D. Karadeniz'de 2'nci su fabrikası
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize'de faaliyet gösteren Aydersu'dan sonra Trabzon'da Totalsu adıyla ikinci su fabrikası açılıyor.
İşadamlarının yatırım yapmakta çekindiği Trabzon'a Hasan Metin Durmuş ve Kutluhan Aksoy isimli kişiler tarafından 10 milyon YTL'lik yatırım yapıldı. Totalsu ismiyle su üretimi yapacak firma, 60 kişiye iş istihdamı sağlayacak.
Küresel ısınmanın son yıllarda gündeme gelmesiyle en çok ihtiyaç duyulan suya her geçen gün yeni yatırımlar yapılıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize'de faaliyet gösteren Aydersu'dan sonra Trabzon'da ikinci su fabrikası açılıyor. Hasan Metin Durmuş ve Kutluhan Aksoy isimli işadamları başka alanlarda ve yerlerde yapacakları yatırımı, kendi bölgeleri için gerçekleştirdi. Ticaretle uğraşan iki işadamı, Totalsu adıyla su fabrikası açtı.
Fabrika, Trabzon merkezden 42 kilometre uzakta bulunan Yomra'nın Demirciler Köyü'ne kuruldu. 2005 yılından beri devam eden çalışmalar son aşamaya geldi. Bin 800'ü kapalı, 5 bin 600'ü açık olmak üzere toplam 7 bin 400 metrekare alan üzerine kurulan fabrika için yaklaşık 10 milyon YTL harcandı. Fabrika, 60 kişiye iş istihdamı sağlayarak, bölgedeki işsizliğin giderilmesine katkı sağlayacak. Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli izin çıkmasının ardından fabrikada su üretimine başlanacak.
İki yıllık çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade eden Totalsu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Metin Durmuş, "Şu anda su üretimiyle ilgili her şey hazır. Sadece Sağlık Bakanlığı'ndan işletmeyle ilgili gerekli iznin çıkmasını bekliyoruz. Bakanlıktan gerekli onayın çıkmasıyla su üretimine başlayacağız." dedi.
Su fabrikası kurma fikrinin bölgeye yatırım yaparak işsiz kişilere istihdam imkânı sağlamak olduğunu ifadeden Durmuş, "Buna bir de Trabzon'da yaşayan biri olarak başka şehirlerin suyunu içmek bizleri rahatsız etti. Karadeniz Bölgesi'nde özellikle de Trabzon'da kaynak suyu imkânı olmasına rağmen, kendi suyumuzu içemiyoruz. Yıllardan beri ticaret yaptık ve başka firmaların ürünlerini alıp sattık. Artık kendi ürünümüzü üretip satmaya karar verdik. Hem iş istihdamı hem de kendi suyumuzu içmek ve bölge insanına içirmek için böyle bir yatırım yaptık. Biz bu rakamlarla istediğimiz yerde ve alanda iş yapardık." diye konuştu.
Su fabrikası yapma fikrinin oluşmasından sonra Trabzon, Gümüşhane ve Artvin illerinde kaynak bulmak için uzun süreli arayışlar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Durmuş, "Bu tür yatırımlar da en önemli unsur suyun kaynağıdır. Kaynağın sürekli ve temiz olması çok önemli. En son olarak fabrikamıza 1 kilometre uzakta bulunan Üçpınar Yaylası'nda güzel bir kaynak bulduk. Buradaki suyu borularla Demirciler köyüne kurduğumuz fabrikaya getirdik. Bizim su kaynağının bulunduğu bölgede yerleşim yeri yok. Bu, suyun kalitesi için çok önemli bir özellik. Natürel olan suyumuz sadece filtrelenip pete konacak. Sudaki yosunlaşma ve bakterileri önlemek için yapılan ozanlama sistemi bizde yok. Çünkü suyumuz belirtilen değerler için uygun. Gerekli iznin çıkmasının ardından üretime başlayacağız." dedi.
Durmuş, ilk etapta günde 300 ton su üretimi yapmayı amaçladıklarını ve yaza doğru da kapasiteyi artıracaklarını vurguladı. Durmuş, üretime başladıktan sonra aynı anda tüm Türkiye pazarına açılacaklarını ve bunun da alt yapısının hazır olduğunu vurguladı.
HABERE YORUM KAT