
Çay kanunu bu haliyle çayı bitirir!
Çay Platformu Dönem Sözcüsü Nevzat Paliç, Çay Kanunu taslağının hazırlandığı gibi TBMM'den geçmesi halinde çayın sonu olacağını savundu.
Çay Platformu Dönem Sözcüsü Nevzat Paliç, platform üyeleri ile birlikte Tek Gıda-İş Sendikasında düzenlediği basın toplantısında, Çay Kanunu taslağının bazı maddelerinin değişmesi gerektiğini belirterek, ''Tasarının amaç ve kapsam bölümünde yer alan 'kuru çayın ürün ihtisas borsası kanalıyla satışı' ibaresi madde metninden çıkarılmalıdır. Bu düzeltmeye bağlı olarak diğer maddelerde aynı amaca dönük olarak düzenlenmiş diğer hükümler de değiştirilmelidir'' dedi.
Çaykur ve özel sektör imalatçılarının, Emtia Borsası üzerinden kuru çay satışına zorlanmaması gerektiğini ifade eden Paliç, ''Tasarının ilgili hükümlerinden, zorlayıcılık esası getiren düzenlemeler çıkarılmalıdır. Çay Piyasası Düzenleme Kurulu'nda müstahsillerin kendi çıkarlarını koruyabileceği ve temsil ettiği kesimin ağırlığına orantılı bir sayıda üyeye sahip olmaları gerekmektedir. Müstahsiller için öngörülen bir üyelik en az üç üye olarak değiştirilmelidir'' diye konuştu.
Paliç, birçok maddede belirleyici ibarelerin olmadığını vurgulayarak, ''Çay Kanunu taslağı hazırlandığı gibi TBMM'den geçerse çayın sonu olur. Müstahsil hiç bir şekilde güvence altına alınmamıştır. Yaş çay taban fiyatı bir önceki yılın fiyatının altına düşme tehlikesi ile karşı karşıya bırakılmıştır. Yaş çay taban fiyatının her yıl artışı kanun metnine konacak bir hükümle güvence altına alınmalıdır. Çay bahçelerinin güncellenmesinde Çaykur'un ruhsat kayıtları baz alınmalıdır. Kuru çay imalatçıları ile müstahsiller arasında sözleşme yapılması zorunluluğu ve aynı parsel alanı içinde birden çok sözleşme yapma yasağı kaldırılmalıdır.'' ifadelerini kullandı.
İşte Çay Kanun Tasarısı’nın tam metni:
TIKLA, BİLGİSAYARINA İNDİR
HABERE YORUM KAT