1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Baykal bunu da başardı!
Baykal bunu da başardı!

Baykal bunu da başardı!

Bir Genelkurmay başkanı ilk kez bir CHP Liderini hedef aldı...

A+A-

Basını bilgilendirme toplantısında Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, CHP lideri Deniz Baykal'ın harekatın bitişiyle ilgili olarak “Ameliyat bitti ama içeride parça unutulmuştur” sözlerine Baykal'ın görevlerinin sınırını hatırlatan sert cevap verdi.

Bu cevap bir Genelkurmay Başkanı'nın bir CHP Lideri'ne ilk kez böylesine bir cevap verişi olarak tarihe geçti:

"Görevi siz mi verdiniz"



Büyükanıt, Baykal'ın operasyonla ilgili "içeride parça unutuldu" sözlerine; “Siyasilerle polemiğe girmem ama; görevi siz mi veriyorsunuz ki, siz mi denetliyorsunuz ki 'içeride parça kaldı' diyorsunuz” diye tepki gösterdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in katıldığı yaklaşık 2 saat süren toplantıda, Orgeneral Büyükanıt eleştirilere de yanıt verdi.

İşte Büyükanıt'ın çarpıcı açıklamalarının özeti:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''harekatın biteceğinden bilgisi olmadığı'' şeklindeki iddiaların doğru olmadığını vurgulayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Ulusa Sesleniş konuşmasının kaydının 27 Şubat Çarşamba günü yapıldığını, Başbakan'ın söylediği tarih itibariyle operasyonun sürdüğünü söyledi.

AVUKAT DEĞİLİM

Orgeneral Büyükanıt, ''Ben kimseye avukatlık yapmıyorum ama gerçek budur. Ulusa Sesleniş konuşmasından yola çıkarak Başbakan'ın haberi yoktu deniyor, doğru değil. Tüm kurumlarla koordinasyon sağlandı. Başbakan'ın sözleri doğrudur. Bu iddialar bizi üzmektedir. Cumhurbaşkanı da Başbakan da bilgilendirildi. Gerçek budur" dedi.

Operasyonun ana amaçları, her türlü şartta TSK'nın operasyon yapabileceğini göstermek, teröristin ümidini kırmaktı. Irak'ın kuzeyine düzenlenen sınır ötesi harekatta planlanan hedefe ulaşıldı. 300 teröristten 240'ı etkisiz hale getirildi. Ancak değerlendirmelerimize göre teröristlerin zayiatı çok daha fazladır. Çünkü bu rakama Hava Kuvvetleri'nin verdirdiği zayiat dahil değildir.

ŞAŞIRTMAYA DEVAM

Bir kara harekatı yapılarak bu iş bitmez. İhtiyaç duyulduğunda tekrar operasyon yapılacaktır. Bir operasyonla PKK'nın biteceğini sanmak yanlış olur. n Harekat birçok kişiyi şaşırttı, ancak şaşırtmaya devam edeceğiz. Operasyonlar sürecek. Teröristlere vereceğimiz daha çok ders var. n TSK, devlet terbiyesi olan bir kurumdur. Operasyonla ilgili tüm yetkili makamlarla koordinasyon içinde hareket edildi. Giriş tarihini de çıkış tarihini de biz belirledik. Hiç bir etki yapılmadı. n ABD istediği için harekatın sonlandırıldığı yolundaki iddialar yalnızca TSK'ya değil Türkiye Cumhuriyeti'ne de yapılan çok seviyesiz bir saldırıdır. Askerimizin döktüğü kana saygısızlıktır.

KİMSE GÖLGELEYEMEZ

Bu kadar sürede icra edilen en etkili operasyon olan bu harekatı gölgelemeye kimsenin hakkı yok.

ABD'nin baskısıyla Kuzey Irak'tan çekildiğimiz doğru değil. Bunu söyleyenler bu iddialarını ispat ederlerse ben bu üniformayı çıkarırım.

Kamuoyundaki beklentiler abartılı haber ve yorumlardan kaynaklandı. Bizim hedefimiz Kandil değil. örgütün beyni olarak görülen Zap Kampı'ydı. Diğer kamplar hedef şaşırtmak için vuruldu.

Harekat başarılıydı. Tarihteki en büyük harekatlardan biriydi. İlk defa bu mevsimde böyle büyük bir harekat yapıldı. Ağır koşullarda ve bu arazide mümkün olan en kısa zamanda, en az zayiatla tamamlandı. n Bu mevsim özel olarak seçildi. Zor şartları biliyorduk. Böylece dezavantajları avantaja çevirdik. Operasyonu bu mevsimde değil de, yaz aylarında yapsaydık bu kadar zayiat verdiremezdik. Bu iklimde, bu şartlarda ve bu sürede bir operasyon, dünyada ilktir.

TÜM BİRİMLER YÜRÜDÜ

PKK'ya daha ağır darbeler vuracağız. Yaz aylarında bu sonuca belki birkaç ayda ulaşabilirdik.

Operasyonda tek bir araç bile kullanılmadı. Bir alay sınır ötesine yaya olarak kaydırıldı. Generalinden erine kadar yürüyerek icra edilmiştir. Rütbesi ne olursa olsun herkes tek bir araç kullanmadan yaya olarak operasyonda belirlenen hedeflere ulaştı ve gerekeni yerine getirdi.

2 GÜN MİSAFİR EDELİM

Operasyonun önemli bölümü gece yapıldı. Teröristlere en büyük kayıp da gece verdirildi. Harekat, taktik başarıdır.

("TSK, çıkarken birlik bıraksın'' şeklindeki değerlendirmelere yanıt) Bunu söyleyenler oradaki koşulları bilmiyor. TSK olarak sığınacak mağara mı arayalım? Bunları söyleyenleri orada 2 gün misafir edelim.

Bundan sonraki operasyonlar için önemli veriler elde edildi. Operasyonun başlangıcı da bitişi de bir taktik başarıdır. Özellikle geri çekilişi çok başarılıdır. Çünkü birlikler geri çekilirken yorgun olur ve çok zayiat verilir. Biz hiç zayiatsız geri döndük.

KÜRT YÖNETİMİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Üzerinde 'Yorgun ama mağrur askerlerimiz' yazılı, harekattan dönen askerlerin fotoğrafının önünde konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, dün harekat bölgesinin Kuzey Iraklı yetkililer tarafından gazetecilere gezdirilmesine de atıfta bulunarak, "Operasyon bölgesine Barzani gazetecileri götürdü. Hani o bölge kontrol dışındaydı. PKK'nın kontrolündeydi" eleştirisinde bulundu. Büyükanıt, "Bu gezi, organik bağ olduğunu göstermez mi?" sözleriyle de Kürt liderleri hedef aldı. Büyükanıt, terör sorununun çözümü için "siyasi çözüm" önerenlerin bu önerilerini açık ve net bir şekilde dile getirmesini istedi. Operasyon sırasında medyada çıkan bir takım haberleri de eleştiren Büyükanıt, beklentilerin büyütüldüğünü söyledi ve bunu "Musul - Kerkük niye alınmadı, diye sorabilirler" sözleriyle vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum