1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. TRABZON

  4. Demiryolu projesi hayata geçsin
Demiryolu projesi hayata geçsin

Demiryolu projesi hayata geçsin

Batum-Hopa demiryolu ve Doğu Karadeniz demiryolu bağlantı projesinin acil olarak hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.

A+A-

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 1998 yılında gündeme taşıdıkları fikir babalığını yaptıkları Batum-Hopa demiryolu ve Doğu Karadeniz demiryolu bağlantı projesinin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından da kabul görmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Ancak asıl memnuniyetin bu projenin yatırım programına alınarak başlatılması ile olacağının altını çizen Gürdoğan “Doğu Karadeniz bölgemizdeki limanların demiryolu bağlantısının olmaması, bölge ihracatçıları olarak bizlerin nakliye maliyetleri yönünden rakip ülkelerle rekabet etmemizi engellediği gibi, Rusya Federasyonu ve Türk Cumhuriyetleri'ndeki pazar payımızın her geçen gün azalmasına neden olmakta ve coğrafi yakınlık gibi çok önemli avantajlara sahip olduğumuz bu ülke piyasalarında etkinliğimizi kısıtlamaktadır. Gürcistan'ın Batum ve Poti limanları, Kafkaslar'a ve Orta Asya'ya uzanan demiryolu ağına bağlı olmasına rağmen, Doğu Karadeniz limanları olan Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa limanları ise Türkiye'nin demiryolu bağlantısı olmayan tek bölgesi olması, ülkemizin Orta Asya Bölgesi'ne açılmasını kısıtladığı gibi, tarihsel dönem içinde transit ticaretten etkin pay alan bölgemizin bu misyonunu kaybetmesine neden olmuş ve transit ticaretten ülkemize gelen milyarlarca dolarlık döviz gelirlerinden de ülkemizi mahrum bırakmıştır” dedi.
Kısa vadede ve çok daha düşük bedelle yapılabilirliği yüksek olan Batum-Hopa Limanı demiryolu bağlantısı yerine, uzun vadede ve çok büyük maliyet teşkil eden ve yurtdışı bağlantısı olmayan Erzincan-Trabzon demiryolu ağının gündeme taşınmasının, bu projenin yapılabilirliğini uzun vadeye kaydıracağı ve engelleyeceğini kaydeden Ahmet Hamdi Gürdoğan “Batum-Hopa demiryolunun daha düşük bir maliyetle Trabzon ve Rize Limanlarına bağlanarak buradan da sahil boyunca Samsun'a ulaştırılması Doğu Karadeniz Bölgesi'nin cazibesini arttıracağı gibi bölgemizi tarihsel dönemde büyük kazanımlar sağlanan İpek Yolu misyonuna yeniden dönüştürecektir” diye konuştu.

"HOPA-BATUM DEMİRYOLU ÖNCELİKLİ OLMALI"
Gürdoğan, Hopa-Batum Demiryolu'nun ülkemizi Gürcistan Abhazya Bölgesi üzerinden çok kısa bir mesafe ile Rusya Federasyonu demiryolu ağına bağlayacağını ifade ederek “Kars-Tiflis demiryolu daha uzun mesafe ile ülkemizi Rusya demiryolu ve Asya ağına bağlamaktadır. Bu durum önemle dikkate alınmalıdır. Demiryolu ağının kısa vadede bölgemize ve bölge limanlarımıza bağlanmaması bir çok fırsatların kaçırılmasına neden olmaktadır. Bugün Avrupa Birliği'nce gerçekleştirilen TRACECA Projesi ve Litvanya'nın gerçekleştirdiği Viking Projesi ile Avrupa ülkelerinin ulaştırma ağı Karadeniz bölgemiz limanları üzerinden Avrasya ve Asya ulaştırma ağına bağlanmak istenmektedir. Bu durumda da tercih nedeninin başında bölge limanlarının demiryolu ağına bağlı olup olmaması gelmektedir. Elimizi çabuk tutmazsak, bu fırsatı da kaçırmış olacağız ve bir daha da bunun geri dönüşü olmayacaktır. Bunun için en ivedilikli olarak kısa vadeli gerçekleştirilebilecek Batum-Hopa Demiryolu bağlantısından başlanılması büyük aciliyet arz etmektedir. Bu yapılmadığı takdirde Viking ve Traceca Projesi'nden ülkemiz devre dışı kalmış olacak ve sonuçta da ülkemiz milyarlarca dolarlık döviz girdisinden mahrum bırakılmış olacaktır” şeklinde konuştu.
Yük taşımacılığı yoğunluğuna bakıldığında, bölgemiz yük taşımacılığının daha çok Asya ve Rusya Federasyonu Bölgesi'ne yoğunlaştığını hatırlatan Gürdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu durum dikkate alınarak önceliğin Hopa-Batum Demiryolu bağlantısına verilmesini gerektirmektedir. GAP Bölgesi'ne yönelik Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yük taşımacılığı yok denecek kadar azdır, dolayısıyla Doğu Karadeniz Bölgemizin lojistik bir üst haline getirilmesi için bizler için öncelik Hopa-Batum bağlantısından yanadır. Elbette uzun vadede bölgenin GAP Demiryolu'na bağlantısı olmalıdır. Ancak, öncelikli olarak kısa vadede gerçekleştirilebilecek projeleri ele almamız, bu projelerde ısrarcı olmamız gerekmektedir.“

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız