1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. ARTVİN

  4. Artvin yanlandı Rize ballandı!
Artvin yanlandı Rize ballandı!

Artvin yanlandı Rize ballandı!

BAL filminin ilk önce Artvin'de çekilme kararı alınıp daha sonra Rize'nin tercih edilmesi ve filmin Altın Ayı ödülünü kazanması Artvinlileri böyle 'eyvah' ettirdi.

A+A-

Semih Kaplanoğlu'nun BAL filmini Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinden önce Artvin'de çekmek için uzun süre altyapı çalışması yaptığı öğrenildi.

Yönetmen Kaplanoğlu'nun bölgede yaptığı incelemelerden sonra son anda kararını değiştirip Çamlıhemşin'de filmi çekmeye karar vermesi ve önceki günde BAL'ın altın ayı ödülünü kazanması, Artvinlilere eyvah dedirtti...

Konuyla ilgili Artvin'in önde gelen basın kuruluşlarından 08 Haber, yaptığı haberde; "BORÇKA YANLANDI ÇAMLIHEMŞİN 'BAL'LANDI! başlığını kullandı.

"Geçen yıl Artvin'in Borçka ilçesi Macahel Bölgesi’nde çekilmesi planlanan "BAL" filmi yöre halkı, idareciler, kısaca herkesin ilgisizliği nedeni ile Çamlıhemşin’de çekildi." şeklinde devam eden haberi aynen yayınlıyoruz.

İşte 08 Haber'den Sami Özçelik'in haberi:

“Bal” çekimleri için Artvin’in Borçka ilçesi Camili Bölgesi uygun görüldü. 3 aya aşkın etüt ve alt yapı çalışmaları yapıldı. 2009 yılında kışın ortası diyebileceğimiz bir zamanda, Şubat ayında Borçka’nın Beyaz Su Yaylası’na çıkıldı. Karların altında kaybolmuş olan yaylalara kürekle yol açılarak ulaşılmış. Orada kalınmış çalışmalar yapılmış. “Bal” filminin çekimlerinin Borçka’da yapılması için kesin karara varılmış. Filmde oynayacak olan figüranlar bile bulunmuş. Çamlıhemşin’de küçük yıldız olarak bir anda adını dünyaya duyuran Küçük Bora’nın yerine oynayacak çocuklar bile belirlenmiş.

Ancak, film çekmek yapımcılar için çok pahalı bir iş olarak bilinir. Bunun için film yapımcıları her zaman filmin çekildiği yerde yetkililerden ve halktan destek alırlar. Onlarla el ele çalışırlar. Ekmeklerini bölüşürler. Çünkü film çekebilmek için kalabalık bir ekibe ihtiyaç duyulur. “Bal” filmi ekibi 30 kişilik kadrosu ile barınma, yeme, içme, araç temini ve diğer desteklere ihtiyaç duyduğunda bunların anında giderilmesi gerekiyordu. Çünkü film çekimlerine başlandığı zaman kafaların dinç olması gerekiyor. İşe yoğunlaşmaları gerekiyordu.
 
BORÇKA “BAL”’IN CİDDİYETİNİ ANLAYAMADI!

 

“Bal” filminin Artvin’in Borçka ilçesinde çekilmemesinin nedenleri nelerdir? Biz film yapımcıları cephesinden değil, Artvin cephesinden bakmamız, araştırmamız gerekiyor. Böylesine müthiş bir fırsatı nasıl oldu da kaçırdık? Burada suçlu olarak birilerini mi arayacağız? Yoksa özeleştiri yapıp hepimizin kusurunun olduğunu mu kabulleneceğiz. Borçka’da vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde “Bal” filminin nasıl kaçırıldığının perde arkasını sorduk. En canlı tanıklardan olan Cemil Ataman “Bal” filmi hakkında şunları söyledi;

“Burada bir suçlu aramak doğru değildir. Borçka olarak işin ciddiyetini kavrayamadık. “Bal” filminin ödül alacağını aslında ben biliyordum. Çünkü aynı yönetmen  sayın Semih Kaplanoğlu’nun çektiği “Süt” ve “Yumurta” filmleri ödül almıştı. Burada haftalarca “Bal” film ekibini ben aracımla gereken yerlere götürdüm. Çok iyi dostluklar kurduk. Artvin’in Borçka ilçesinin Macahel bölgesini, köylerini gezdik. Kar, kış demeden. Düşünün, Şubat ayında Beyaz Su Yaylaları’na çıktık. Yaylalar kar altındaydı. Küreklerle yolları açtık. Orada iki gün konaklandı. Gorgite indik. Macahele gittik. Gezdiğimiz yerler film için ideal bir yer olarak görüldü. Ama gördüğünüz gibi kısmet değilmiş. Önceki akşam “Bal” Filmi Berlin’de birincilik ödülü aldığında kalbimden vuruldum. Çok istediğim bir şeydi. Bu filmi önemsemeyenlerin kalbi de cızlamıştır herhalde. Ne dersek boş. “BAL” Gitti!

 

MACAHEL HALKI ŞAŞKIN VE ÜZGÜN!

 

Borçka halkı kaçan fırsat karşısında büyük şaşkınlık yaşıyor. Özellikle Macahel halkının dünyanın en iyi filmi seçilen “Bal”dan sonra kaçan fırsat nedeniyle üzgün olduğu belirtiliyor. Böyle bir filmin sadece Borçka İlçesi’nin değil Artvin için tarihi bir fırsat olduğu, bu tür fırsatların yüz yılda bir geleceği belirtilirken “Artvin’in muhteşem balının reklam şansını da böylece kaçırmış olduğuna işaret edildi.
 
BALCI KÖYÜ YÜZ YILLIK KARA KOVAN USTASIDIR!
Balcı Köyü halkı ise Kara kovan bal üretiminin yüz yıllık gelenek olduğunu söyleyerek şunları ifade ediyorlar:

“Biz dedelerimizden öğrendik. Kara kovan bal üretimi aslında başlangıcından itibaren bir sanat dizesi içinde üretiliyor. Bütün işlemler bittikten sonra  “Altın renkli muhteşem bal” soframızdaki yerini alıyor. Biz kara kovanın yapımından ağaçlara yerleştirilmesine, karakovandan bal çıkarma safhasına kadar her aşamasını  geleneksel olarak sürdürüyoruz.

Bu film aslında bizim köyümüzde çekilmeliydi. Film ekibi köyümüze de geldiler. Aslında çok sevinmiştik. Ancak önceki gün filmin Çamlıhemşin’de çekildiği ve Berlinde 1.lik ödülü aldığı haberini duyunca çok üzüldük. Elbette ki Türkiye için, Çamlıhemşin için sevinmedik değil. Ama bu film önce bize gelmemiş miydi? Kapımıza gelen iyilik meleği neden küsüp gitti ki? Kim bilir nasıl bir gaf yaptık. Kim bilir bilmeyerek de olsa film ekibinin nasıl kalbini, ümitlerini kırdık. Hepimiz şapkamızı önümüze koyarak düşünmeliyiz. Telafisi olmayan bu fırsat için ne kadar yansak da, tüühh etsek de hiçbir şey değişmeyecek. Bu filmi bizim Artvin’de üretilen balımız  fazlası ile hak etmişti. Ekip de ayağımıza geldi. Ama biz ne yaptık? Hiçbir şey yapmadık!
“BAL” BAYRAMI ÇAMLIHEMŞİN’DE KUTLANIYOR!
Çamlıhemşin’de ise tam bir bayram yaşanıyor. Hesapta olmayan bir fırsatı altın tepsi içinde ellerinde bulan Çamlıhemşinliler “BAL” filminin Berlin’de birincilik alması ile bölgede büyük sevinç yaşıyor. 60. “Berlin Film Festivalinde “BAL” filminin 7 yaşındaki oyuncusu Bora Altaş alkışlar arasında sınıfına geldi. 7 Yaşındaki dünya starı Bora’yı arkadaşları ayakta alkışla karşıladı.
 “BAL’ VE BORA FİNANCİAL TİMES’DA

İngiliz Financial Times gazetesi, Semih Kaplanoğlu’nun ‘Bal’ filmini sayfalarına taşıdı. “Berlin Bal’ın Tadına Bakmayı Tercih Etti” başlığıyla bugün gazetede yer alan haberde, Kaplanoğlu’nun filminden ve özellikle filmdeki çocuk oyuncu Bora Altaş’ın performansından övgüyle bahsedildi. Gazete, Altaş’ın canlandırdığı karakterin kekemeliği nedeniyle nadiren konuştuğunu, ancak performansının ‘komik, acıklı ve göz kamaştırıcı’ olduğunu, ‘en iyi erkek oyuncu ödülü’nün onun hakkı olduğunu yazdı.

 “BAL” HAKKINDA MİNİ YORUM!
Ben Artvinli bir yazar olarak Çamlı Hemşinlileri gönülden alkışlıyorum. Helal olsun size. 3 filmi Çamlıhemşinde çektirdiniz. Evinizi, gönlünüzü dağlarınızı, yaylalarınızı  evlerinizi, odalarınızı film ekibine açtınız. Çamlıhemşin’i dünyaya açtınız.
ÇAMLIHEMŞİN’E HELAL OLSUN!

Helal Olsun Çamlıhemşin Belediye Başkanına. Helal olsun Çamlıhemşin’in idarecilerine, helal olsun Çamlıhemşin halkına. Belki Borçka üzüldü. Ama bir başka cennet köşesi olan Çamlıhemşin bu büyük başarı ile Türkiye’nin gururu oldu. Helal olsun 7 yaşındaki dev aktör Bora’ya. Helal olsun. Ben başarıyı her zaman ayakta alkışladım. Sizin için ayağa kalkıyorum. Çamlıhemşin’i ayakta ellerim kızarıncaya kadar alkışlıyorum. Bir mesajım da Semih Kaplanoğlu’na;


Ben kaptan kime derim? Gemisini tüm fırtınalara rağmen sağ salim, yelkenleri şişik, gururla limana getirene derim. Teşekkürler kaptan. Bu film Borçka’da Macahel’de çekilse aynı ödülü yine alacaktı. Çünkü kaptan muhteşemdi. Karadeniz Semih Kaplanoğlu’na çok şey borçlu. Sadece bölgenin turizm konusunda değil, HES’ler konusunda verdiği mesajlar ile de kurtarılabilecek derelere umut oldu. Teşekkürler kaptan.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum