Büyük patlama bugün
Bilim adamları 14 milyar yıl önce meydana gelen patlamayı bugün yeniden yapmaya çalışacak. İşte peşinde oldukları soru!
Bugün gerçekleştirilecek patlama ile büyük bir patlamanın nasıl düzenli bir evreni oluşturduğu sorusuna cevap aranacak.
Fiziğe göre bütün patlamalar düzensiz bir dağılımı ortaya çıkartırken, evrenin varoluşunu sağlayan patlama, büyüklüğüne rağmen çok düzenli olan güneş sistemini oluşturuyor.
İşte bugün yapılacak patlama ile insanlığın varoluşuna ışık tutacak deliller elde edilmeye çalışılacak. Bilim adamları düzenli bir dağılım sağlayabilirlerse, büyük patlama teorisi doğrulanacak. Ancak düzensiz bir dağılım olursa, büyük patlma mucizevi yönünü koruyacak.
Çoğu patlamalar rastgele yönlere ve dağınık bir şekilde gerçekleşiyor. Büyük patlamanın da bu şekilde farklı yönlerde, farklı hızlarda gerçekleşmiş olması beklenirken, yapılan gözlemler, patlama sonucu devam eden genişlemenin her yönde homojen olarak aynı hızda gerçekleştiğini gösteriyor. Bu da bilim adamlarını hayrete düşürüyordu.
10 Eylül'de "asrın deneyi" yapılacak. "Büyük Patlama" (Big Bang) teorisini doğrulayacak deney için bilim adamları uyarıyor: "Dünyayı yutabilecek mini kara delikler ortaya çıkabilir."
Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nün İsviçre'deki merkezinde yapılacak Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneyi insanoğlunun şimdiye kadar gerçekleştirdiği en önemli deney.
Patlama için klip yaptılar
ABD'deki Michigan Üniversitesi'nde okuyan 23 yaşındaki Kate McAlpine, aşamaları pek çok kişi için karmaşık olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) deneyini bir rap şarkısıyla anlattı.
Large Nadron Rap adlı şarkının klibi de, McAlpine'in gerekli izinleri alması sonucu CERN Laboratuvarı'nda, deneyin yapılacağı tünelde çekildi.
HALK DAĞLARA KAÇTI
Bilim insanlarının heyecanla beklediği deney, halkta paniğe neden oldu. Avrupa basınına yansıyan haberler göre; deneyde oluşacak karadeliklerin şehri yutmasından korkan Cenevreliler, daha güvenli olduğunu düşündükleri yüksek dağlara çıktı.
Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor.
Deneyin ilk bölümü başarıyla tamamlandı
Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu (CERN) tarafından yapılan deneyde ilk ışın huzmesi için 100 milyar protonluk paketler hızlandırıcıya atıldı. Saat yönünde yapılan ilk deneyden sonra, saat yönünün tersi istikamette olacak şekilde ikinci demet devreye sokulacak ve nihayetinde iki ışın huzmesinin farklı yönlerde harekete geçirilmesiyle "büyük patlama"dan hemen sonraki koşullar yaratılmaya çalışılacak.
İŞTE İZLENME REKORLARI KIRAN O VİDEO
HABERE YORUM KAT