1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Bu katliam rahip olayından da ağır
Bu katliam rahip olayından da ağır

Bu katliam rahip olayından da ağır

Sürmene'de yaşanan katliamın Trabzon'daki Rahip cinayetinden daha ağır bir olay olduğu ifade edildi.

A+A-

TBMM Şiddeti Araştırma Komisyonu Uzmanı Sosyolog Adem Solak, Trabzon'un Sürmene ilçesinde önceki akşam bir kişinin eşi ve 6 çocuğunu silahla öldürmesiyle sonuçlanan olayın Trabzon'da daha önce yaşanan Rahip Andrea Santoro cinayetinden daha ağır ve vahim olduğunu söyledi.
TBMM Şiddeti Araştırma Komisyonu Uzmanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Hayatboyu Eğitim Gelişim Derneği (HEGEM) İkinci Başkanı Sosyolog Adem Solak, Türkiye'de toplumsal cinnete doğru bir gidiş olduğunu belirterek, "Sürmene'deki bu konuyla ilgili bir araştırma yapacağım. Eminim araştırma yaparken olayın geçtiği mahallede bulunan sakinler; 'Bu gidişattan belliydi' diyecektir. Bu çeşit olayları bundan sonra da bekliyoruz. Tuhaf karşılamıyorum bu tür olayları. Birkaç gün önce de Adana'da böyle bir olay oldu. Toplumda insanların anlam arayışıyla ilgili bir sıkıntı var. Trabzon'da kurulmasını önerdiğimiz 'Eğitsel İzleme Birliği' halen kurulmadı. Yani okuldaki sıkıntılı öğrencileri izleme birliği önermiştik. Bazı illerde kuruldu ama Trabzon'da kurulmadı. Bu kurulmuş olsaydı okuldaki sıkıntılı öğrencileri evle de irtibat kurarak araştırabilirdik. O ailenin durumu fark edilirdi. Mesela Sürmene'de o öğrencilerin öğretmenleriyle görüşülsün; 'Zaten sıkıntı vardı, davranış bozuklukları vardı' diyeceklerdir. O ilçede kaymakamdan, belediye başkanına kadar, milli eğitim müdürüne kadar herkesin sorumluluğu var."
TBMM adına 21 ilde şiddet araştırması yaptığını ifade eden Solak, "Bu illerin özelliklerini 'Türkiye'nin suç haritası' diye yazıyorum şu anda. Sürmene'de yaşanan vahşetten daha ağır olaylar yaşanabilir durumdadır. Halen kimse sahip çıkmıyor ve toplumsal cinnete doğru gidişi kimse ciddiye almıyor" ifadelerini kullandı.
TBMM'nin şiddetle ilgili bir rapor yayınladığını anlatan Solak, sözlerine şöyle devam etti: "Hangi tedbirlerin alınacağı o raporda yayınlandı. Mesela Sürmene'de o rapor doğrultusunda hangi tedbirler alındı ? Trabzon'da ne yapıldı ? Türkiye'de ne yapıldı ? Eğer Trabzon'da bir rahip cinayeti olmasaydı, çocuk suçlarını araştıralım diye kimsenin aklına mecliste komisyon kurmak gelmeyecekti. TBMM'de şiddet komisyonu kuruldu; önerilerine bakarsanız gençlerin gidişatı iyi takip edilsin deniliyor. Birbirinden
ayrı olayları düşünemeyiz. Toplumsal cinnete doğru bir gidiş var. Toplumun belli değerlerinin bozulması ve belli tedbirlerin alınmaması diğer taraftan bunların bireylere yansıması gibi sonuçlar veriyor. İster eğitim sisteminin çökmesinden bakın, ister kurumlar arası iş birliğinin olmamasından bakın, isterseniz küreselleşmenin getirdiği kargaşadan bakın bu sonuçları daha iyi analiz edebilirsiniz."
Sürmene olayının çok ağır bir olay olduğunu anlatan Solak, "Rahip cinayetinden çok daha ağır bir olaydır" ifadelerini kullandı.
Bir babanın tabancasından çıkan kurşunlarla öz evlatların hunharca öldürüldüğünü anlatan Solak, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu olayın arkasından ne olacak? Gerçekten devlet 'ciddi bir şey var' deyip orada ciddi bilimsel araştırmalara yönelecek mi, yoksa cenazeler kaldırılacak bu olay kapanacak mı? Sosyal bir ülkede böyle sıra dışı olayların arkasından bilimsel çalışmalar yapılarak, başka olayların yaşanmaması için tedbir alınır."
Sürmene cinayetinde çocuklarını ve eşini öldürdükten sonra şarjöründe kalan tek mermiyi de değerlendiren Adem Solak, sözlerini şöyle tamamladı: "Son kurşun kalıyor ve kendisini vurmuyor. Bu psikolojik bir durumdur."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız