Dükkanlar bir bir boşalıyor
Daha önce hava parası vererek dahi işyeri bulmanın zor olduğu Pazar ilçesinde son aylarda en mevki yerlerde boşalan iş yerleri kiracı bekliyor.
Naci GÜVEN / Pazar53-Özel
Pazar ilçesinde en gözde mevkiler olarak bilinen ana cadde üzerindeki işyerleri bir bir boşalmaya başlarken uzun süreden beri kiralanamaması dikkat çekiyor.
Yakın zamana kadar yeni işyeri açacak esnafın dükkân bulma konusunda büyük sıkıntı yaşadığı Pazar ilçesinde, son birkaç aydır boşalan işyerlerinin taliplisi olmaması ise dikkatlerden kaçmıyor.
Emeklilere haksızlık yapıldı
Pazar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Turgut Sağbaş, esnafın Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar büyük bir krizle karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, “İlçemizde hemen her ay 10’un üzerinde kapanış bildirisi geliyor. Bu oran her geçen ay artmaya başladı. Esnaf çıkış noktası arıyor. Emekli olan işyeri sahiplerinin maaşlarından önce yüzde 10 ardından da yüzde 33 kesinti yapılmaya kalkışılması da ayrı bir darbe oldu. Özellikle küçük esnaf, gelişen şartlar karşısında iflasın eşiğine geldi.” Diye konuştu.
40–50 bin YTL hava parası
Pazar’da kısa bir süre öncesine kadar yeni işyeri açmak isteyenlerin 40–50 bin YTL hava parası vermeden dükkân bulamadığına dikkat çeken Başkan Sağbaş, “Şimdi ise bir bir dükkânlar boşalmaya başladı. Pazar’da kimsenin kepenk indirip dükkan kapattığı görülmemişti. İş yapamayan esnaf dükkânını 40–50 bin YTL hava parası alıp başkasına bırakıyordu. Aşırı bir işyeri talebi vardı. Ancak son dönemde işler tamamen değişti. Şimdi iş yapamayan esnaf kepengi indirip anahtarı mal sahibine teslim ediyor. Mal sahibi de artık herkese anahtar veremiyor. İş olsun diye dükkân açıp kirası yığılan bir müddet sonra anahtarı borç takıp bırakıyor. Bu da hem iş yapmak isteyeni hem de işyeri sahibini tedirgin ediyor.” Şeklinde konuştu.
Kiralar hala eski sistem
Dükkânlarını kiraya veren mal sahiplerinin hala eski sistemden zam yaptıklarını da belirten Pazar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turgut Sağbaş, “Türkiye’deki ekonomik değişime mal sahipleri maalesef ayak uyduramadı. Yüzde yüz enflasyonlu günlerdeki gibi hala her yıl kiraya zam yapma derdine düşen mal sahipleri hem işyeri açan esnafı zor durumda bırakıyor, hem de dolayısıyla kendileri mağdur oluyor. Kiraların yüksek olması nedeniyle maliyeti ürün fiyatına yansıtan esnaflar, interaktif alışverişin her geçen gün büyüdüğü piyasada istikrarsız fiyatlar nedeniyle iş yapamıyor. İflas eden esnaftan biriken kiralarını alamadığı için mal sahipleri de mağdur oluyor. Tam bir güvensizlik ortamı oluştu. Bu da hiç hayırlı bir durum değil” dedi.
HABERE YORUM KAT