Biz Rizedeydik ya siz....
İstanbul'da Rize'nin gözü kulağı olan gazeteci Fatih Sultan Kar, Rize'ye bir kaç günlüğüne elinde fotoğraf makinesiyle gelirse ne çeker, ne yazar?
Fotoğraflarla yıllık izinden yansımalar;
Bir hasret içimi kemirir durur
Ziraat Bahçesi aklıma vurur
Şimdi uzaklarda ömrümüz çürür
Sensiz gurbet elde ben öksüz, yetim
Mutluluğa giden yol memleketim
Çaylıklar yeşile büründüğü an
Hayalim yerlerde süründüğü an
Atmaca dağlarda göründüğü an
Başlar yüreğimde büyük titreşim
Dertlerime derman ol memleketim
Fatih Sultan KAR
Bir yıl hasret sonrası uğruna şiirler yazdığım memleketim Rize’deyim.
Ameliyat öncesi bir aylık tedavi arasını fırsat bilip koşuyorum sevdiğime.
Amacım dinlenmek, istirahat etmek tatil yapmak. Ama önüme Rize tarihi ile ilgili düşen ipuçları buna fırsat vermiyor.
Güzelliklere güzel hatıralara şahitlik ediyoruz. Türk futbolunun efsane ismi Şenol Birol’u anlatan bir sergi hazırlıyoruz.
Tabi ki bazı yanlışlıklarla karşılaşıyoruz.
Yanlış olmadan doğrunun kıymeti bilinmez. Yalnızları silmeyi kolay bağlanan zor kopan biri olsam da öğreniyorum sonunda. Çünkü amacı halis ve temiz olanlar er geç başarıya ulaşacaktır.
Hava çisedu çise, bu şehir yazışır bize
Basit ayak oyunları, karışık işler, ucuza giden dostluklar karşısında
Lanet olsun içimdeki Rize sevgisine demiyor, Rize’yi inadına seviyorum.
Kafkas Barış Sirki elemanları gösteriler halinde etkinliklerine insanları davet için broşür dağıtırken, aklıma Baba Reis Ekrem Orhon’un anlatımı ile tarihleşen bir olay geliyor.
Rus işgalinde bizim horonumuza imrenen Ruslar şehir merkezinde horon tepmiş ve şöyle bir türküyü dillendirmişler: Hava çisedu çise, bu şehir yazışır bize
Anzer balı tadında
Ayhan Alptekin sanatçı duruşunu en güzel sergileyen hemşerimizdir.
Bir internet sitesi için düzenlenen etkinliğe katılmak üzere memleketine gelmişti. Askorozda amcaoğlu Gültekin’in mekanında buluşuyoruz. Anzer balı tadında bir muhabbet oluşuyor.
Burnumda tüter Pazar
Memleket hasreti içimizi sarmış ve
“Kar yağar azar azar
Burnumda tüter Pazar
Ne söylesek boşuna
Nazar olmuşuz nazar” demiştik.
Bir yıl sonra tekrar Pazar’dayız.
Pazar’dan Aktaş Minibüsüne biniyoruz. Güler yüzlü insanlarla kısa bir yolculuk sonrası Ramız Acar amcamıza ulaşıyoruz. Çok mutlu oluyor. Aktaş’ta herkes misafirperverliğini gösteriyor.
İn dereye dereye
Kazım Koyuncu anmasından dönerken Hopa Sugören’de derede oynaya çocuklar yanlarından geçerken bize al sallıyor.
Yanlarına yaklaşıyoruz. Adeta derede değilde mutluluk deryasında yüzüyorlar.
Allah Güzellikleri artırsın.
Kahvaltı bahane
Harun İlik Rize’de duruşunu bozmayan yüreğine hayran olduğum bi ağabeyim.
Rizespor için verdiği mücadele herkesin malumu. 21 Haziran Günü sözleşiyoruz kahvaltı için. Kahvaltı boyunca Rizespor’u konuşuyoruz. O Rizeli Teknik adamlara görev verilmesini memnuniyetle karşılıyor.
Ölmeden toprağın altına girmek
6 temmuz 2009 Günü Muhammet Kaçar aradı “hazırlan gideyiruk” dedi.
Kalkandere Yeniköy ile Yokuşlu Köyü'nde oturanlar 5 kilometre uzaklıktaki kaynaktan su getirmek için çalışmalara başlamış. Köylere Hizmet Götürme Birliği ve iki köyde oturanların katkılarıyla boru hattı döşenmış. Köylüler, yaklaşık üç kilometre sonra Silyan Tepesi engeli ile karşılaşmışlar. Uçuk bir mütahit bulmuşlar dağı delmişler. Hem mesafeden kazanmışlar hem de su daha tazıklı akacakmış. Atladık gittik. Haber için tünelin içindeyiz. Tünel duvarları çöker diye ağaç dalları konmuş. Biran önce tünelden çıkmak için bildiğim bütün duaları okudum. Nihayet dışarıdayız. Kaçar demez mi ? Geri dönerken de tünelden gidelim biraz daha görüntü alayım...
Atı kurdu ve bütün gizemi ile Necati Tarkan Tuzcu
Necati Tarkan Tuzcu Rize basının en renkli ismidir. İznim boyunca sık sık karşılaştık, görüştük. Uzun yıllar Rize’de hizmet veren Avukat Hüseyin Karaahmetoğlu’nun İstanbul’daki çalışma ofisinin açılışına katılan Ünlü Spor Yorumcusu Faik Çetiner, Necati Tuzcu’yu ballandıra ballandıra anlatır ve onu bu mesleğe ben kazandırdım der. Arkadan bi ses yükselir :İyi fışkı yedun
İş İşten Geçti
İstanbul'da Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi, Ankara'da Tunalı Hilmi Caddesi ne ise Trabzon'da da Uzun Sokak odur.
Uzun Sokak’ta uzun uzun yürümek ardından Meydan Parkı’nda çay içmek benim için Trabzon’un olmazsa olmazlarıdır.
Trabzon kültürel değerlere önem veren bir yapıya sahiptır. Eski vilayet binası önünde bulunan Mimar Sinan Heykeline yanaşıyorum. Koca Sinan’a yıllara dayanan Rize’deki çarpık yapılaşma için ne yapabiliriz diyorum. “İş işten geçti” diyor.
Rize’de kadın
Rize’de çayı; kadınlar toplayıp satar, erkekler işler. Dolayısıyla kadınlar erkeklere değil, erkekler kadınlarına el verir. Yılların mücadelesi yüzüne yansıyan Ketenli Köyü’nden Yallakozlu Hala hala tarlada çalışıyor ve yaşamını böyle sürdürüyor
Şenol Birol Gol
Futbol topundan ıslık sesi çıkaran adam Şenol Birol’un futbol yaşamını konu alan ve “Bir futbol efsanesi Şenol Birol Gol” isimli fotoğraf sergisini İsmail Kahraman Kültür Merkezinde açıldık. Çünkü o bir efsanedir ve onu unutmak olmaz
Yağmurun sesine bak, maça davet ediyor
Aytekin Kalender arkadaşımızın girişimleri ile Rize’de görev yapan basın mensupları ile Ekrem Orhon stadında düzenlenen bir maçta bir araya geldik. Yağmur bardaktan boşalır gibi yağarken biz meşin yuvarlağın peşinde koştuk. Maçın hakemi gözlemciliğini usta gazeteci Necati Dili yaptı.
HABERE YORUM KAT