Balıkçılar ''Vira Bismillah'' diyecek
Karadeniz'de balıkçılar, 1 Eylül'de başlayacak yeni av sezonu için hazırlıklarını tamamladı.
Teknelerinin bakımını yapan balıkçılar, ağlarını tamir ederek, bereketli bir sezon umuduyla ''vira bismillah'' demek için beklemeye başladı.
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, balıkçıların 1 Eylül'de başlayacak yeni av sezonu için hazırlıklarını tamamladıklarını ve denize açılmak için heyecanla beklediklerini söyledi.
Mutlu, balıkçıların bir süre önce başladıkları tekne ve ağlarını kontrol ve tamir çalışmalarını tamamladıklarını, teknelerini boyayıp, bakım ve onarımlarını yaptıklarını belirtti.
Bu sezon palamudun gözükmesinin balıkçılar için bir umut kaynağı olduğunu ifade eden Mutlu, ''Geçen yıl sezonun ilk günlerinde bölgede palamudu görememiştik. Bu sezon palamut görmemiz sevindirici oldu. Palamudun görülmesi bize bu yıl hamsinin de bol olacağını düşündürüyor'' dedi.
Mutlu, sezonun palamut ve istavrit avcılığıyla başlayacağını, yaklaşık bin-2 bin civarındaki küçük balıkçının denize açılacağını belirterek, ''Sinop'tan bu tarafta palamutta canlılık var. Ege'den bile bu sezon balıkçıların bu bölgeye geleceğini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.
Ahmet Mutlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca geçen yıl gündüz avcılığının yasaklandığını, bu yıl ise yapılan yeni düzenlemelerle kota uygulaması getirildiğini belirterek, ''Alınan bir takım tedbirlerle balıkçılığın geleceği düzenlenmeye çalışılıyor. Bu alanda çalışma yapılması denizler, balık nesli, geçimini balıkçılıktan sağlayan ve balık tüketen herkes için çok önemli. Biz bu tür çalışmaların daha sağlıklı altyapı araştırmalarının ardından gerçekleştirilmesini istiyoruz.'' dedi.
Kota uygulamasıyla bir kasaya 12 kilogram balık koyulması sınırının getirildiğini ifade eden Mutlu, ''Kota planlı avcılık için önemli, ancak bölgelerin ekonomik şartları da göz önünde bulundurulmalı. Kasa başına 12 kilogram sınırı Ankara, İstanbul gibi iller için uygun olabilir, fakat Doğu Karadeniz bölgesinde kasa ağırlığının 15-16 kilo olması gerektiğini düşünüyoruz.'' şeklinde konuştu.
Mutlu, geçen yıl hamsinin kasasının 5 YTL'ye kadar düştüğünü, kota uygulamasıyla fiyatların bu yıl geçen yılki kadar düşük olmayacağını belirtti.
EKİM 15'TEN SONRA BALIK BOL OLUR
Hamsinin soğuk suları sevdiğini anlatan Mutlu, ''Su ne kadar soğuk olursa hamsi o kadar süre bizim denizlerimizde kalır. Su ısınınca göç eder. Eylül ayının sıcak geçeceği tahmin ediliyor. Ekim'in 15'inden sonra havaların soğumasıyla hamsi görülebilir. İyi bir av sezonu için havaların bir an önce soğuması gerekiyor'' diye konuştu.
Mutlu, ekimin 15'inden sonra balığın bol olacağını, gündüz avcılık yapılmayacağını belirterek, ''Buna bağlı olarak baskı oluşmayacağı için de av sezonunun 5-5,5 ay gibi süreceğini tahmin ediyoruz. Bu sezon rahatlıkla 350-400 bin ton hamsi avlanacaktır.'' dedi.
BALIKÇILAR HEYECANLA BEKLİYOR
Trabzon'da 50 yıldır balıkçılık yapan Burhan Savaşer, av sezonu için bütün hazırlıklarını tamamladığını, denize açılmak için gün saydığını söyledi.
Savaşer, bu sezonun iyi geçeceğini tahmin ettiklerini, ekmeklerini kazanmak için heyecanla denize açılmayı beklediklerini belirtti. Balıkçı Mustafa Çakır ise balıkçılıktaki yeni uygulamaların güzel olduğunu, ancak küçük balıkçı için farklı tedbirler alınması gerektiğini söyledi.
Çakır, küçük balıkçılar olarak av sezonuna büyük balıkçılardan önce başlamak istediklerini dile getirerek, "Büyük tekneler denize açıldıktan sonra bize pek bir şey kalmıyor. Onlar denizden adeta kepçeyle, bizler ise kaşıkla balık avlıyoruz. Bunun için biz yetkililerden küçük balıkçıların diğerlerinden önce avlanmaya başlaması için çalışma yapmalarını istiyoruz'' diye konuştu.
HABERE YORUM KAT