Demirel Bitlis'i ABD'ye şikayet etti
17 yıl önce uçak kazasında ölen Orgeneral Eşref Bitlis olayı kurcalandıkça, altından ilginç bilgiler ortaya çıkıyor.
Rahmetli Jandarma Genel Komutanı Eşfres Bitlis'in Özal'a yazdığı mektup, esrarengiz kaza üzerindeki sis perdesini daha da büyüttü.
Bitlis'in Özal'a Kürt sorunu için yazdığı mektubun ardından Demirel hükümetinin bu duruma çok kızdığı ve ABD'ye şikayet ettiği iddia ediliyor. Bu çarpıçı bilgiyi de oğul Tarık Bitlis verdi.
KARANLIK İLİŞKİLERE DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Bitlis söz konusu mektupta Çekiç Güç'ün ve ordudan bazı görevlilerin PKK'ya yardım ettiğine dair telsiz kayıtlarına yer vermiş ve "Devreye girin, önü alınamayan risklerle karşı karşıyayız" ifadelerini kullanmıştı.
Yine Sabah gazetesi gündeme bomba gibi düşen o mektubun ayrıntılarını bugün manşetten verdi. Mektupta teröre karşı bölge ülkeleriyle işbirliği, örgütü yalnızlaştırma, lider kadronun dağıtılması ve bölge halkına yönelik adımlar öneriyordu.
ABD'YE HEDEF GÖSTERİLDİ
Taraf gazetesine konuşan Bitlis, devletin zirvesindeki çatlağa dikkat çekiyor. Bitlis'in yazdığı mektubun ardından Demirel hükümetinin ABD'ye resli yazı yazdığını belirten oğul Bitlis, "Bu yazışma gizli değil. O dönemlerde yayımlandı. Böyle bir kayıt var. Resmi yazışmaların içinde General Bitlis'in Amerikan politikalarına karşı çıktığı belirtiliyor" diye konuştu.
O mektubun ardından Bitlis'in önerileri iki MGK toplantısındaki sonuç metinlerine yansımıştı.
BİLİRKİŞİ SABOTAJ DEMİŞTİ
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in de içinde bulunduğu çift motorlu uçağın kalkıştan yedi dakika sonra düşmesiyle ilgili raporu hazırlayan bilirkişi heyetinin başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, yaptıkları inceleme sonrasında uçağın sabotajla düşürülmüş olduğuna inandığını söyledi. Yüksel, Bitlis'in düşen uçağıyla ilgili 4 Kasım 1996'a hazırladıkları raporda olayın buzlanma ya da pilotaj hatası olmadığını belirterek, şunları anlattı: "İkinci pilot Tuğrul Sezginler'in kız kardeşi, uçağın yapım ya da bakım hatasından arızalanmış olabileceği ihtimali üzerine yapımcı firma olan Beechcraft'a tazminat davası açtı. Bunun üzerine Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi bizi bilirkişi olarak atadı, ben de heyet başkanıydım. Bize kaza nasıl oldu diye sorulmadı ama yine de rapora suikast şüphesinin düşünülmesi gerektiği notunu düştük." Kazada uçağın iki motorunun 50 saniye arayla aynı arızayı verdiğini belirten Yüksel, bunun milyonda bir ihtimali olduğunu dile getirdi.
ESRARENGİZ SUBAY
Yüksel, bilirkişi raporunda da yer alan bir askerin "Karargah tarafından bir üniformalı pilot, bir astsubay geldi. Parolayı sordum bildi, işareti sordum bildi, benden üst personel olduğu için girişine izin verdim. Ben dört aydır burada nöbet tutarım, bu saatlerde burada hiç kimseyi görmedim' dediğini de aktardı.
BÖLGE ÜLKELERİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI
"Terörle mücadele için öncelikli olarak sınır komşuları İran, Suriye ve Irak ile görüşmeler başlatılmalı. Bu ülkeler işbirliğine ikna edilmelidir. Irak'ın kuzeyindeki yerel unsurların tavrı mücadelenin seyri için hayatiyet arz etmektedir" diyen Bitlis'in önerisi doğrultusunda konu 27 Ağustos 1992 tarihinde Diyarbakır'da olağanüstü toplanan MGK gündeminde ele alındı ve bölge ülkeleri ile temasa geçilmesi benimsendi. Üç ülke ile teması İçişleri Bakanı İsmet Sezgin yürüttü. Sezgin, Ankara-Tahran-Şam arasında mekik dokudu.
TERÖR ÖRGÜTÜ YALNIZLAŞTIRILMALI
"Terör örgütü her açıdan yalnızlaştırılmalı, finans kaynakları kurutulmalı. Finans kaynaklarının tespiti için de özel bir çalışma yürütülmeli." Bu öneri doğrultusunda Maliye Bakanlığı'nın katkı sağlandığı ve MİT'in etkin olarak görev aldığı bir konsept oluşturuldu. 1993 başlarında PKK'nın Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu bölgesindeki finans bağlantılarına ilişkin bir harita çıkartılıyor.
LİDER KADRO DAĞITILMALI
"Tüm dünya örneklerinde olduğu gibi örgütün tasfiyesi için lider kadro dağıtılmalı." Bu tespit üzerine PKK lider kadrosuna ilişkin ayrıntılı bir çalışma yapılıyor. İstihbarat unsurlarının Irak ve Güneydoğu bölgesinde daha çok alan çalışması yapması isteniyor. Sınır bölgesi teknik cihazlarla donatılıyor.
BÖLGE HALKI KUCAKLANMALI:
"Bölge halkının kazanılması zaruridir. Halk yanlış yönetim ile terör arasında sıkışmış durumda. Bunu suiistimal eden unsurların bertaraf edilmesinin zorunluluğu ortadadır. Bölgeye gönderilen personel terör, oluşumu ve etkisi konusunda bilgilendirilmeli. Terör örgütünün zemin bulmasının önüne geçmek için alan çalışmasına ağırlık verilmelidir." Bitlis'in bu önerileri doğrultusunda Özal, 27 Ağustos tarihli MGK toplantısı sonrasında ilk çıkışını yaptı ve GAP televizyonundan Kürtçe yayın yapılmasını istedi. Sonraki MGK toplantılarında ilgili bakanlar sırayla brifing sundu.
HABERE YORUM KAT