
Arı kovanlarına plaka takılıyor
Bal sektörünü disipline etmeyi amaçlayan plaka uygulaması başlıyor. Rize'de de projeyle ilgili çalışma başlatıldı.
Rize Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliğinin berabr hazırladıkları ve ortak yürütülecek olan proje ile Türkiye genelinde arı kovanlarına plaka takma uygulamasının başlayacağını söyledi.
Hazırlanan plakalarda her ilin trafik plaka numarası ile belirli bir numara bulunacağını belirten Civaoğlu, Böylece arı kovanları kayıt altına alınarak Türkiye'de ne kadar koloni bulunduğu tespit edilmiş olacak. Kullanılan ve kullanılmayan kovanlar da belirlenmiş olacak. Dedi
Proje gereği arıcıların, tarım il veya ilçe müdürlüklerine müracaat edip kovanlarına plaka takılmasını isteyeceklerini kaydeden Rize Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, Yetkililer de gidip tespit yapacak, kovana plaka ile bandrol takacaklar. Daha sonra bandrol optik cihazlarla okunduğunda kovanın kime ait olduğu, üretim yapılıp yapılmadığı belirlenebilecek. Ardından da tarım müdürlükleri tespitlerini bize bildirilecek. Biz de bakanlığın bize verdiği programa göre bu bilgileri bilgisayar ortamına aktaracağız, veri tabanına işleyeceğiz. Bu çalışmaya kısa süre içinde başlanılacak.'' Diye konuştu.
Civaoğlu, önceki yıllarda arıcılara verilen desteklemelerin çeşitli yöntemlerle yapıldığını, ancak bu yıldan itibaren desteklemelerin kayıt altına alınan arı kovanların esas alınarak verileceğini vurgulayarak, proje sayesinde hem destekleme ödemelerinin belirli standarda kavuşacağını hem de arıcılık yapanların birliklere üye olmasının sağlanacağını söyledi.
Fevzi Civaoğlu, Rize'de 5 bin civarında kara kovanda arıcılık yapıldığını da tahmin ettiklerini belirterek, bu çalışma sayesinde 'kara kovan' olarak tabir edilen şekilde üretim yapılan kovan sayısını da belirleyeceklerini kaydetti.
Rize'deki arıcıların 35 bin civarında kayıtlı kovanı olduğunu, kayıtsız olanlarla birlikte Rize'de 80 bin civarında kovan bulunduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Civaoğlu, ''Rize'de yılda ortalama 600 ton bal üretiliyor. Geçen yıl oldukça iyi bir sezon geçirmiş ve 800 ton civarında bal üretimi gerçekleşmişti. Balın Rize ekonomisine katkısı, kilogramının ortalama 30 YTL olduğu düşünülürse yıllık ortalama 20 milyon YTL civarındadır'' dedi.
Rize balının oldukça iyi olduğunu, Rize'deki Anzer balının başlı başına bir değer olduğunu vurgulayan Civaoğlu, ''Ancak Anzer balının üretildiği bölgeye yakın yerlerde üretilen balların hepsi Anzer balına yakın, hatta ona eşit değer ve özellikler içerir. Ancak Anzer balı tescil edildiği için diğerlerinden ayırt ediliyor. Ama Anzer balının tescil edilmesi, Rize'de böyle bir bal varlığının bilinmesi bakımından çok önemli'' diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
ÇOK GEÇ KALINMIŞ BİR UYGULAMA
Yanıtla (0) (0)AMA SAĞLIK OLSUN
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
İNAŞALLAH KAÇAK BAL BÖYLECE ÖNLENİR
Yıllardır devlet destekleme veriyor.Ama kimlere,işi bilen götüruyo paraları.Böylelikle,haksiz yere kimse kazanç sağlayamayacak.herkes hakkını alacak.Bu uygulama da geç kalındı keşke daha önce yapilsaydı.Bırde şu arıcılık yapan esnafları dize getirseler iyi olacak.Esas denetlenmesi gereken onlar.Herkes kafasina göre bilgi veriyo,bu bilgileri nerden öğrendiler.Birgün başka ertesi gün başka söyluyolar.Böyle arıcılık yapilmaz.Herşey para kazanmak değildir.Doğru bilgi öğrenip doğru bilgi aktaracaksin.Kulaktan dolma boşsözlerle bu işler olmaz.Hadi bakalım önce kendimizi düzelteleim.hoşçakalın.bayyy.
Yanıtla (0) (0)sayın arkadaşlar bılgınıze kovanlara ıyı numara verın unutmayınkı kovanlardan alınacak vergı gelıyor galıba kovan başı yada kılo başı para kacarı yok sonra şaşırmayın haaaaaaaaaa
Yanıtla (0) (1)baskan tsk rize rıcılığına yapmıs olduğunuz katkılardan dolayı sızı ve ekibinizi kutluyor,basarılarınızın devamını dılıyorum...birde şu rus ana arı sorununu cozersenız mutlu olacagımızı belırtmek ıstıyorum
Yanıtla (0) (0)