1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Beyaz Saray'a siyah Başkan!
Beyaz Saray'a siyah Başkan!

Beyaz Saray'a siyah Başkan!

Demokratların adayı Barack Obama, seçimde rakibine önemli bir üstünlük kurdu ve Amerikan tarihinin ilk siyahi başkanı oldu.

A+A-

ABD'deki başkanlık yarışında demokrat lider Obama cumhuriyetçi rakibi McCain'e fark attı.

Uzun zamandır tüm dünyanın beklediği seçimler sonucunda Demokrat aday Barack Obama ABD'nin yeni başkanı seçildi. Seçimlerde özellikle kritik eyaletlerde Demokrat Parti'nin üstünlüğü göze çarpıyor. Demokratlar, Cumhuriyetçiler'in kalelerini bir bir ele geçirdi.

OBAMA: 338 MCCAİN:156
CNN'in elektronik takip sistemine gelen son seçm sonuçlarına göre Obama 338 delege kazanırken, Cumhuriyetçi McCain şu ana kadar 156 delege desteği kazandı. Senato üyeliğinde ise Demokratlar 56 senato üyeliğini garantiledi. Cumhuriyetçiler ise Senato'da 40 sandalyeyi kazandı.

CUMHURİYETÇİ KALELERİ YIKILDI
Tüm dünyanın yakından takip ettiği ABD seçimlerini beklendiği gibi Demokrat aday Barack Obama kazandı. 2004 seçimlerinde Demokrat aday Karry'nin kazandığı tüm eyaletleri alan Demokratlar, bir önceki seçimlerde Cumhuriyetçiler'e oy veren pek çok eyalette kazan taraf olmayı başardılar.

Amerikalılar başkanlık seçiminin yanı sıra bazı eyaletlerde senato seçimi için de sandık başına gitti. Üçte biri değişen Senato'da Demokratlar'ın 58 adayla temsil edilmeleri bekleniyor. Demokratlar, Senato'da salt çoğunluğu yakalasalar da hedefledikleri nitelikli çoğunluk için gerekli olan 60 rakamına ulaşamadılar.


Alabama: Cumhuriyetçiler, kalelerinden Alabama'da başkanlık seçiminde yüzde 60, senato seçimlerinde yüzde 63 oy aldılar.
Alaska: Sandıkların en son kapandığı eyalette Cumhuriyetçiler'in kazanması bekleniyor.
Arizona: 10 delegeye sahip olan Mccain'nin eyaletini Cumhuriyetçiler yüzde 54 oyla kazandılar.

Arkansas: Eski Demokrat başkan Bill Clinton'nın valilik yaptığı eyalette kazanan yüzde 57 oyla Cumhuriyetçiler oldu. Demokrat senatör adayı Mark Pryor ise yüzde 80 ile açık ara seçimi kazandı. Geçen seçimleri Cumhuriyetçiler kazanmıştı.
California: 55 delegeyle ABD'nin en büyük eyaletini Barack Obama yüzde 56 oyla kazandı.
Colorado: Demokratlar yüzde 53 ile dokuz senatör çıkdı. Demokrat aday Mark Udall aynı oy oranıyla senatör oldu. Colorado Demokratlar'ın geçen seçimlerde kaybettiği eyaletlerden biriydi.
Connecticut: Oyların yüzde 61'ini kazanan Demokratlar 7 delege çıkarttılar. Dört yıl önce Cumhuriyetçile 10 puan fark atmıştı.
Delaware: Yüzde 65 ile seçimlerin galibi Demokratlar oldu. Demokratların başkan yardımcısı adayı Joe Biden Delaware'den senatör seçildi.
District of Columbia: Başkent Washington'ın bulunuduğu eyalette Demokratlar'ın oy oranı yüzde 92
Florida: 2000 seçimlerinin kaderini belirleyen Florida, 2008'de de belirleyici oldu. Oyların yüzde 51'ini alan Obama, Florida sonuçlarından sonra başkanlığını garantiledi. 2004'te Cumhuriyetçiler yüzde 52 ile ipi göğüslemişlerdi.
Georgia: Cumhuriyetçiler yüzde başkanlık ve senato seçimlerini kazandılar.
Güney Carolina: McCain yüzde 55 oyla sekiz delege çıkarttı. Cumhuriyetçiler'in senatör adayı Lindsey Graham da yüzde 59 oy aldı.
Güney Dakota: Cumhuriyetçiler yüzde 54 oy ile üç delege çıkarttılar.
Hawaii: Obama doğum yerinde yüzde zafer kazandı.
Idaho: McCain yüzde 60 ile dört delege çıkarttı. Senato seçimlerini ise yüzde 55 ile Cumhuriyetçi Jim Risch kazandı.
Illinois: Yeni başkan Obama'nın eyaleti Illinois'de Demokratların oy oranı yüzde 61'i buldu. Demokrat aday Dick Durbin ise yüzde 67 ile senatör seçildi.
Indiana: Oy sayımı devam ediyor. İki aday başa baş yarışıyor.
Iowa: Yedi delege çıkartan Iowa'yı yüzde 54 ile demokratlar kazandı. Demokrat Tom Harkin senatör seçildi.
Kansas: Cumhuriyetçile yüzde 56 ile galip geldi. Aynı partiden Pat Roberts senatör seçildi.
Kentucky: Sekiz delegeye sahip eyaleti, yüzde 57 oyla Cumhuriyetçiler kazandı. Senato seçimlerinde de zafer Cumhuriyetçi aday Mitch McConnell'ın oldu.
Kuzey Carolina: Oy sayımının sonuna gelinirken kazanan henüz belli değil. 2004 yılında Bush açık farkla galip gelmişti.
Kuzey Dakota: Üç delegeli eyaleti McCain yüzde 53 ile kazandı.
Louisiana: Oyların yüzde 61'ini alan McCain zafer kazandı. Senato seçimlerini ise Demokratlar Mary L. Landrieu ile kazandı.
Maine: Dört delege çıkaran Maine'i Obama kazandı. Senato seçimini ise cumhuriyetçi Susan Collins kazandı.
Maryland: Oyların yüzde 60'ını alan Demokratlar 10 delege çıkarttılar. Maryland, geçen seçimlerde Bush'a oy vermişti.
Massachusetts: Demokratların kalelerinden olan Massachusetts'de Obama oyların yüzde 66'sını aldı. Aynı oy oranıyla Demokrat aday John Kerry senatör seçildi.
Michigan: Demokratlar yüzde 57 ile 17 delege çıkarttılar. Demokrat Carl Levin yeni Michigan senatörü oldu. 2004 yılında Demokratların oy oranı yüzde 48 idi.
Minnesota: Demokratlar yüzde 55 oy oranı ile ipi göğüsledi. Minesota 2004 yılında Bumhuriyetçilere oy vermişti.
Mississippi: Oyların yüzde 57'sini alan Cumhuriyetçiler beklendiği gibi altı delege çıkarttılar. Cumhuriyetçi aday Roger Wicker senatör seçildi.
Missouri: Oy sayımı devam ediyor. İki aday başa baş yarışıyor.
Montana: Oy sayımı devam ediyor. Obama kıl payı önde gidiyor.
Nebraska: Beş delegeye sahip eyalet McCain yüzde 57 ile kazndı. Cumhuritçi aday Mike Johanns aynı oy oranı ile senatör seçildi.
Nevada: Demokratlar yüzde 59 ile seçimleri kazandı ve beş delege çıkardı. 2004'de Cumhuriyetçiler bu eyalette kıl payı kazanmışlardı.
New Hampshire: Dört delegeli eyalet Demokratlar yüzde 55'lik oyla kazandı. Senato seçimlerini Demokratların adayı Jeanne Shaheen kazandı.
New Jersey: Oyların yüzde 55'ini alan Demokratlar, 4 delege çıkardılar. Senato seçimlerinin galibi de Demokratlar oldu.
New Mexico: Yüzde 55 oy çıkartan Demokratlar New Mexico'dan delege çıkarttılar. Tom Udall da yüzde 60'lık oy oranı ile Demokratlar adına senatör oldu.
New York: 31 delegeye sahip olan eyaleti yüzde 64 ile Obama kazandı.
Ohio: 1964'den beri tüm başkanların kazandığı Ohio'da gelenek bozulmadı. Obama yüzde 51 ile ipi göğüsledi. Bush dört yıl önce yüzde 50 ile ipi göğüslemyi başarmıştı.
Oklahoma: Yedi delege çıkartan eyalette Cumhuriyetçiler yüzde 63 ile birinci oldu. Senato seçimlerini de Cumhuriyetçi Jim Inhofe kazandı.
Oregon: yüzde 57 oy alan Demokratlar yedi delege çıkartttılar.
Pennsylvania: Yüzde 56 oy oranı ile Demokratlar 21 delege çıkarttılar.
Rhode Island: Dört delege çıkartan bu küçük eyalette demokratlar başkanlık seçimlerinde yüzde 62, senato seçimlerinde ise yüzde 73 ile zafer kazandı.
Tennessee: Yüzde 61 oyla McCain 11 delege çıkarttı. Cumhuriyetçi Lamar Alexander Tennessee senatörü seçildi.
Texas: Cumhuriyetçilerin kalelerinden Texas'da kazananlar beklendiği gibi yüzde 55 ile McCain oldu. Senatör de Cumhuriyetçiler'den John Cornyn oldu.
Utah: Yüzde 59 ile zafer Cumhuriyetçilerin oldu.
Vermont: Seçimi beklendiği gibi Demokratlar aldı.
Virginia: Yüzde 49 oy alan McCain'nin iki puan önünde Obama zafere ulaştı. Senato seçimlerini de Demokrat Mark Warner kazandı.
Washington: Obama yüzde 54 oy alarak zafere ulaştı.
West Virginia: Cumhuriyetçiler yüzde 55 ile beş delege çıkarttılar. Senato seçimlerini ise Demokrat aday Jay Rockefeller kazandı.
Wisconsin: Yüzde 55 oy oranı ile Obama ipi göğüsledi.
Wyoming: Cumhuriyetçiler oyların üçte ikisini kazanarak üç delege kazandı.


ABD'nin yeni başkanı olarak seçilen ve halka "değişim" vaat eden Barack Obama'nın, seçim kampanyası sırasında gerek kendi ülkesinde, gerekse uluslararası çapta önemli olan vaatleri, 5 ana başlıkta toplanıyor.

Reuters'ın analizine göre Obama'nın vaatleri ve seçilmesinin olası
sonuçları şunlar olabilecek:

1. Obama, Irak'taki askerleri belirli bir düzen içerisinde çekmeyi, bu
ülkedeki ABD askerlerini, her ay 1 tugay olmak üzere tamamen çekmeyi ve
Afganistan'a daha fazla asker kaydırmayı vaat etmişti. Demokratlara oy veren seçmen, bu vaadini yerine getirmesi için Obama'ya baskı yapabilecek. Ancak Obama, son gelişmeleri, özellikle ABD'nin Irak'taki varlığının son aylarda sağladığı kazanımları dikkate alarak, bu vaadini yerine getirme konusunda yavaş davranabilir.

2. Obama, 20 Ocak 2009'da görevini devralacak. ABD ekonomisinde halkın tüketim harcamalarının arttırılarak ekonomik durgunluğa karşı mücadele edilmesini amaçlayan "ikinci teşvik paketi" bu tarihe kadar Başkan George Bush yönetimi ve Kongre tarafından yasalaştırılmazsa, Obama ve Kongre'deki demokratlar paketi geçirebilir.

3. Obama, kredi krizi içerisinde bulunan ve bu yüzden Wall Street'te
hisse senetlerinin zayıflamasına, halkın emeklilik fonlarının değer kaybetmesine yol açan finans sektöründe yeni düzenlemeler için muhtemelen bir dizi adım atacak.

4. Obama, yıllık geliri 200 bin doların altında olan Amerikan vatandaşlarına vergi indirimi vaat etmişti. Bu kesim, toplam vergi mükelleflerinin yüzde 95'ini oluşturuyor. Obama, yıllık geliri 250 bin doların üzerinde olanların vergilerini ise arttıracağını söylüyordu. Ancak Obama ve Kongre'deki Demokratlar bu vaatlerinden kısmen geri adım atabilir. Vaatlerde belirtilenden daha küçük bir kesimin vergilerinde indirim, vaatlerde belirtilenin daha fazla bir kesimin vergilerinde ise arttırıma gidebilir.

5. Obama başkan seçilirse, ABD karşıtlığı ile tanınan devletlerin
liderleriyle önkoşulsuz olarak görüşmeyi arzuladığını belirtmişti. Bu ülkelere
örnek olarak İran, Küba ve Venezuela sayılabilir. Ancak Obama'nın bu ülke
liderleriyle görüşmesi, ABD'nin bu ülkelerle diplomatik trafiği yoğunlaştırdığı
oranda anlamlı olabilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum