1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. D. Karadeniz ihracatı % 42 düştü
D. Karadeniz ihracatı % 42 düştü

D. Karadeniz ihracatı % 42 düştü

Trabzon, Rize ve Artvin'de Ocak-Nisan aylarını kapsayan ilk 4 aylık dönemde yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 düşüş yaşandı.

A+A-

ERSEN KÜÇÜK
Trabzon, Rize ve Artvin illerinden bu yılın Ocak-Nisan aylarını kapsayan ilk 4 aylık dönemde yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 oranında düşüş yaşandı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, birliğin yetki alanında bulunan Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2009 yılı Ocak-Nisan aylarında yapılan 269 milyon 746 bin 396 Dolar tutarında ihracat yapıldığını belirtti. Geçen yılın aynı döneminde 465 milyon 483 bin 856 Dolar tutarında ihracat yapıldığını hatırlatan Gürdoğan, bu yıl yapılan ihracatta yüzde 42 oranında bir azalmanın yaşandığına dikkat çekti.

Türkiye genelinde ihracatta yaşanan düşüşe paralel olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki ihracatta da düşüş trendinin sürdüğünü belirten Gürdoğan, “Yaşanan bu düşüşteki en önemli etken, bilindiği üzere global krizin tüm dünya ülkelerindeki olumsuz etkilerinin halen sürmesine bağlı olarak dünya piyasalarında ürün fiyatlarının çok önemli miktarlarda düşüşünden kaynaklanmaktadır. Buna bağlı olarak bir önceki yılın aynı döneminde ihracatımızda miktar olarak çok fazla bir değişiklik olmamasına ve bazı sektörlerde miktar olarak artış olmasına rağmen, dünya emtia fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak ürünlerin bir önceki yılın fiyatlarının altında ihraç edilmesi, ihracatta yaşanan yüksek oranda düşüşle karşı karşıya kalmamıza sebebiyet vermiştir. Dünya piyasalarında yaşanmaya başlanan kısmi iyileşmelere paralel olarak ürün birim fiyatlarının artması ile düşüş oranının azalması ve ihracatımızın tekrar artış trendine girmesini ümit etmekteyiz” dedi.

“İHRACATIN ARTMASI İÇİN İHRACATÇILARIN FİNANSMAN SIKINTISI GİDERİLMELİ”
İhracatta yeniden artış trendinin başlayabilmesi için ihracatçıların finansman ihtiyacının ivedilikle çözülmesinin şart olduğunun altını çizen Gürdoğan, “Bankaların hala katı tutumlarını sürdürmesi, Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indirimlerini uygulamamaları, yüzde 9 faiz oranıyla topladıkları TL mevduatını, yüzde 25 gibi dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen makas farkı ile satmaları, teminat oranlarını 5 katına çıkarmaları, teminat faiz ve komisyonlarını binde 1 seviyesinden yüzde 5 seviyesine yükseltmeleri, reel sektör ve ihracat sektörümüzün önünü tıkamıştır” diye konuştu.

“YENİ KABİNEDEN BANKACILIK VE FİNANS KONUSUNDA ÇÖZÜMLER BEKLİYORUZ”
Yeni Kabineden ihracatçıların yaşadığı sorunlara çözüm getirmesini ve özellikle bankacılık ve finans sektörüyle ilgili etkin politikalar uygulanmasını beklediklerini vurgulayan Gürdoğan, şunları söyledi: “Temennimiz Kabinede yapılan revizyon sonucu ekonominin tek bakanlık bünyesinde toplanması ile bu konulara ivedilikle çözüm bulunmasıdır. Bütün dünya ülkeleri şu anda krizden çıkış yolu olarak, reel sektörü etkin ve çok düşük maliyetle fonlama tedbirleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Eğer ihracatımızda artış olmasını istiyorsak, yoğun rekabetin yaşandığı uluslararası piyasalarda ihracatçımıza rakipleri eşdeğerinde finansman temin etmemiz gerekmektedir. Hükümetimizden en önemli talebimiz, bankacılık ve finans sektörünü uyararak bu olumsuz tablonun fırsata dönüştürülmesi konusunda reel sektörümüze dünya gelişmeleri paralelinde fonlama yapmalarının sağlanmasıdır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum