E-postanızın güvenliğine dikkat!
İnternetin olmazsa olmaz güvenlik kuralları vardır. Bu kurallara dikkat etmezseniz başınıza her an bir e-felaket gelebilir.
İnternette takip ettiğiniz bir çok hizmetlerde sizden E-posta kayıtları istenir. Dolayısıyla E-postanızın güvenliğide daha çok önem kazanıyor. Bir çoğu onay için mutlaka E-posta adresinizi istiyor ve herhangi bir sebeple şifrenizi unuttuğunuzda hatırlamak için yine sizden e-posta adresinizi kullandırıyor. Oysaki son zamanlarda yaşanılan e-felaket lerin çoğunda hata kaynağı olarak e-postalardaki basit ve güvenlik dışı yapılan hareketlergösteriliyor.
Posta kutunu ele geçirmeyi başarmış bir kişi sitelerin şifre hatırlatma bölümünü kullanarak hemen her üyeliğinizi ele geçirebileceğini ya içinde işlem yapa bileceğini asla unutmamakta fayda var. Hele banka hesaplarınızın takip ettiğiniz sayfalar olabileceğini var sayın.
Adresiniz, sanal âlemde sahip olduğunuz en değerli varlığınızdır.
Ve işte onları koruyabilmek için alabileceğiniz 5 öncelikli tedbir.
1- Şifreyi iyi seçin
Herhangi bir amaçla e-posta hesabınıza girmek isteyenlerin ilk yapacağı şey farklı şifre kombinasyonları kullanarak denemeler yapmaktır..Her şey için aynı şifreyi kullansanız bile en azından e-posta için mutlaka ayrı bir şifre kullanmayı ihmal etmeyin.
Örneğin isminiz ve doğum tarihiniz avcılar için en kolay lokmadır. Ama örneğin 1985 doğumlu Ahmet isimli birisinin 1985ahmet ya da ahmet1985 yerine ikisinin karışımı olan 1a9h8m5et gibi bir karışımı kullanması hem hatırlanabilir hem de 'düşman' için zor tahmin edilebilir bir seçimdir. A harfi yerine @ (at) ya da i yerine ! (ünlem) gibi semboller kullanmak sözlük kullanan saldırganların işini hayli zorlaştırır..Şifrenizin 8 haneden az olmamasına özen gösterin.
2- Her mektubu açmayın
Özellikle sizinle hiçbir ilgisi olmayan kişilerden gelen şüpheli başlıklara sahip mektupları doğrudan silmek en akıllıca yöntemlerden biri olabilir.
3- Çıkarken kapıyı kapayın
Birçok kullanıcı mektuplarını okuduktan sonra pencereyi kapattığı zaman hesaptan da çıkış yaptığını sanıyor ancak işin aslı öyle değil. Çünkü bazı hizmetlerde çıkış (logout) linkine tıklamadığınız sürece bir dahaki açılışta şifre sormadan doğrudan mektuplarınıza giriş yapılabiliyor. Özellikle internet kafe, şirket ya da okul gibi ortamlarda hangi hizmette olursa olsun çıkış yapmadan masanın başından kalkmamaya özen gösterin.
4- Sanal klavyeyi sevin
Pekâlâ kullandığınız bilgisayarda bütün bastığınız tuşları bir bir kaydeden bir virüs de olabilir. Kendinizi karşı tarafın yerine koyunca örneğin hotmail.com ya da falancabanka.com yazdıktan sonra girdiğiniz metinler kullanıcı adı ve şifreniz olacaktır. Bütün bunlar da olduğu gibi karşı tarafın eline düşecektir.
Her işletim sisteminde yer alan sanal klavye bu konuda hayatınızı kurtarabilir. En azından şifrenizi buradan girmek bile bu planı etkisiz kılacaktır.
HABERE YORUM KAT