Çayda 3. sürgün bereketi
Rize'de çay üreticileri 3. sürgün hasadı için çay bahçelerine girmeye başladı
Cengiz Yıldırım
RİZE (İHA) - Rizeli çay üreticileri yoğunlukla sahil kesimleri olmak üzere çay hasadının 3. sürgün dönemi için çay bahçelerine girdi.
15 Ağustos tarihi itibariyle ÇAYKUR 3. sürgün alımlarına resmen başlamıştı. Hasat için olgunlaşan çayları toplamaya başlayan vatandaşlar çaylarını keserek satımını gerçekleştiriyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Rize ziyaretinde kotayı 750 kilogram olarak açıklaması da vatandaşları yeni sürgün için mutlu etti.
ÇAYKUR 2024 yılı 1. sürgün döneminde 213 bin ton çay alımı gerçekleştirirken 2. sürgün döneminde ise 279 bin 950 ton çay alımı yapıldı. ÇAYKUR bu yıl ilk 2 sürgünde 2022 ve 2023 yıllarının ilk iki sürgününde aldığı çaydan daha fazla çay alımı yaptı.
Kotanın 750 kilograma çıkmasından ötürü mutlu olduklarını ve 3. sürgün döneminde çayın durumunun güzel olduğunu söyleyen Mahmut Kurtuluş, “Çay çok güzel. Maşallahı var. Devletimizden Allah razı olsun. Kotayı da 750 kilograma çıkardı. İnşallah özel sektöre bizi muhtaç etmez” ifadelerini kullandı.
ÇAYKUR'dan 3. sürgün çağrısı: "Çayımızı acele etmeden toplayalım"
Çaykur'dan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "15 Ağustos 2024 tarihi itibariyle 3. Sürgün yaş çay alımlarımıza başlamış bulunmaktayız. Bu sürgün döneminin başta üreticilerimiz olmak üzere hepimiz için en sağlıklı şekilde geçmesi için bazı hususların hatırlatılmasında fayda olacağı kanaatindeyiz. 3. sürgün döneminde hava şartlarının da uygun olacağı hesaba katıldığında, mahsulümüzün özelliğini daha uzun süre koruyacağı ve bahçede bozulma riskinin daha düşük olduğu hepimizin malumudur. Bu nedenlerle mevcut durumun, hasat sürecinin aceleye getirilmemesi için üreticilerimiz açısından önemli bir fırsat olduğunun bilinmesini isteriz. Ayrıca bu şartlar altında 3. Sürgünde üreticilerimizin bütün çaylarını rahatlıkla alabileceğimizi ifade ediyoruz. Gelin bu sürgünü hiç aceleye getirmeden ÇAYKUR tarafından yapılacak yönlendirmeleri dikkatlice takip ederek, alın terimiz olan ürünlerimizin değerini düşürmeden tamamlayalım. Bahçelerimizin bakımını ve hasadımızı çayımızın doğallığına uygun bir şekilde gerçekleştirelim. Bizlere emanet olan yeşil altınımıza hak ettiği değeri verelim."
HABERİN VİDEOSU:
HABERE YORUM KAT