1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Avrupa'nın Şok PKK Kararı
Avrupa'nın Şok PKK Kararı

Avrupa'nın Şok PKK Kararı

Türkiye Avrupa'dan dışlanma sürecine girdi. Terör örgütü sayılan PKK ve KONGRA-GEL listeden çıkarıldı...

A+A-

Avrupa Adalet Divanı (CEJ) PKK ve KONGRA-GEL'in Avrupa Birliği tarafından terör örgütü listesine girmesini kınayarak Avrupa Bakanlar Konseyi'nin kararını iptal etti.

Avrupa Adalet Divanı PKK ve KONGRA-GEL'in AB terör listesine karşı başvurusunu karara bağladı. Avrupa Adalet Divanı (CEJ) PKK ve KONGRA-GEL'in Avrupa Birliği tarafından terör örgütü listesine girmesini kınayarak Avrupa Bakanlar Konseyi'nin kararını iptal etti.

Mahkeme yaptığı kısa açıklamada “Mahkeme Konsey'in kimlikleri üstte belirtilen (PKK ve KONGRA-GEL)'e ilişkin kararını iptal etti” denildi. PKK 2 Mayıs 2002 tarihinde AB 'terör örgütleri' listesine alınmıştı. Ekim 2003 tarihinde kurulan Kongra-Gel ise Şubat 2004'te listeye alınmıştı.

PKK'nin AB terör örgütleri listesinde yer almasına karşı Ekim 2002'de açtığı dava Avrupa Adalet Divanı (CJE)'nin Asliye Hukuk Mahkemesi (TPI) tarafından geçen yıl geri çevrilerek yetkisizlik kararı alınmıştı. Ancak CJE Savcısı Juliane Kokott, Eylül 2006'da PKK'nin AB'nin listesinde yer almasına karşı yaptığı itirazın hukuki olarak değerlendirilebileceğini açıklamıştı.

Adalet Divanı, AB'nin en üst mahkeme olduğu için ulusal mahkemelerin aldıkları kararları da bozarak yeniden ele alabiliyor. Avrupa Adalet Divanı nedir? 1958'de kurulan Adalet Divanı Avrupa Birliği'nin en yüksek hukuksal organı. 15 yargıç ve bu yargıçlara yardımcı olan 9 savcıdan oluşuyor. Mahkemenin üyeleri görevlerini Lüksemburg'ta sürdürüyor. Ve üye devletlerin mutabakatıyla 6 yıllık bir süre için atanıyorlar.

Adalet Divanı'nın görevi, Avrupa anlaşmalarının yasaya uygun biçimde yorumlanması ve uygulanmasını sağlamak. Üye devletlerin anlaşmalarda öngörülen yükümlülükleri yerine getirip getirmediklerine karar vermek, ulusal mahkemelerin başvurusu üzerine topluluk hukukuna ilişkin çeşitli konuların yorumlanması ya da geçerliliği hakkında ön kararlar almak yetkileri arasında.

Hukuki bir işlemin tartışmalı bir konu doğurması halinde ulusal mahkemelerden herhangi biri Avrupa Adalet Divanı'ndan ön karar isteyebiliyor. Ancak bunun yapılabilmesi için üye devlette daha yüksek bir temyiz mercii bulunmaması gerekiyor. Ve Divan kararı bağlayıcı oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum