1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Arıcılar tek elden bal satacak
Arıcılar tek elden bal satacak

Arıcılar tek elden bal satacak

Trabzon'da yürütülen projeyle, birlik üyesi üreticilerden alınacak balların TRAY-BİR adı altında dolumunun yapılacağı modern bir tesis kuruluyor.

A+A-

Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliği (TRAY-BİR) tarafından yürütülen projeyle, birlik üyesi üreticilerden alınacak balların TRAY-BİR adı altında dolumunun yapılacağı modern bir tesis kuruluyor.
Birlik Başkanı Zekeriya Aydın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında birlik olarak hazırladıkları tesis projesinin bakanlıkça kabul edildiğini söyledi. Merkez Kutlugün Köyü'nde 2 bin 500 metrekare alan üzerinde kurulması düşünülen tesiste, birlik üyesi 781 üreticinin yaklaşık 55 bin kovanda ürettiği bin tondan fazla balın alınarak yarısına yakınının toptan pazarlanacağını, kalan kısmın da TRAY-BİR adı altında kutulanarak perakende olarak pazarlanacağını dile getirdi. Yaklaşık 350 bin YTL'ye mal olması beklenen ve 11 kişinin istihdam edileceği tesisin giderlerinin yarısının hibe olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından karşılanacağını ifade eden Aydın, hibe sözleşmesinin Trabzon İl Tarım Müdürlüğü ile birlik arasında imzalandığını söyledi. Tesisteki bütün çalışmaların hijyenik ortamda ve gıda kodeksine uygun olarak yapılacağını vurgulayan Zekeriya Aydın, "Bu tesiste yapılacak çalışmayla, üreticimiz emeğinin karşılığını alacak, tüketici de gıda kodeksine uygun saf bal yiyecek" diye konuştu.
Tesiste üretilecek balların ilaçsız, katkısız ve insan sağlığına zararlı olacak yabancı maddeleri içermemesine dikkat edeceklerini belirten Aydın, Trabzon'da ya da şehir dışında çevre illerde üretim yapan üyelerini yerleşim yerleri, otoyolları ve sanayi bölgelerine yakın yerlerde üretim yapmamaları konusunda uyardıklarını kaydetti. Aydın, gerekli birimlerle irtibat halinde olarak üyelerine arı yetiştiriciliğiyle ilgili çeşitli konularda bilgilendirme çalışmalarını da aksatmadan sürdürdüklerini ifade etti. Aydın, zaman içinde tesiste kestane, orman gülü ve akasya balı gibi değişik kalite ve çeşitte bal üretiminin de yapılacağını ve amaçlarının Trabzon balını marka haline getirmek olduğunun altını çizdi.
Bal üreticilerinin en büyük sıkıntılarından birinin de ayı saldırıları olduğunu belirten Aydın, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından korunma altına alınan ayıların ağırlıklı olarak Maçka İlçesi'nde olmak üzere Trabzon'un çeşitli yerlerinde kendilerine zarar verdiğini söyledi. Arıcıların tabiatla ve çeşitli hayvanlarla iç içe üretim yaptıklarını belirten Aydın, "Hayvanların incinmesini zarar görmesini istemiyoruz. Ancak ayılar da bize zarar veriyorlar. Geçtiğimiz yaz yaklaşık 300, sonbaharda da 60 kovan ayılar tarafından tahrip edildi. Koruma altındaki bu hayvanların üreticilerimize verdiği zararın devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Bizi de, malımızı da korumak devletin görevidir. Biz mal emniyetimizi devlete bıraktık" diye konuştu. Aydın, konuyla ilgili şikayetlerinin tutanak tutturmak suretiyle dile getirildiğini ancak bu yoldan bir sonuç alınamaması halinde de haklarını yasal yollardan aramayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız