
ANZER'DE BAL REKOLTESİNDE REKOR DÜŞÜŞ
Anzer Balı'nın fiyatı el yakarken bu yıl üretim büyük oranda düştü. Anzer'de bal üretimiyle uğraşan Adem Turgut, rekoltede yaşanan sıkıntıyı böyle dile getirdi:
Rize’nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası’nda yaklaşık 3 bin rakımda 200 üretici tarafından bin 300 kovanda üretilen Anzer Balı’nın 1 kilogram fiyatı 850 TL’ye satılırken bu yıl gerçekleşen bal sağım işlemlerinde rekoltenin çok düşük olduğu ifade edildi.
Ballıköy Anzer Bal Üretim Çiftliği adıyla patent alıp üretim yapan üretici Adem Turgut, geçen yıl 70 petekten 200 kilo bal aldığını ancak bu yıl petek sayısını 3200’e çıkarmasına rağmen her üretici gibi kendisinin de hayal kırıklığını yaşadığını söyledi.
Turgut yaptığı açıklamada, “Geçen yıl da beklenen rekolte gerçekleşmemişti. Benim Anzer’deki 70 peteğimden 200 kilo bal almıştım. Bu yıl petek sayısını 300’e çıkarmama rağmen aldığım bal 100 kilo ancak bal alabildim.” diye konuştu.
Turgut, yaşanan rekolte düşüşünün ise hava şartlarından kaynaklandığını söyleyerek, “Bal sağım ayı Ağustos’ta oluyor. Bu yıl havalar çok soğuk ve yağışlı geçti. Beklentilerimizin çok altında bir rekolte gerçekleşti. Soğuk hava ve yağışlar nedeniyle biraz düşüş bekliyorduk ancak bu rakamlar bizim için büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.” dedi.
HABERE YORUM KAT
anzer yaylamız arıcılık faalıyetleri acısından degerlendırıldıgı zaman rize ilimizin sanslı yaylalarımızdan bir tanesidir.zaten bu yaylamızda dostlarımız ve cok degerli arkadaslarımız bulunmaktadır.aslında rize genelinden baslamak lazım kackar dagları paralelınde fındıklı gurcu duzunden,ardesen sırtyaylası ,golezena pazar ve hemşinden ayder,kavron cağperik kale hemşin cayeli senoz vadisi marbudan ve ıkızdere yaylalarımızda uretılen ballarımız cok degerli oldugunu tüm turkıye bılmektedir fakat her yıl rekoltenın dusuk olmasını uretıcılerımız hava sartlarına baglamakta ,peki bu doğrumu bence doğru degil peki ne yapılmalı......
Yanıtla (4) (0)1-vasıflı arı ırklarıyla calısılmalı
2-kovan olculerını 7 cerceve ve ballıklarda 14cm ballıklarla calısılmalı
3-her kovanın yanında bır adet destekleyıcı koloni bılundurulmalı
4-balın kg fıyatı ıle polenın kg fıyatı aynı oranda satılıyorsa kı oyle satılıyor riske girmeden polen uretılıp ekonomık kayıp engellenmelı
5-burası çok önemli bu bölgelerde son zamanlarda tıpta kanser hastalarının kullandıgı en kalıtelı antıbıyotıkten 10 kat daha etkılı doğal propolis üretimi yapılmalı
6-bu bolgeler aktıf sezonda danısman gözetımınde calısmalı
7-flora yapısı tespıt edılıp yaylanın nekadar arı tasıyabılır kapasıtesı cıkarılmalı
8-bu yaylaramızıda ballıklarda ham petek degıl stok petek kullanılmalı
9- ve hepsınden onemlısı uretmıs oldukların balın zekatını komsularına vererek ortadan kaldırmalı
Ellerinize sağlık...Maddelerle çok güzel açıklamışsınız.Hele ki Bal'ın zekatı maddesi çok güzel tespit olmuş..
Yanıtla (0) (0)Merak etmeyin anzer balı hiçbir zaman bitmez. Anzer genelinde toplamda bir ton bal cıksa senelik anzer balı satışı beş tonu geçer işine gelen anlar işine gelmeyen sallar.
Yanıtla (0) (0)En güzel bal bu bal abi. Şifa resmen..
Yanıtla (0) (0)Arkadaşı Cemal, Temel’e:
Yanıtla (0) (0)“Ula Temel” der “Dolar aldı başını gidiyor… Bir dolar 3 liraya yaklaştı! Ülkede ekonomi berbat… Kriz kapıda… Benim de durumum çok kötü. Bu işin içinden nasıl çıkacağım, bilemiyorum.”
“Üzülme yav… Bir çaresi bulunur elbet!”
“Bunun çaresi yok dostum… Yanmışım ben, yanmışım!”
“Uy Cemal…
Merak ettim…
Söyle, neden bu kadar umutsuz,
neden bu kadar kötüsün?”
“Nasıl kötü olmam ki?
Borç bini geçti,
neredeyse boyum kadar oldu!”
“Yaa… Ama üzülme be Cemal…
Beterin beteri vardır…
Şükret ki boyun kısa!
Ya uzun boylu olsaydın?”
Yağma Sofrası’ndan bir bölüm)
Yanıtla (0) (0)“Bu millet ki mustarip,
bu millet ki muhtazır,
Fakat sakın çekinmeyin,
yiyin, yutun, hapır hapır.
* * *
Yiyin efendiler yiyin,
Bu yağma sofrası sizin,
Doyuncaya, tıksırıncaya,
patlayıncaya kadar yiyin.
* * *
Efendiler, pek açsınız,
bu çehrenizden bellidir,
Yiyin, yemezseniz bugün,
yarın kalır mı kim bilir?