Çaykur'dan kota savunması
Çaykur Genel Müdürü Yüce, devleti ve kurumu zarara uğratmamak için kota uygulamasına gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Mustafa BAYRAK & Eyüp YAZICI - Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Ekrem Yüce, devleti ve kurumu zarara uğratmamak için yaş çay alımlarında kota uygulamasına gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Ekrem Yüce, yaş çay alımlarında dekar başına uygulanan 10 kilo kota uygulamasına karşı artan tepki üzerine bugün ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde bir basın toplantısı düzenledi. Ekrem Yüce, olumsuz hava şartlarından dolayı yaş çay alımlarında 10 günlük bir gecikme yaşandığını belirtti. Yüce, 15 Mayıs tarihine kadar havaların serin gitmesinin yaş çay yaprağının hasat olgunluğuna ulaşmasını engellediğini belirterek "Bu nedenle kampanya açılışını tehir etmek zorunda kaldık. 19 Mayıs'ta 362 tonluk bir çay mubayaası yapıldı. Bizde alım kampanyamızı başlattık. 20 Mayıs'ta 2 bin 266 ton mubayaa gerçekleşti. 22 Mayıs'ta ise mubayaa rakamı 10 bin tona çıktı."
Bu rakamın Türk çaycılık tarihinde rekor olduğunu anlatan Yüce, şöyle konuştu: "ÇAYKUR tarihinde böyle bir olay daha önce hiç yaşanmamıştı. Tüm farikalarımızın günlük toplam işleme kapasitesi 6 bin ton olduğu için 4 bin tonluk bir yaş çay işlenemedi ve stoklarda kaldı. Böyle olunca bizde kota uygulamasını başlattık."
Eğer bu önlem alınmamış olsaydı devletimiz ve kurumun 7 trilyon lira zarara uğrayacağını belirten Ekrem Yüce, sözlerini şöyle tamamladı: "10 bin tondan sonra bir kontenjan uygulaması mecburen hasıl oldu. Bizim isteyerek arzu ederek planlayarak bir uygulamamız olmadı. Tamamen isteğimiz dışında mecbur kalarak kontenjan uygulamak zorunda kaldık. Kontenjan uygulamasaydık hem devleti hem de kurumu ciddi manada zarara sokacaktık. Bundan dolayı üreticilerimizin bizi hoşgörü ve anlayışla karşılamasını istiyoruz."
HABERE YORUM KAT