Cami yangınları kışkırtma amaçlı
İstanbul'da yakılan cami sayısı, az hasar görenlerle birlikte 19'a çıktı. Ancak camiler yakılsa da cemaati sarsılmadı, yaralar sarılıyor..
İstanbul'un Anadolu yakasında 19 caminin yakılmasına rağmen vatandaşlar sağduyuyu elden bırakmıyor. Hiç kimsenin milletin arasına nifak tohumu ekemeyeceğini vurgulayan cami cemaati, elbirliğiyle hasar gören camileri onarmaya başladı.
3 gün önce kundaklanan Ahmet Süt Camii için cuma namazı çıkışında toplanan yardım büyük ilgi gördü. Medine Mescidi'nde ise cemaat geçici namaz kılma yerini elbirliğiyle yapmaya başladı.
İstanbul'da Kurban Bayramı arifesinde Üsküdar'da başlayan cami yangınlarının ardındaki sır perdesi aralanamazken cami cemaati yaraları sarmaya başladı. 3 gün önce kundaklanan ve girişteki namaz kılma yeri ile imam odası büyük hasar gören Ahmet Süt Camii için vatandaşlar yardım yarışına girdi. Cuma namazında yardım kampanyasına destek veren cemaat birlik mesajı verdi. Yardımları caminin onarımı için kullanacaklarını belirten imam Cemal Aktaş, olayların milletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yönelik olduğunu söyledi: "Bu eylemler ülkemizi 80 öncesine götürmeyi amaçlıyor. Yine Alevi-Sünni kavgası çıkarmak istiyorlar. Kardeş kavgasını körüklemek isteyenler amaçlarına ulaşamayacak. Yangında hasar gören camimizi onarmak için elbirliği yaptık. Diğer zamanlarda toplanan yardımların 4 katı yardım toplandı."
İki kez kundaklanan ve kullanılamaz hale gelen Medine Mescidi Camii cemaati ise camilerini yeniden inşa etmek için elbirliği yaptı. Vatandaşlar geçici bir namaz kılma yeri yapmak için genciyle yaşlısıyla çalışmaya başladı. 16 yıldır cami cemaati olan Ramazan Kaya, olayların üzücü olduğunu, ancak karanlık ellerin kardeş kavgası çıkarmaya gücünün yetmeyeceğini dile getirirken, "Camimizi yeniden yapıyoruz. Genci yaşlısı burada. Birliğimizi bozamazlar." dedi.
Cemaati cumayı dışarıda kıldı
İlki arife, ikincisi de birkaç gün önce gerçekleşen iki kundaklama girişimine sahne olan ve kullanılamaz hale gelen Küçükbakkalköy Medine Mescidi Camii'nde dün vatandaşlar cuma namazını dışarıda kıldı. Namaz için önce cami bahçesine çadır kurmayı deneyen cemaat, betonun geç kuruması nedeniyle devasa çadırı namaz saatine yetiştiremedi. Bunun üzerine yaklaşık 300 kişi çadır bezi ve kilim sererek cuma namazını dışarıda kıldı. Namazdan önce ise cemaate Kadıköy Müftüsü Avni Şahin'in vaazı dinletildi. Şahin vaazında 19'a yükselen saldırılara değinerek camilerin Kâbe'nin şubeleri olduğunu hatırlattı. Camilerin Allah'ın evi olarak görülmesi gerektiğini kaydeden Şahin, şöyle konuştu: "Biz millet olarak kimsenin ibadethanesine saldırmadık. Cemaatsiz kalıp yıkılanlar dışında hiçbir ibadethaneye dokunulmadı." dedi. Cami imamı Müslüm Demir cemaate hitaben yaptığı konuşmada, camiye saldıranların müspet ailelerden gelmediğini ifade etti. Demir, ilk saldırıda caminin deposunda bulunan hasır ve kilimlerin yandığını ancak bunu tinercilerin ısınmak için yaptığını düşündüklerini, ancak son saldırının kesinlikle kundaklama olduğunu söyledi.
Polise göre camilerdeki yangınlar 'kundaklama'
İstanbul'da Kurban Bayramı'nın birinci gününde başlayan cami yangınlarının kundaklama olduğu ortaya çıktı. Yangınlarla ilgili titiz bir çalışma başlatan Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri, faillere ulaşmak için camilerin yakınında bulunan tüm güvenlik kameralarını inceledi. Cemaatinin verdiği bilgilere göre 3 kişinin robot resmi çizilerek, ilgili birimlere gönderildi. Soruşturmayı yürüten polis, imam-müezzin odalarının kapı ve camlarının kırıldığını tespit etti. Camilerden alınan parçalar Kriminal Laboratuvarı'na gönderildi. Kundaklanma olaylarının ardından camilerde güvenlik önlemleri artırılırken, İstanbul'daki 3 bin 14 camiye güvenlik kamerası yerleştirilmesine karar verildi. Kadıköy Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu'nun talimatıyla kamera sistemi bulunmayan her camiye polis görevlendirildi.
HABERE YORUM KAT