Ardeşen'den haber var!
Ardeşen'le ilgili yazdığım yazı gündem oluşturdu, ses getirdi. Bu yazıma sevinenler, eleştiri getirenler, kaymakama farklı yönde aklı verenler, burunlarından kıl aldırmayanlar oldu. Biz hepsini biliyoruz.
Yazımızın bir bölümünü;
"Yolu olmayan, sağlık ocağı ebesizlikten çürüyen, ilköğretim okulu kapatılan, köy yolunun yapımı durdurulan, yayla yollarındaki kazalarda her yıl kurban veren, içtiği suyunda yüzde 68 zehir bulunan (Sağlık Müdürlüğü’nün bu konudaki raporu muhtarda), devlet kapıları yüzlerine kapanan, seçimle gelen muhtarı değiştirmek için dilekçe verilen, sesini duyuramayan, dertlerini anlatamayan sahipsiz bir köy. Hizmet gelmesin diye direnen köylü, köylüye tavırlı devlet görevlileri." şeklinde özetlemiştik.
***
Ardeşen Kaymakamı Cemil Kılınç aradı, uzunca sohbet ettik. Yazdığım yazının nedenini anlattım. Kılınç, görev yaptığı ilçeye bir şeyler yapmak için uğraşan, deneyimli, halkın arasına girebilen, dertleri dinleyen, imkânları ölçüsünde sorunları çözmeye çalışan bir yönetici. Yatırımlar konusunda kaymakamların yapabilecekleri fazla da bir şey olmadığını ben de biliyorum. Kaymakam tarafından bana gönderilen listede; Ardeşen’de 38 köy bulunuyor. Bunların toplam nüfusu 12 bin 500. Bunların içinde Işıklı ve Gündoğan’ı saymasak, Yukarıdurak köyü 562 nüfusu ile Ardeşen’in en büyük ve eski köyüdür. Sahilde oturanlarla birlikte nüfusu 950'yı geçiyor.
Elimdeki listeye göre, söz konusu Yukarıdurak köyüne; 2005 yılında tek kuruş verilmedi, 2006’da 125 bin, 2007’de 147 bin, 2008’de 24 bin, 2009’da 52 bin olmak üzere 5 yılda toplam 350 bin TL’lik kaynak aktarılmış.
***
Yine kaymakamlığın yatırım listesine göre, Ardeşen’deki 38 köye toplam; 2005 yılında 535 bin, 2006’da 1.765 bin, 2007’de 2.535 bin, 2008’de 873 bin ve 2009’da 1.060 bin TL olmak üzere, beş yılda tüm köylere aktarılan para 6.771.476.17 TL. Eski-yeni rakamlarla kafanız karışmasın. Eski değerle, 38 köye, 5 yılda 6.8 trilyon TL. Bu parayla kaymakam ne yapsın? Bir köye yılda verilen paranın ortalaması; bugünkü parasıyla 50 bin, eski parayla 50 milyar. Bu parayla köydeki bir okulun, caminin, sağlık ocağının çatıları onarılır, boyası yapılabilir.
Sonuç olarak, devam eden Yukarıdurak köy yolunun yapımı durduruldu. Yedi kilometrelik yolun asfaltı yapılmadı. İlköğretim okulu kapatıldı. Sağlık ocağı enkaza döndü, ebesi bile yok. Mahalle yolları çamurdan geçilmiyor. Yayla yolları perişan, her yıl ölümlü kazalar oluyor. Sokak lambaları yok. Sorunları çoğaltabiliriz. Tablo bu. Devlete baş kaldıran, okulu yakan, askeri-polisi şehit eden, yollara mayın döşeyen, şehirleri yakıp yıkan teröristlere götürülen hizmetlerin bir kısmı Karadeniz’e kaydırılsa, buralar cennet olur.
YAZIYA YORUM KAT