Bakan Çelik Pazar'da çay fabrikasının temelini attı
Pazar'da Çaykur'a ait 400 ton kapasiteli çay fabrikasının açılışına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, huzurun olduğu yerde iş ve aş ile kalkınmanın olacağını vurguladı.
CENGİZ YILDIRIM
Rize’de bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sabah Çamlıhemşin ilçesinin yenilenen Belediye Binasının açılış törenine katıldıktan sonra Pazar İlçesinde Çaykur’a ait 400 ton kapasiteli çay fabrikasının temel atma törenine katıldı.
Rize Milletvekilleri Hasan Karal ve Osman Aşkın Bak ile eski bakan İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı’nın da iştirak ettiği açılışta konuşan Bakan Çelik, yatırımların huzur ortamı ile bağlantılı olduğunu söyledi.
“Tüm bu faaliyetlerin gerçekleşmesi huzur ortamına bağlıdır” ifadelerini kullanan Bakan Çelik, “Huzur ortamı yoksa bu tesislerin gerçekleşmesi anlamsız veya gerçekleşmesi mümkün değildir. Türkiye’de huzurun veya güvenlik ortamının güvencesi tabii ki vatandaşlarımız. Ama özellikle Karadeniz Bölgesi insanının; ülkenin birliğine, dirliğine huzuruna bakışını bütün dünya bilmektedir. Bu huzur anlayışınız, bu huzurlu bakışınız, bu birlik ve beraberlik anlayışına katkılarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Huzur varsa, kardeşlik varsa; kalkınma var, iş var, aş var.” dedi
Rize’deki Çay Sektörü Değerlendirme Toplantısında Organik Çay Üretimi ile ilgili önemli kararlar alacaklarını ifade eden Bakan Çelik, “Üreticimizin daha çok kazanması için, daha hızlı markalaşmak için bu gerekiyorsa, organik üretime geçeceğimizi ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.
ÇAY VE FINDIK DAİRE BAŞKANLIĞI KURULUYOR
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FARUK ÇELİK, BAKANLIK BÜNYESİNDE ÇAY VE FINDIK DAİRE BAŞKANLIĞI KURULACAĞINI AÇIKLADI
Rize’de bir dizi ziyaretlerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, öğleden sonra ise ÇAYKUR'da çay sektörünün temsilcileri ile bir araya gelerek, çay sektörünün sorunlarını görüştü.
SORUN OLMADIĞINI ÖZELLİKLE BELİRTTİ!
Yaklaşık üç saat süren ve basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası basın mensuplarına bilgi veren Bakan Çelik, ÇAYKUR’un son derece başarılı bir kurum olduğunu belirterek, “ÇAYKUR ile ilgili Rize genelinde yapılan spekülatif değerlendirmeleri ele aldık. Hiçbirisinin doğru olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. ÇAYKUR son derece başarılı ve üretici ile iç içe, üretilen çayın nerede ise yüzde 50’sini alan, üreticiler ile son dedece iyi diyaloğu olan, kapasitesini arttırmaya çalışan, üretici dostu bir müessesemiz. Burada bir sorun yok. Birileri sorun alanları üretmeye çalışıyor. Sorun olduğu şeklinde bir gündem maddemiz olmadığını özellikle belirtmek istiyorum” dedi.
Bakan Çelik, toplantıda yeni çay kanunu çalışmalarının da görüşüldüğünü söyleyerek, “Çay sektöründe yaşanan sorunların çözümü ile ilgili öteden beri var olan bir yasa var. 1984 yılında çıkmış olan bir yasa. Bu yasa üzerinde yine kaçak çayı önlemeye yönelik kayıt dışı Türkiye’ye giren çayla ilgili ilimizden yetişmiş bakanlarımızdan Hayati Yazıcı beyin döneminde yapılan çalışmalar var. Bu konuda şimdi ne yapılabilir noktasında son derece verimli tecrübelerde dayanılarak güzel değerlendirmeler yaptık. İnşallah kayıt dışı çay girişinin minimize edilmesi ile ilgili almamız gereken önlemler ne ise onları alacağımızı ayrıntılı bir şekilde aktardık. Yasa ile ilgili kesimlerin önerileri oldu. Hangilerinin ana mevzuata, hangilerinin ise ikinci mevzuata gireceğini yapacağımız ikinci bir toplantıda teyit edeceğiz” şeklinde konuştu.
Tarım arazilerinin birleştirilmesi konusunun da görüşüldüğünü kaydeden Çelik, “Karadeniz toprağı az olan bir coğrafya. Burada arazilerimiz bölünmüş, parçalanmış. Nasıl birlikte bir yönetim anlayışını sürdürebiliriz. Yüzde 95’i 10 bin metrekarenin altında. Araziler parçalanmış. Bu şekilde verimden bahsetmek çok zor. Gönüllülük esasına göre çiftçilerimiz ve üreticilerimiz ile konuşarak bunu nasıl verimli bir hale dönüştürebiliriz anlamında değerlendirmelerimiz oldu” dedi.
ÇAY VE FINDIK DAİRE BAŞKANLIĞI KURULUYOR
Bakan Çelik, bölge çay ve fındık sektöründe yaşanan sorunların daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması için bakanlıkları bünyesinde daire başkanlığı kuracaklarını ifade ederek, “Yaptığımız görüşmelerde en önemlisi organik tarım ve organik çaydı. Bu konuda ittifak var. Organik çay derken bu bölgenin iklimi de, coğrafyası da organik tarıma, diğer ürünler itibariyle son derece uygun. Tüm kanaatler bu istikamette. O halde organik tarım ile kaliteyi yakalamak, kaliteyi istediğimiz noktaya taşımak, ondan sonra da pazarlarda göğsümüzü gere gere varlığımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu şekilde Türk çayı denildiğinde bahçede yetiştiği andan bardağa girdiği ana kadar olan süreçlerin berrak ve net bir şekilde bilindiği ve gerçekten de dünya piyasalarında yer alacak bir çaya dönüşmesi noktasında verimli bir toplantı oldu. Ankara’da bakanlığımız bünyesinde çay ve fındıkla ilgili bir daire başkanlığı oluşturacağız. Bunun kararını aldık. Bu dairenin işi gücü bu bölgenin sorunlarının hızlı bir şekilde çözümü noktasında olacaktır” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT