
Çay kanunu taslağı tartışılıyor
Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şubesi Başkanı Muhammet Pertek: "yeni bir çay kanunu şart, ancak bu taslak bu şekliyle kanunlaşamaz"
GÖKTÜRK FIRAT
Rize Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Pertek, Ulusal Çay Konseyi tarafından hazırlanan çay kanunu taslağını değerlendirirken taslakta değişmesi gereken maddelere dikkat çekti.
Rize Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Pertek ve yönetim kurulu üyeleri, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde düzenledikleri basın açıklamasında, Ulusal Çay Konseyi tarafından hazırlanan çay kanunu taslağı üzerinde inceleme yaparak değiştirilmesi gerektiğini düşündükleri belirtti.
Maddeleri Ulusal Çay Konseyi'ne sunmaya hazırlandıklarını ifade eden Pertek, Türk çay sektörünün içinde bulunan sıkıntılardan kurtulması için yeni bir çay kanununun şart olduğunu bildirdi. Pertek, mevcut taslağın son hali ile kanunlaşmasının mümkün olmadığını, ilgili komisyonlardan döneceğini söyledi.
Pertek, açıklamasında, "Yürürlükteki 4.12.1984 Tarih ve 3092 Sayılı Çay Kanunu yetersiz olup, çay tarım alanlarını ve üreticileri koruyucu hususları içermediğinden dolayı artık ihtiyaca cevap vermemektedir. Sektörün bir düzene sokulması konusunda mevcut 3092 Sayılı Kanuna bazı ilavelerin yapılarak daha geniş bir taslak hazırlanması yeterli olabilir" dedi.
Özellikle üreticilerin haklarını koruyacak liberal ekonomik gereklere uygun ÇAYKUR'un da sektördeki varlığını sürdürmesini sağlayacak düzenlemeler yapılması gerektiğini anlatan Pertek, şöyle konuştu: "Bu eksende hazırlanacak kanun taslağından önce borsaların etkin olarak faaliyet gösterdiği ülkelerdeki çay üreticisi, imalatçısı ve satıcılarının yasal konumları ile ülkemizdeki bu aktörlerin yasal durumları arasındaki farklılıkların ülkemiz şartlarında uygulanabilirliği tartışılmalıdır."
Mevcut tasarının, çay sektöründe ağırlıklı olarak borsanın bulunduğu Sri Lanka, Kenya ve Hindistan gibi ülkelerden esinlenerek hazırlandığını anlatan Pertek, şunları söyledi: "Fakat ülkemizdeki çay sektörü, üreticinin ekonomik profili ve imalatçıların konumu yapı olarak bu ülkelerdekilerle aynı değildir. Tasarı ile etkinliğinin artırılması düşünülen borsanın faaliyeti için ülkemizin gerekli bilgi birikimi, tecrübe ve altyapı eksikliği bulunmaktadır. Borsaların faaliyette bulunduğu ülkelerdeki üretici ve imalatçıların profili ile ülkemizdeki üretici ve imalatçıların profilinin farklı olması borsanın sektörde aktif olarak faaliyet göstermesine engel olacaktır. Kuru çay üreticilerinin ürettikleri tüm çayı borsa kanalı ile piyasaya sürme konusunda zorunlu tutulması, serbest piyasa koşullarına uygun değildir."
Pertek, bu uygulamanın aynı şekilde halen piyasada belli bir pazar payı bulunan entegre tesislere sahip kurumlar için de uygun olmadığını söyledi. Taslak ile sektörün lokomotifi olan ÇAYKUR'un kamu görevinin sona erdiğini anlatan Pertek, "Ayrıca, taslakta belirtilen şekilde sektördeki kuru çay üreticilerin anonim şirket statüsünde olması gerekmektedir. ÇAYKUR, yasal statüsü gereği anonim şirket kuramayacağı için sektörde boşluk doğacaktır" ifadelerini kullandı.
İşte Çay Kanun Tasarısı’nın tam metni:
TIKLA, BİLGİSAYARINA İNDİR
HABERE YORUM KAT