Darbeye karşı yürüyen tek millet!
Genç Siviller'in öncülüğünde gerçekleşen 'Darbeye Karşı 70 Milyon Adım' yürüyüşü gerçekleşti...
'Darbeye Karşı 70 Milyon Adım' platformunun Taksim'deki protesto gösterisi büyük bir katılımla gerçekleştirildi.
Yılın en uzun ve aydınlık gününde Darbeye Karşı Ses Çıkar sloganıyla İstanbul Beyoğlu'nda toplanan on binlerce darbe karşıtı, bembeyaz kıyafetleriyle yürüdü.
Darbe Karşıtı yürüyüşlerin ilki olma özelliğini taşıyan eylem, Türkiye'nin birçok şehrinde belirli aralıklarla tekrarlanacak.Yılın en uzun ve aydınlık gününde "Darbeye Karşı Ses Çıkar" sloganıyla İstanbul Beyoğlu'nda toplanan on binlerce darbe karşıtı, bembeyaz kıyafetleriyle yürüdü.
Darbe karşıtları, "Darbeye karşı 70 milyon adım" pankartı arkasında toplandı. Bütün katılımcıların ellerinde beyaz eldivenler olduğu görüldü. "Darbeye karşı ses çıkar" ve "Hukukun darbesi olmaz ve darbenin hukuku olmaz" şeklinde pankart açan darbe karşıtları, düdükler öttürerek ve ıslık çalarak yürüdüler. 1960, 1971, 1980 darbelerine ve muhtıralara karşı olanlar ellerini kaldırsın çağrısı üzerine, katılımcılar beyaz eldivenli ellerini kaldırdı. Darbe karşıtları "Özgürlük istersen sokağa çık", "Darbelere dur de" ve "Biz bu darbeleri durdurabiliriz" diye slogan atarak yürüdü. Darbe karşıtları adına basın açıklamasını Galatasaray Lisesi'nin önünde sanatçı Zeynep Tanbay okudu. Darbe karşıtları basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.
Askeri vesayete hayır
Açıklamada, "Bu kez geç kalmamak için, özgürlüklerimiz gasp edilmeden önce savunmak için, Özgürlük sloganını doya doya haykırmak için buradayız" denildi. Bugünün darbelere, tüm darbe girişimlerine karşı ses çıkarma günü olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Siyasal demokrasinin askeri vesayet altına alınmasına karşı ilk tepkiyi göstermenin günü. Bir askeri darbe mi yaşıyoruz? İlk bakışta böyle bir darbeden söz etmek mümkün değil gibi görünüyor. Ama özellikle 27 Nisan e-muhtırasından beri yaşanan gelişmeler, ağır çekim bir darbe sürecinde olduğumuzu, demokrasimizin bir tür müdahaleye maruz kaldığını gösteriyor" ifadelerine yer verildi.
Yüksek mahkemenin kararı
Önce DTP, ardından da AK Parti hakkında kapatma davası açıldığının belirtildiği açıklamada, kapatma davalarıyla ilgili soru işaretlerinin yaşandığı bir dönemde, 5 Haziran'da Anayasa Mahkemesi 411 milletvekilinin oyuyla kabul edilen başörtüsünü üniversitelerde serbest bırakan yasayı iptal ettiği kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti: "Türkiye'de süregelen müdahale geleneğinin yeni bir perdesiyle karşı karşıyayız. Demokrasiden yana tüm güçlerin özellikle 22 Temmuz seçimlerinden sonra sık sık dile getirdiği demokratik Anayasa talebi bu süreçte gündemin dışına çıkmış, özgürlük, adalet, vicdan, eşitlik kavramları geri plana atılmıştır."
Darbelerde hayatlarımızın, geleceğimizin kaybolduğunun altı çizilirken, ilk kez darbelere karşı birlik olunabileceğine dikkat çekildi. Darbelere karşı 70 milyon adımın ilkinin bu yürüyüşle atıldığının dile getirildiği açıklamada şöyle denildi:
"İstanbul'un ortasında atılan bu adımlar 70 milyon oluncaya kadar devam edecek. Farklı noktalardan başlayacak yürüyüşler, özgürlüklerimizi garanti altına alacak ve geliştirecek. Bugün, favori bir darbesi olmayanlar, tüm darbe girişimlerine, tüm darbe deneylerine karşı olanlar sokakta. Bugün, Meclise dokunma diyenler, adalet isteyenler, özgürlük isteyenler, eşitlik isteyenler sokakta. 27 Mayıs'a, 12 Mart'a, 12 Eylül'e, 28 Şubat 1997'ye verilen muhtıraya, 27 Nisan 2007'de verilen e-muhtıraya karşı olanlar, devlet kurumlarının anayasal yetkilerini zorlama yorumlara dayanarak genişletmesini doğal bulmayanlar sokakta."
En can alıcı mesaj
Açıklamanın en can alıcı mesajı ise, "Sokaktayız, çünkü Ergenekonların, Cumhuriyet Çalışma Grubunun dağıtılmasını istiyoruz! Kapalı kapılar ardında bize karşı yapılan planları bozmak istiyoruz" oldu. Açıklamanın sonunda, darbeye karşı Türkiye'nin her yerinde ve her zaman tepki gösterileceği, sahici bir demokrasiye ulaşana kadar yürüyüşün bitmeyeceği vurgulandı. Darbe karşıtı on binlerce insan arasında Adalet Ağaoğlu, Yücel Sayman, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Lale Mansur gibi önemli isimler de yerlerini aldı.
PROVOKASYON TUTMADI
Genç Siviller'in öncülüğünde kurulan 'Darbeye Karşı 70 Milyon Adım' platformunun Taksim'deki protesto gösterisine 20 sivil toplum kuruluşu katıldı. Gösterinin başlarında Engin Okur isimli bir provokatör, yürüyenlerin arasına girerek 'Ne Mutlu Türküm' diye bağırdı. Sivil polislerin araya girmesiyle etkisiz hale getirilen Okur, uzun süre elindeki Türk bayrağını sallayarak provokatif hareketlerde bulundu.
HABERE YORUM KAT