1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Aspirin de zararlıymış!
Aspirin de zararlıymış!

Aspirin de zararlıymış!

Mucize ilaç olarak gösterilen, kalp sağlığı için günde bir kez alınması tavsiye edilen aspirinin kalp krizini artırdığı açıklandı!

A+A-

Amerikalı bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmada, bugüne kadar hep “mucize ilaç” olarak gösterilen aspirinin yanı sıra, ibuprofen ve parasetamol gibi yaygın ağrı kesicileri her gün kullanan erkeklerde, tansiyon ve kalp krizi riskinin arttığı açıklandı.
2002 yılında yapılan başka bir araştırmada, bu ilaçların kadınlarda tansiyonu artırdığı belirlenmişti. Söz konusu ilaçların, damarların genişleme kabiliyetini düşürdüğünü ve sodyum tutulmasına yol açtığını ifade eden uzmanlar, bunların da tansiyonu yükselten faktörler arasında bulunduğunu belirtti. Bu ilaçlar ayrıca kanda serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı maddelerin birikmesine de yol açtığından damarlara zarar veriyor. Harvard Tıp Okulu ile Boston’daki Brigham Hastanesi tarafından 4 yıl boyunca 16 bin erkek hasta üzerinde yapılan gözlemlere göre bu ilaçları düzenli ve uzun süre alan erkeklerde şu olumsuz etkiler ortaya çıkabiliyor:
Aspirin: Her gün düzenli olarak aspirin kullanan erkeklerde kalp krizi ihtimali, aspirin kullanılmayanlara oranla yüzde 26 artıyor. Parasetamol: Haftada 6 ya da 7 gün düzenli olarak parasetamol kullananlarda yüksek tansiyon vakaları, ağrı kesici almayanlara oranla yüzde 34 artıyor.
İbuprofen ve naproxen gibi steroid olmayan iltihap önleyici, ağrı kesici ilaçlar (NSAID): Uzun süreli ve düzenli kullanımında tansiyon riski yüzde 38 artıyor. Haftada 15 ya da daha fazla NSAID hapı kullanan erkeklerde bu risk yüzde 48’e ulaşabiliyor.
İlaç yerine egzersiz
Araştırmayı yürüten Harvard Üniversitesi doktorlarından John Forman, son bulgularla ilgili açıklamasında, “Bu ilaçlar, potansiyel olarak yüksek tansiyonun önlenebilir nedenlerinden birini oluşturuyor ve bunlar ABD’de en fazla satılan ilaçlar arasında bulunuyor” dedi. Uzmanlar, bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılmasını, sürekli kullananların da düzenli olarak tansiyon muayenesi yaptırmalarını öneriyor. Son bulgular karşısında kendi tavsiyelerini yayımlayan Amerikan Kalp Vakfı, “İlaç tedavisine başvurmadan önce doktorlardan, hastalara fiziksel terapi, egzersiz, zayıflama, eklem üzerindeki baskıları azaltma ve soğuk-sıcak tedavileri uygulamalarını öneriyoruz” dedi.
‘Biz de tavsiye etmiyoruz’
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Sorumlusu Dr.Nuri Çağlar: Paracetamol, Ibuprofen ve NSAID etken maddeleri ağrı kesicilerin kronik bir şekilde kullanılması durumunda tehlike olabilir. Hem yüksek tansiyon için, hem de kalp için tehlikeli olabilir. Aspirin bu gruptan olan bir ilaç değil. Ancak biz aspirinin de hergün kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Hiç bir şeyi olmayan kişi durup durup neden aspirin kullansın ki? Gereklilik olan durumlarda ve yan etkisinin olmadığının kesin olduğu zamanlarda bir tane bebe aspirini kullanılabilir. Ancak bu inmeye ve koroner damar hastalığı ile diğer damar hastalıklarına yatkınlığı olan hastalar için geçerlidir. Ayda 10 kere ağrı kesici almak kalp krizi ya da yüksek tansiyon yapmaz. Bunları kronik olarak alırsanız yapar.
Prof. Dr. Osman Mütfüoğlu: Bu yeni bir bilgi ve yeni bir çalışma değil. Biz bunu zaten uzun süredir söylüyoruz. Aspirin ve anti romatizmal ilaçları uzun süreli ve yüksek dozda kullanılması durumunda yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini artırabilir. Ben de araştırmaya ve Harvard Üniversitesi’nin uyarılarına katılıyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız