1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. AYDIN DOĞAN KUR-TU-LA-MA-DI
AYDIN DOĞAN KUR-TU-LA-MA-DI

AYDIN DOĞAN KUR-TU-LA-MA-DI

Aydın Doğan'a "800 trilyonluk kıyak" haberi ses getirdi, AK Parti düzenlemeyi geri çekti.

A+A-

Doğan Grubu'nun 800 trilyona vuran vergi borçlarının affedileceği haberi ses getirdi.

Meclis'te son dönemeçte AKP sözkonusu düzenlemeyi geri çekti.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yurt dışında bulunan varlıklarını Türkiye'ye getirmeleri amacıyla hazırlanan kanun teklifinde herşeyi AKP'li Milletvekilleri Mehmet Altan Karapaşaoğlu ve Hasan Fehmi Kınay'ın verdiği bir önerge değiştirmişti.

İyi niyetle hazırlanan bu kanun bir anda Aydın Doğan'a vergi affına dönüşmüştü.

İki AKP'li vekilin verdiği önergeyle tamamen hazırlanmış tasarının 3. Maddesinin beşinci fıkrasındaki “Ancak, diğer nedenlerle bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan” ibaresinin “Ancak, diğer nedenlerle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden veya bu tarihten sonra başlayan” şeklinde değiştirilmesi istenmişti.

Aydın Doğan'ın pek çok şirketi, vergi kaçakçılığı, kağıt fiyatındaki oynamalar, yurt dışındaki paravan şirketler gibi noktalarda inceleme altındaydı. Bu kanun teklifine verilen önergeyle yapılacak değişiklikle Aydın Doğan tüm bu dertlerden kurtulacaktı.

Sözkonusu düzenleme Aydın Doğan'la beraber pekçok patronu kurtaracağı için haber hiçbir medya kuruluşunda yer almadı. Ancak Aktifhaber'in konuyu gündeme getirmesi üzerine olay patlak verdi.

ERDOĞAN KIZDI VEKİLLER ŞAŞIRDI
Haberden sonra ilk tutuşan iki AKP'li vekil oldu. Çünkü önergeyi kendileri hazırlamamış, Maliye Bakanlığı'nın en üst bürokratı tarafından hazırlanıp "devlet için hayırlı bir iş" denilerek kendilerine imzalattırılmıştı.

Haberin patlak vermesinden sonra Başbakan Tayyip Erdoğan da devreye girdi ve sözkonusu önergede gerekli değişiklikler yapıldı ve Aydın Doğan vergi affı fırsatını kaçırdı.

AYDIN DOĞAN NASIL KURTULUYORDU?

Kanun Tasarısı'nda yer alan 3. madde (beş fıkra) hükmünün devamında gelen "Ancak diğer nedenlerle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibari ile devam eden veya bu tarihten sonra başlayan bu tarihten önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, bu kanun kapsamında beyan edilen tutarlar mahsup edilerek tarhiyat yapılır" ifadesi ile vergi mükelleflerine af çıkarıldı. Mükelleflerin 01,01,2008 tarihinden önceki dönemleri incelenemez hale getiriliyordu. 

 

 

1 katrilyonluk matrah farkı üzerinden 800 trilyon vergi ve ceza ödemesi gereken Doğan Grubu  "Bu kadar parayı yurt dışından getirdim sermayeye ekledim" derse 1 katrilyondan 1 katrilyon düşülecek (mahsup edilecek) geriye kalan sıfır (0) lira üzerinden vergi hesaplanacaktı. Yani Doğan Grubu 800 trilyon yerine % 2 üzerinden 20 trilyon ödemiş olacak ve incelemeleri de kapatacaktı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız