1. YAZARLAR

  2. B. Ali KAVALCI

  3. Çayın sırrı...
B. Ali KAVALCI

B. Ali KAVALCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Çayın sırrı...

A+A-

Çinli Şair Lotung; “Huzuru fark ederim, Çay içtiğimde, Hissedilir yüzümde, yaratanın serin varlığı ve akabinde yok eder tüm dertlerimi.” diye söylermiş.

         Bendenizin şairliği yoktur. Fakat dostlarım şair ruhlu olduğumu söylerler. Hiç de boş değilimdir. Mecazı manada sözlerimin bazen şiir gibi dörtlükler halinde yansıdığı çok görülür.

         İşte benim de çayımızla ilgili bir dörtlüğüm; “Rize’mizin nefis olur çayları, toplanmasına başlanır Mayıs ayları, sabah, öğlen, ikindi, akşam, içilir 24 saat, yaz, bahar ve kış ayları, zinde tutar bayanları bayları, hele Çaykur çayı olunca insan hemen ayılır, bardak bardak içince, çay kokusu her tarafa yayılır.” Çay sohbetlerine hitap edecek olan bu şiirimi ve bundan böyle çayımıza yönelik şiir dağarcığımı geliştirme çalışmaları içersinde olacağım.

         Malumunuz çay ilk kez Çin’de keşfedildi. O nedenle Çinliler, siyah ve yeşil çayı cennetin bitkisi olarak adlandırırlar. Çay bu ülkede dört bin yıldır hem ilaç hem de keyif verici içecek olarak tüketilir. İsterseniz çayın bulunuş hikâyesini kısa özet olarak yazayım. Hikâye bizi, M.Ö. 2737’de eski Çin döneminde İmparator Shen Nung’un ateşte su ısıttığı güne götürür. Birden rüzgâr eser. Nung’un başına çarpan ağaç dalından kopan yapraklar kaynayan suya düşer. Çıkan hoş koku Nung’u mest eder. Kaynayan suda demlenen bu yapraklardan oluşan ve renkleşen bu içeceği tatmaya karar verir. Ve çay dünyaya merhaba der. Çayın başlangıç hikâyesi çayla ilgili bir kısım kitaplarda böyle yazar.

         Bitkilerin yüz bin iyileştirici yönünü bilen ve bunları oğluna anlatan eski bir Çinli bitkicinin hikâyesi çayın önemini anlatmaktadır. Bu bitkibilimci oğluna çayın 80 bin sırrını öğretmiş. Ancak hepsini tamamlayamadan yatağa düşmüştür. Ölüm döşeğinde oğluna, ölümünden 5 yıl sonra mezarına gelmesini orada çayın 20 bin sırrını daha bulacağını söyler.

Ölümünün 5’inci yılında sadık çocuk babasının mezarına gider ve mezarının yanında büyüyen siyah çay ağacını bulur. Siyah çay ağacı, güzellik ve ahengin emir ve bunların uygulamasıyla başarılacağını belirten; TAOİST inancının sunduğu bir bitkidir.

         Çayın sırrı yazımı, eski Çin Atasözü ile bitiriyorum.

Üç gün yiyeceksiz kalmak bir gün çaysız kalmaktan iyidir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum