1. YAZARLAR

  2. D. Ali TAŞÇI

  3. BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN
D. Ali TAŞÇI

D. Ali TAŞÇI

Yazarın Tüm Yazıları >

BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

A+A-

 

            Bugün Kurban Bayramı, herkese mübarek olsun.

            Bayramın ne anlama geldiğini herkes kendince biliyor. Yüzyılların getirdiği, dini olduğu kadar da kültürel kodlar taşıyan bir güzel gün. Tatlı bir heyecanın yanında hüznü de beraberinde taşıyan ve yılda iki kez Müslümanları selamlayan gün.

            Ben bayramın sevincindense, hüznünü daha çok severim; çünkü hüznü, Kafdağı’nın ardındaki Anka kuşuna benzetirim.

 Kurbanımı çoluk çocuğumla birlikte keser ve o içli duyguyu hep beraber yaşarız. Ismarlama kurban kesenlere de bir sözüm yok, sorumluluğuna katlanmak üzere isteyen istediğini yapabilir.

            Her kurbanda olduğu gibi, karanlık hücrelerden birileri yine “hayvan hakları”ndan söz edeceklerdir; ya hu duymayıverin gitsin. Siz onları duydukça güya onlar da “önemli” bir şeyler söylemiş gibi olmanın kibrini yaşıyorlar, yaşatmayın. Onlar bonfileyle viski yudumlasınlar!

            Dinimiz dengeli bir dindir, neyin nerede yapılacağını, insan fıtratını öne çıkararak uygulamayı emreder. Güneşi üflemekle söndürmeye çalışanlara engel olmayın, biraz nefesleri tükensin, bayram sonrası kısık sesle dolaşsınlar, rahat edersiniz!

            Kurbanlarınızı dostlarınızla birlikte yiyin. Tüm aile bir arada bayram sevincini tadın.

            Bu yıl, geçtiğimiz yıllar kadar ufunetli sesler pek çıkmadı, bu da iyi.

            Fakat kurbanın aleyhinde konuşanlar genellikle kurban kesmeyenler ve böyle bir bayramı benimsemeyenler. O zaman onlara şunu demeli; sana ne, sen ne karışıyorsun benim bayramıma?

            1960 darbesi yapıldığında karanlık sesler çıkmıştı; “Ezan Türkçeleştirilsin!” diye. Gazeteciler, dönemin Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki’nin etrafını sararak bu konu hakkında ne düşündüğünü ısrarla sormuşlar. Merhum Akseki; “ Tamam arkadaşlar; yarın sabah ezanını Eyüp Camii’nde Türkçe okutacağım; ama bir şartım var, yarın sabah namazına sizleri Eyüp’te bekliyorum, birlikte namaz kılacağız!”

            Gazeteciler hep bir ağızdan:

            “ Ama bu bizim kendi meselemiz, özel hayatımıza kimse karışamaz ki!” demişler.

            Rahmetli Akseki de taşı gediğine koymuş:

            “ Ezan da Müslümanların meselesi, ona kimse dışarıdan karışamaz!” demiş.

            Ben bayramıma kimseyi karıştırmam; kurbanımı kendim keserim, birilerine veririm, kime ne; fakat Allah rızasını elbette gözetirim; çünkü kurbanı emreden O.

            Daha önceden kurbanını Pensilvanya’ya gönderip kurşun olarak kendi kardeşlerine dönüşüne sebep olanlar, eğer durumu bilemiyorlardı ise, tövbe etsinler ve Allah’tan af dilesinler. Bilerek aynı işi yine yapacaklarsa, onları Allah’a havale ediyoruz.

            Birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız vardır. Bayramlar bunlara vesile olmalıdır. Ne var ki büyük şehirlerde bu pek mümkün değildir; bayram koklaşması gerçekleşmiyor. Olabildiğince komşu ve akrabalar arasında ülfet sağlanmalı ve yakınlaşmalıdır. Bizim ortak paydamız bu ülkede İslam’dır, bunu kimse göz ardı edemez.

            Bayramda beni en çok etkileyen yetim ve öksüz çocuklar oluyor. Herkes ana babasının elini öperken onlar başları yere düşmüş bir şekilde hüzün içinde oluyorlar. Bayram günlerinde onları da unutmazsak iyi olur.

            Yaşlılar? Onlar bizim gelecek zamanlarımız. Geleceğinizi görmek istiyorsanız, yaşlıların yanına gidin, hallerini görün; gönüllerini alın. İnsan yaşlandıkça çocuklaşıyor, bu nedenle yaşlılara çok hoşgörülü davranmalıyız.

            İnsan aslında her gün ölümü hatırlamalıdır; çünkü ölümü hatırlamayanlara o, kendini çok iyi hatırlatıyor. Bayram günlerinde, toplumumuzun iyi geleneklerinden birisi de kabir ziyaretleridir. Bari o günlerde insan sonunu, ölümü hatırlıyor. Hüzün (üzüntü değil) insanı olgunlaştırır.

            Evimize gelen, sokakta elimizi öpmeye kalkan çocuklar da unutulmamalı, onlara da hediyeler vermeli, bayramın sıcak ve sevecen yüzü gösterilmeli ve yarının büyükleri olduklarında bayram adında bir çocukluk hatırası onlarda kalmalıdır. Aslında hepimiz çocukluğumuzu bozdurup yaşamıyor muyuz?

            Her insan kültür kodunun açılımıdır. Bayramlar, önemli günler bir milletin varlık sebebidir, ortak paydasıdır. Millet, ortak payda etrafında işleme giren insanlar yığınıdır. İslam ortak paydamızı unutmadan bayrama çıkalım ve bayramlaşalım. Bayramınız mübarek olsun.

                         D. Ali TAŞÇI (dalitasci@hotmail.com) Twitter:@DAliTasci

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız