Arılar bilgisayardan çok daha hızlı
Arıların en son teknoloji ürünü bilgisayarlardan 625 kat daha hazlı işlem yaparak çalıştığı belirlendi.
Türkiye'de küresel ısınma sebebiyle bal arılarının yüzde 30'u esrarengiz bir şekilde ölürken, ekolojik denge ve insan hayatı için büyük önem taşıyan arıların çalışkanlığını bilgisayarlarla kıyaslayan zoologlar, ilginç bir bilgiye ulaştı. En son teknoloji ürünü bilgisayarların bile saniyede 16 milyar aritmetik işlem yaptığı günümüzde arıların bu sürede daha az enerji harcayarak 10 trilyonluk işlem yaptığı tespit edildi.
Çiçekden çiçeğe konarak bitkilerdeki döllenmede çok önemli bir rol üstlenen arılarla ilgili enteresan bilgilere de ulaşan uzmanlar, 1 kilogram bal üretmek için dünyanın çevresini 6 kez dolaşacak kadar uçan arıların bunun için 7 milyon 500 bin defa çiçeğe konduğunu belirledi. Ayrıca arıların 28 gramlık bal için kovanla çiçek arasında bin 600 geliş gidiş yaptığını kaydeden zoologlar, arının çiçekler için gerektiğinde 45 bin arının bulunduğu kovandan 6 kilometreye kadar uzaklaştığını ve bir günde 225 bin çiçeğe konduğunu kaydetti.
Bu arada yumurta döneminde arı sütü ile beslenen kraliçe arının kendi ağırlığının 80 katı arı sütü tükettiğini ifade eden uzmanlar, arının bir çiftleşmeyle günde 2 bin yumurta bıraktığını açıkladı. Kendi vücut ağırlığının 330 katı yük çekme kapasitesine sahip olan arıların inşa ettikleri petek gözünün ise en az balmumu harcayarak maksimum ölçüde bal depolamaya en uygun şekil olduğu kaydedildi.
HABERE YORUM KAT