1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Babadan oğula tekne ustalığı
Babadan oğula tekne ustalığı

Babadan oğula tekne ustalığı

Trabzon'da yaklaşık 50 yıldır tekne ustalığı yapan Mehmet Saraç, yaşının ilerlemesinden dolayı tekne ve dümen yapımındaki tecrübesini oğluna aktardı.

A+A-

Meslekte 46 yılını doldurduğunu belirten Mehmet Saraç (82), yaşının ilerlemesinden dolayı bildiklerini oğluna öğreterek mesleğin yaşamasını sağladığını söyledi.

Tekne yapım mesleğini kursta öğrendiğini belirten Saraç, İstanbul'da askerlik görevini yaparken dümen yapımını öğrenerek Trabzon'da dümen üretmeye başladığını kaydetti.

Eski yıllarda denizde motorlu kayık olmadığını belirten Saraç, "O dönemler yelkenli kayıklar vardı. Yelkenli kayıkların bitmesiyle birlikte bunu yapan ustalar da kalmadı" dedi.

Eskiden yelkenle balık avlandığını ifade eden Saraç, "Önceleri yelkenlerle balık avlanırdı. Kayıkla nereye giderseniz gidin, yelkenle hareket ederdiniz. Bunu yapan ustalardan da kalmadı" diye konuştu.

37865

Dümeni bölgeye taşıyan isim olduğunu belirten Saraç, "Karadeniz Bölgesi'ne dümeni getiren benim. İstanbul'da askerlik yıllarımda gemi dümeninin yapılış planını aldım. Bu bölgede bunu yapan kimse yoktu. Araba direksiyonu takıyorlardı motorlara. Rize'den Samsun'a kadar bu bölgeye dümen satışı yaptık" şeklinde konuştu.

Devlet memurluğundan emekli olan Sebahattin Saraç (53) ise mesleği babasından küçük yaşlarda öğrendiğini ancak memurluk görevine başlayınca ara verdiğini belirterek, "Çok küçük yaşlarda bu mesleği öğrendik ancak iş hayatımız resmi dairelerde devam etti. 27 yıllık devlet memurluğundan sonra emekli olarak baba mesleğine döndük" ifadelerini kaydetti.

Saraç, Avrupa Birliği normlarına göre üretimin artık CE belgesiyle yapılacağını kaydederek "Ürettiğiniz bir malın faturası, garantisi, bakım ve kullanım kılavuzu olmalıdır. En kısa zamanda bu üretime geçmezsek kepenk indireceğiz. Bu iş buraya gidiyor. Bizi zora soktuğu halde yine de devlet memuru emeklisi olarak şunu söylüyorum, doğru olanı buydu. Hatta çok önceden yapılması gereken bir uygulamaydı. İnsanlar denizde boğuluyor. Teknenin güvensizliği, tekne yapımındaki hatalar, yüklenme hataları kullanıcıyı zor durumda bırakır. Bu uygulamayla birlikte, kişiye kullanım kılavuzu vereceksin, nasıl kullanacağını bilecek" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız