adına büyük bir gelişme olarak kaydetmek lazım.
Yapılacak olan yeni anayasanın anlaşılır olmasına ilgililerin özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir.
Bütün kesimlerin anlayacağı ve bütün halk kitlelerini kucaklayacak bir anayasa olması gerektiğine inanıyorum. Hükümlerini gören herkesin tatmin olabileceği şekilde Anayasa hazırlanması için halka açılımı ve halkla tartışılarak yürürlüğe girmesi bakımından ihtimam gösterilmesi gerekmektedir.
Bir devletin anayasası inanan, inanmayan, fakir, zengin, kadın, erkek, çocuk ve büyükler için hülasa Türk toprakları içerisinde yaşayan ve T.C. vatandaşı olan herkese eşit yaklaşım içerisinde belirlenmelidir.
Hakların müsamahalarla, idarelerle, toleranslarla, imtiyazlarla değil anayasal hukuk olarak belirlenmesi gerekmektedir.
Yeni anayasa bireyin hak ve özgürlüğünü en tabii hak olarak öne çıkararak ülkenin kamu ve özel kurumlarından bireylerin en üst düzeyde hizmet alma hürriyetini yasal olarak sağlayan kanunlar manzumesi olmalıdır.
T.C. anayasası yazılırken Türkçe dili iyi kullanılarak her cümlenin ve her kelimenin karşılığı dilimizde ve sözlüğümüzde yerini bulan bir anlatımla yazılmalıdır.
Anayasaya yoruma açık kelimeler konarak halkı o kelimelerle oyalamak gibi muammalarla kilitleyecek davranışlardan kaçınılarak, sivil, şeffaf ve adaletli olunması gerekmektedir.
Anayasanın tanımış olduğu temel haklar, insanlığın temel haklarıyla eşdeğer olmalı. Anayasa bireyin haklarını ihlal eden kamu kurum ve kuruluşları ile kişilerden hesap sormalıdır.
Ve en önemlisi de kendini ve bireyin haklarını koruyucu ana maddelerden oluşmalıdır. Anayasa sonuç itibariyle kişilerin kendi istek ve arzularıyla mutluluğa götüren kanunlardan teşekkül etmeli ki herkes neticeye razı olsun ve anayasa üzerinden kimse tartışma yapmasın.
Yapılacak olan anayasa objektif olma noktasında şu veya bu kesimin anayasasıdır dedirtmeyecek tarzda yapılmalı . Yeni yapılacak olan anayasa vatana millete hayırlı olsun dileklerimle.
YAZIYA YORUM KAT