Biz de Cuma Namazı kılalım!
Sümelada ayin izni isteyen Selanik Valisi Panagiotis Psomiadise mektup yazdı ve 'Biz de kapalı bulunan Selanik Fetih Camisinde Cuma Namazı kılalım' dedi.
Trabzon Valiliği Özel Kalem Müdürü Hasan Kanber, kendi şahsi adına Selanik Valisi Panagiotis Psomiadis’e bir mektup yazarak Selanik’in Sultan II. Murat tarafından Fethi’nin 580. yıldönümü (19 Mart 2010) günü kapalı bulunan Selanik’in ‘Fetih Camisi’nde Cuma Namazı kılmak istediklerini kaydetti.
15 Ağustos tarihinde Sümela’da ayin yapmak isteyen grubun içinde yer alan Sümela’da ayin yapmalarına izin verilmesi gerektiğini dile getirerek, ‘Biz buraya politika yapmaya gelmedik. Sadece dinimizi yaşamak için buradayız. İnancımız gereğini yapmak için geldik. Buradaki herkes bunu yapacak. Tanrı’ya yalvarmak için buradayız’ ifadelerine yer veren Vali Panagiotis Psomiadis’in bu mektuba nasıl bir cevap vereceği merak ediliyor.
Mektup’ta 15 Ağustos tarihinde Trabzon’a gelen gruba yönelik eleştiriler de yer alırken, “Sayın Vali, 15 Ağustos 2009 tarihinde Rusya Rum STÖ Birliği’nin Trabzon ziyareti programına katılmak üzere Trabzon’a geldiniz. Program gereğince gerçekleştirilecek etkinliklerde Sümela Manastırı’nda dini ayin yapılması olmamasına rağmen fiili bir durum oluşturarak bunu gerçekleştirmek istediniz. Müze ve ören yerinde ayin yapmak yasak olduğu için ilgililerce bu talebinize izin verilmemiştir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre “herhangi din ve mezhebe mensup olursa olsunlar ruhanilerin mabet ve ayinleri haricinde ruhani kisve taşımaları yasaktır.’ Bu kurallar herkes için aynı şekilde uygulanır. Sizinle gelen din adamları için de aynı kurallar uygulanmıştır” denildi.
Vali Panagiotis Psomiadis’ten Trabzon’da söylediği sözlere uygun olarak Selanik’teki Fetih Camisi’nde namaz kılmalarına izin verilmesini isteyen Kanber, mektubunda şu ifadelere yer verdi; “Avrupa Kültür Başkenti, Türkiye dışındaki son Osmanlı şehri Selanik, 19 Mart 1430 tarihinde Sultan II. Murat tarafından fethedilmiştir. Fetihten sonra adet olduğu üzere bir kısım kilise ve manastırlar camiye çevrilmiştir. Bununla beraber Latinler’in kiliseleri kendilerine bırakıldığı gibi, Rumlar’da 4 kiliseyi muhafaza etmişlerdir. Bugün Selanik’te Osmanlı dönemine ait birçok cami bulunmakta ise de bu camilerin tamamına yakını günümüzde ya kilise olarak kullanılıyor, ya da kapalı durumdadır. Selanik’in Sultan II. Murat tarafından Fethi’nin 580. yıldönümü (19 Mart 2010) Selanik’in biricik minaresine ve dünya güzeli şadırvanına sahip ‘Fetih Camisi’nde Cuma Namazı kılmak istiyoruz. 15 Ağustos 2009 tarihinde Sümela Manastırı’nda sarfetmiş olduğunuz “biz buraya politika yapmaya gelmedik. Sadece dinimizi yaşamak için buradayız. İnancımız gereğini yapmak için geldik. Buradaki herkes bunu yapacak. Tanrı’ya yalvarmak için buradayız” ifadelerinden de destek alarak biz de sizin düşünceleriniz gibi, sizin niyetinizle Selanik’in II. Murat tarafından Fethinin 580. yıldönümünde (19 Mart 2010) Fetih Camisi’nde Cuma Namazı kılmak istiyoruz. Selanik’te yaşayan Müslüman Türk soydaşlarımızdan esirgenen camilerde ibadet izninin bizden beklenen hoşgörü çerçevesinde verileceğini umuyor, olumlu cevabınızı bekliyorum.”
HABERE YORUM KAT