1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Cumhuriyet yazdı, PKK vurdu!
Cumhuriyet yazdı, PKK vurdu!

Cumhuriyet yazdı, PKK vurdu!

Cumhuriyet'in listeyi yayınladığı gün PKK, sözkonusu yerleri bastı. Büyük kavga alevlendi.

A+A-

Sen göster ben vurayım!
Cevheri GÜVEN

Geçtiğimiz gün 12 yıldır küllenen bir kavga yeniden başladı ve PKK'yla Hizbullah çatıştı.

Adana Seyhan'da meydana gelen olayda PKK'lı yaklaşık 200 kişilik grup Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Şura Der'i bastı. Büyük olayların yaşandığı baskında, 20 kişi yaralandı. Polis olayları kontrol altına almakta ve grupları birbirinden ayırmakta oldukça zorlandı.

PKK&Hizbullah çatışmasının 12 yıl sonra hortladığı baskının yaşandığı gün Cumhuriyet Gazetesi'nde çok ilginç bir haber vardı. Cumhuriyet'teki haberde Adana'da Hizbullah'ın örgütlendiği anlatılıyor ve Hizbullah'a yakın kuruluş ve derneklerin isimleri tek tek sayılıyordu.

 
 Cevheri GÜVEN

“Adana'da üst üste Hizbullahçı derneklerin açıldığı” vurgusu yapılan haber “Hizbullah Örgütleniyor” başlığını taşıyordu. Haberde, Adana'da Hizbullah'a yakın 7 Derneğin açıldığı belirtiliyor ve isimleri şöyle sıralanıyordu: “Umut Der, Mektep Der, Mustazaf-Der, İhya Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Şefkat Eli-Der, Anadolu-Der, Şura-Der”

Haberde Hizbullah'ın bu dernekler aracılığıyla örgüte eleman yetiştirdiği vurgulanıyordu.

Cumhuriyet'te tek tek sıralanarak Hizbullahçı derneklerin isimlerinin verildiği gün PKK, sözkonusu dernekleri bastı. Bu Türkiye'de onlarca fail-i mechul cinayete ve çok kanlı hesaplaşmalara sahne olan, Güneydoğu'yu adeta cehenneme çeviren PKK-Hizbullah çatışmasının ilk fitiliydi.

Güvenlik birimleri, PKK'nın Aktütün gibi büyük baskınları ve DTP'nin sokak çatışmalarına rağmen şiddet sarmalına çekilemeyen Güneydoğu'nun bu yolla yeni bir tehditle karşı karşıya bırakıldığını belirtiyorlar.

PKK ve Hizbullah'la bağlantıları ortaya çıkan, dalga dalga operasyonlarla köşeye sıkışan Ergenekon Terör Örgütü'nün yerel seçimler öncesi şiddet ve gerilimi kullanarak bir çıkış yolu açmaya çalışabileceği konuşuluyordu. PKK-Hizbullah çatışmaları Güneydoğu'dan başlayarak kaosu zirveye çıkartacak bir sürecin başlangıcı. Özellikle Hizbullah'ın PKK'nın saldırıları sonrası domuz bağı, telle boğma gibi vahşi yöntemlerle infazlara başlaması tüm Türkiye'yi sarsacak süreci tetikleyebilir.

Bu noktada Cumhuriyet Gazetesi'nin Hizbullah'a yakın dernekleri tek tek afişe etmesi oldukça riskli bir durum. Adana'daki saldırı Cumhuriyet'in afişe ettiği iki derneğe yönelik olarak gerçekleştirildi.

İşin daha ilginci ise Hizbullah konusunda kitaplar yazan ve sayısız köşe yazısı kaleme alan Cumhuriyet Yazarı Mehmet Faraç'ın görüşleriydi.

Faraç aynen şöyle yazıyordu: “Uzun süredir beklenen bu çatışmada, fitili kim ateşledi sorusu fazla önem taşımıyor! Çünkü, PKK'yi  13 yıl aradan sonra böylesi tehlikeli bir ortama sürükleyen gerekçe daha çok dikkat çekiyor. Şura-Der son yıllarda sayıları hızla artan Hizbullah yanlısı derneklerden biri. Güneydoğu ve Kürt kökenlilerin yoğun olduğu Akdeniz bölgesinde örgütlenen bu derneğin faaliyetleri de tıpkı Mustazaf-Der ve Umut-Der'de olduğu gibi Hizbullah'ın siyasallaşmasına hizmet ediyor! Dernekler, eğitim ve yardım organizasyonlarıyla derinden yürüyor! PKK işte bu çalışmalardan ciddi rahatsızlık duyuyor.”

Faraç'a göre asıl önemli olan PKK'nın Hizbullah'ın dernekler yoluyla yaptığı faaliyetlerden rahatsız olması. Ancak bundan daha önemli olan Cumhuriyet Yazarı Faraç'ın ilk cümlesi: “Uzun süredir beklenen bu çatışmada, fitili kim ateşledi sorusu fazla önem taşımıyor!”

Oysa 12 yıldır küllenen ama şimdi yeniden harlanarak Güneydoğu'yu cehenneme çevirebilecek bu kavgada fitili kimin ateşlediği çok önemli.  Fitili kimin ateşlediği ise sürece bakınca rahatlıkla ortaya çıkıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız