Artvin Bakır'dan iddialara tepki
Kafkasör'de bakır madeni çıkaran Artvin Bakır Şirketi, haklarındaki iddiaların asılsız olduğunu ve isteyenlerin gelip yerinde inceleme yapabileceklerini açıkladılar.
Artvin'de Kafkasör Cerattepe mevkisinde bakır içerikli maden çıkarma hazırlıklarını sürdüren Artvin Bakır Şirketi yetkilileri, çalışmalarıyla ilgili iddialara son verilmesini, iddia sahiplerinin, maden sahasına gelerek inceleme yapabileceklerini söylediler.
Cerrattepe'de bin 700 metre yükseklikteki 2 bin hektar alan üzerinde çıkarılması planlanan bakır içerikli maden sahasında Artvin Bakır Şirketi tarafından çalışmalar sürdürülürken, sivil toplum örgütleri yetkililerinin iddiaları gündemi meşgul ediyor.
Artvin Bakır Maden yetkililerinden Yüksek Makine ve Maden Mühendisi ve aynı zamanda kurumun avukatı Yücel Bıçakcı, maden sahasında, basın mensuplarına, çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Bıçakcı, "İşi uzmanına bıraksınlar. Bu madencilik faaliyetini yürüten bir alan orman eko sistemidir. Biz diyoruz ki ormana zarar verip verilmeyeceği ormancılara ve işin uzmanlarına bıraksınlar. Biz Bakanlık, özel idare ve bilirkişilerce sürekli denetleniyoruz. İşin uzmanı olmayanlar, lütfen bu dedikoduları bırakın. Biz burada bilimsel çalışma yapıyoruz. Şu an nerelerde, ne kadar maden bulunduğu gibi analizler yapmaktayız. Buradaki madenin gidebilmesi için galeri yapmamız lazım ki cevhere inelim. Stok alanımızdan, teleferik ile Zelosman'a indirilip oradan Çayeli Bakir'a nakledilerek, cevheri zenginleştirip ticaret yanı ekonomiye katkıda bulunabiliriz. Bu da ülkeye bir katkı değil midir. Biz yasalar çerçevesinde iş yapıyoruz. Doğaya zarar verenlerin karşısında başta biz varız. Konuyu saptırıp asılsız aslı olmayan ifadelere
Çayeli Bakır İşletmemizi görsünler, doğa tahribatı var mı yok mu? Aslı olmayan suçlamalarla böyle bir yerde başarıya ulaşmak istiyorlarsa ben üzülürüm. Bu tür hareketlerine onların biraz daha bu işi başka türlü yapmalarını gönülden arzu ederdim. Bizi doğa tahribatçıları olarak nitelendiriyorlar, topu topuna yer altında bin metrekare alan üzerinde cevherimiz var. Madenciliği öcü şekline sokmanın ve bazı basında yanardağ resimleri ile dedemin zamanında çekilmiş resimleri koyarak, insanları apayrı düşüncelere saptırmakla, çıkar niyetleri ile ortaya atılan tezler, ülkeye zarar getirmekten başka bir şey değildir. Alan zaten yabanı bir orman. Kendi kendine yetişen bir orman bölgesindeyiz. Burada zorunlu olarak yerleşim yerlerimizi kurmak için keseceğimiz ağaç dışında bir tahribatımız olmayacak. Kimsenin kuşkusu olmasın, sürekli denetim altındayız. Zaman teknoloji devridir. Kontrollü ve bilinçli çalışmalar ile ülkenin ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bizim konuşmalarımıza tatmin olmayanlar, Çayeli Bakır'a ve Artvin Cerattepe'ye gelip çalışmalarımızı inceleyebilirler, bizim kapımız herkese açıktır" diye konuştu.
Öte yandan, Çayeli Bakır'dan emekli olup ihtiyaç üzerine eğitmen olarak Artvin Bakır maden sahasında görevlendirilen Ali İhsan Çakaloğlu da, "Ben bilirkişi olarak burada bulunmaktayım. Çayeli ile Cerratepe arasında kıyaslama yaparsak, yer altı madenlerinin çevre bakımdan tecrübelerime dayanarak hiçbir zararı olmadığını düşünüyorum. Çayeli Madenli bölgesi heyelanlı bir bölgedir. Benim de toprağım var orada ve sürekli akmalar oluyor. Olay şenlendirilerek saptırılıyor. Bizim konuşmalarımın yanı sıra Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, vermiş olduğu demeçler ve röportajlar ile maden karşıtlarına net bir şekilde en güzel cevabı vermiştir ve Başkanımızın konuşmalarını tam anlamı ile destekliyorum" şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT