1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. AYASOFYA CAMİİ KİMLERİ RAHATSIZ ETTİ?
AYASOFYA CAMİİ KİMLERİ RAHATSIZ ETTİ?

AYASOFYA CAMİİ KİMLERİ RAHATSIZ ETTİ?

Trabzon'da müzeye çevrilen ve 52 yıl sonra yeniden cami olarak hizmete açılan Ayasofya'yı basan 3 kişilik tişörtlü ekibin provokasyonu ne anlama geliyor?

A+A-

AYASOFYA’NIN yeniden cami olarak hizmete açılmasına karşı çıkan 3 kişilik bir grup, giyindikleri “Müzeme dokunma” yazılı tişörtlerle camide protesto eylemi yapmaya kalkıştı.

Birinin turist rehberi olduğu öğrenilen, ikisi bayan 3 kişi cami imamı Metin Aydın’ın uyarılarına rağmen camiyi terketmedi.

Aydın, protestoculara, “Protesto etmek istiyorsanız cami dışında eyleminizi yapabilirsiniz” şeklinde uyarıda bulundu. İmamın polis çağırması üzerine kadınlardan birinin imama, diğerinin ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği ileri sürüldü. Polisin, birbirinden şikayetçi olan tarafların ifadesini aldığı öğrenildi.

Trabzon’da uzun süre müze olarak kaldıktan sonra 52 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii’nde kent dışından geldiği iddia edilen ve üzerinde “Müzeme dokunma” yazısı bulunan 3 kişiyle cami imamı arasında gerginlik yaşandı. 

Ayasofya’nın yeniden cami olarak hizmete açılmasına tepki gösteren ve birinin turist rehberi olduğu belirlenen 2 bayan ve bir erkeğin üzerine giydikleri tişörtle başlayan tartışma karakolda son buldu. 

Olay dün saat 12.15 sularında Fatih Mahallesi’nde bulunan Ayasofya Camii’nde meydana geldi. Bir süre önce resmi açılışı yapılarak camiye dönüştürülen Ayasofya’ya “Müzeme dokunma” yazısı bulunan tişörtlerle giren turist rehberi olduğu öğrenilen Sait B. ile 2 bayan, beraberindeki turistlerle birlikte camii içerisine girdi. 

Bu sırada üzerlerine tişört giymiş 3 kişinin yanına gelen cami imamı Metin Aydın, birinin turist rehberi olduğu öğrenilen 3 kişiyi “Bu şekilde cami müştemilatı içerisinde dolaşmanız uygun değildir. Protesto etmek istiyorsanız camii dışında lütfen eyleminizi yapabilirsiniz” şeklinde uyardı.

Camiden çıkmayacaklarını söyleyen protestoculara, “Polis çağıracağım, lütfen eyleminizi uygun ortamda yapın” şeklinde uyaran Aydın’a itiraz ederek dışarı çıkmayacaklarını söyleyince imam Aydın polis çağırmak zorunda kaldı.

İmam Metin Aydın’ın polis çağırmasını ve kendilerini uyarmasını içine sindiremeyen “Müzeme dokunma” tişörtlü kadınlardan birinin Aydın’a diğerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği ileri sürüldü.

10 BİN TİŞÖRT BASILDI

Ayrıca söz konusu tişörtlerden 10 bin tane basıldığı ileri sürüldü. Tişörtleri ‘Müzeme Dokunma Platformu’ adıyla oluşturulan bir örgütlenmenin bastırdığı öğrenildi. Camii çevresindeki bazı işyerlerinin de bu tişörtlerden dağıttığı öne sürüldü. Platform, bir internet sitesi de kurarak, basında Ayasofya’nın camii olmasına karşı çıkan tüm yayınları bu siteden yayınladığı dikkat çekti. Platformun internet sitesinde ayrıca şu isimler sivil toplum örgütlerinin isimleri yer alıyor. Ayasofya Derneği, Fatih Mahallesi, Trabzon Mimarlar Odası, Trabzon Sanatevi, Trabzon Vakfı

LAYA TEPKİ GELDİ

Ayasofya Camii’nde yaşanan olaya Tarihi Ayasofya Camii Derneği ve Diyanet-Sen Trabzon Şube Başkanı’ndan tepki geldi. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Tarihi Ayasofya Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlahıyatçı Kemal Kocaman, “Camiinin açılışına tahammül edemeyen bazı mihrakların maşaları burada birtakım provokatör eylemlere girişerek, suyu bulandırmaya çalışıyorlar. Bu tür eylemleri planlayanları şiddetle kınıyoruz” dedi.

Diyanet-Sen Trabzon Şube Başkanı Temel Turan ise şu açıklamayı yaptı: “Trabzon’da yeni açıklan tarihi Ayasofya Camii’nde öğle namazına 10 dakika kala camiiye gelerek camii müştemilatı içerisnde protesto yapğmak isteyen kişilere camii görevlimiz Metin Aydın ve orada bulunan cemaatimiz tarqafından burada protesto yapılamayacağı uyarısına rağmen, yasak olduğu hatırlatılmasına rağmen ‘Biz ezana karşıyız’, ‘İbadete karşıyı’ ve ‘ibadete açılmasına sebep olanlara hakaretler yağdırarak, protesto yapmak istemişlerdir. Görevlimiz Metin Aydın’ı dikkate alınmadığını ve kendisinin polisi çağırarak ilgililerin dışarı çıkarılması ve gerekli tahkikatın yapılmasını ilgili yerlere sunmuştur. Bu düşünce içerisinde olanların Ayasofya Camii’nin tarihte hizmet ettiği amaç ve maksadına kısacası tarihine iyi bakmalıdırlar. Ayasofya camiidir, asla müze değildir ve olmamıştır da. Bu tür ibadethaneleri hala müze görenler gerçekleri bildiği halde inkarcıymış gibi davrananlar neye hizmet ettiklerine geriye dönüp bir bakmaları gerekir. Bu mesnetsiz ifadeleri kınıyoruz ve gereğin yapılmasını da ilgili mercilere buradan arz ediyoruz.”       
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
8 Yorum