1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Ege'den Karadeniz'e çıkarma
Ege'den Karadeniz'e çıkarma

Ege'den Karadeniz'e çıkarma

D. Karadeniz'deki derelere kurulması planlanan HES'e karşı yöre halkının katılımıyla oluşturulan çevre örgütleri mücadelelerini sürdürüyor.

A+A-

İzmir'den bir grup bilim adamı da HES projelerinin çevreye verebileceği tahribatı belirlemek üzere bilimsel gözlem ve araştırmalar yapıyor.

Rize'nin Fındıklı ilçesinde bulunan Çağlayan(Abu) ve Arılı derelerinde incelemelerini başlatan toplam 10 kişilik İzmirli ekip Tek Gıda İş Sendikası Rize Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Heyet adına konuşan İzmir Kaçkar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yard. Doç. Dr. Metin Erten, derelerin Karadeniz insanı için yaşamsal önemde olduğunun altını çizerek, bölge halkının derelerden vazgeçmeyi vatanından vazgeçmekle bir tuttuğunu söyledi.

Bilimsel gezinin içeriği hakkında bilgi veren Erten, iki derede gerçekleştirilecek incelemelerin ardından bir rapor hazırlanarak bunun kamuoyuna sunulacağını belirtti.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, “Karadeniz derelerinin HES'ler için önünün kesilmesi 'ülkenin su ambarının altının delinmesi' anlamına gelir.

Hidroelektirik santrallerinin yapılması ekosistemin bozulmasına neden olacak. Buna bağlı olarak yaşamlarını sürdüren balık çiftlikleri ve küçük aile işletmelerinin yok olmasıyla karşı karşıya kalınacak.
Özellikle bu iki dere üzerinde çevre master planları hazırlanmadan bu tür kararların verilmesi ve sonucun beklenmesi daha sonra doğru sonuç alınsa dahi 'intihardan sonra gelen af' şeklinde olacaktır.” dedi.

Prof Dr. Cengiz Eruzun da Fırtına Vadisi'ne kurulmak istenen HES ile başlayan süreci ve verilen mücadeleyi özetledi. Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Ertuğrul Barka da konuşmasında ülkede çevrenin korunması için halkın birçok yerde direnmesine rağmen siyasi iktidarların sermayeden yana tavır koyarak halkın sağlıklı yaşam hakkını görmezden geldiğini dile getirdi.

ÇAĞLAYAN DERESİ
Rize'deki basın toplantısının ardından Fındıklıya geçen heyet burada Fındıklı Derelerini Koruma Platformu üyeleri ile çalışmalara başladılar.

Çağlayan Deresi'nin denize döküldüğü yerden kaynağına doğru yola çıkan heyet üyeleri, yağan yağmura aldırmadan derenin 'Gürcü Düzü' denilen yere kadar çıktılar.

Bilim insanları bu inceleme gezisi süresince dere boyundaki bitki, hayvan yaşamını incelerken, çeşitli bitki, su ve toprak örnekleri de alıyorlar.

Bölgede yaşayan vatandaşlardan ekonomik faaliyetleri ile ilgili bilgi alan heyet, arıcılık yapan ve çay üreticisi köylülerle görüşüyorlar.

Heyet önümüzdeki günlerde Arılı Deresi üzerinde de benzer araştırmalar yapacak. Araştırmanın tamamlanmasının ardından hazırlanacak rapor kamuoyuyla paylaşılacak ve resmi kurumlara gönderecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
8 Yorum