En çok ihtiyaç duyulan işler:
Karadeniz'de yapılan iş istatistiğinde; hangi ilde en çok hangi iş koluna ihtiyaç duyulduğu tek tek analiz edildi. İşte Karadeniz'de en çok ihtiyaç duyulan işler:
İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞ-KUR) tarafından 43 ilde yapılan zor bulunan meslekler ve 1 yıl içinde istihdam artışı beklenen meslekler istatistiğinde Karadeniz'de en çok dikiş makinesi operatörüne ihtiyaç duyulduğu tespit edildi. Memurluk ise ikinci sırada geliyor.
Hükümetin mart ayı resmi rakamlarına göre işsizlik yüzde 15,8 olarak açıklanırken, İŞ-Kur, en çok işsizin bulunduğu 43 ilde meslek araştırması yaptı. Para dergisi haberine göre hangi ilde hangi mesleğe talep olduğunun tespit edildiği araştırmada işi olmayan gençlere de yol gösteriliyor. Araştırmada 43 il arasında Samsun, Amasya, Tokat, Çorum, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize de bulunuyor. Karadeniz'de en çok ihtiyaç duyulan ve bulunması zor olan mesleklerin başında ise dikiş makinesi operatörlüğü ile birlikte memurluk geliyor.
Rize'de mesleklere göre açık işler; ambalajcı, büro memuru, kapıcı-kaloriferci, giyim ve giyim aksesuarları satış elemanı, ağaç işleyen tezgah ayarcı operatörü.
Temininde güçlük çekilen meslekler ise; ağaç işleyen tezgah ayarcı operatörü, büro memuru, ağaç biçme makinesi operatörü (hızarcı), giyim ve giyim aksesuarları satış elemanı, İngilizce öğretmeni.
Samsun'da dikiş makinesi operatörü, ambalajcı (elle], nakışçı, PVC doğrama imalat ve montajcısı, yardımcı hemşire, metal işleme tezgahı operatörleri, remayözcü aranırken, bunlardan dikiş makinesi operatörü, ambalajcı, nakışçı, metal işleme tezgahı operatörleri, remayözcü ve gaz altı kaynakçısı bulunmasında güçlük çekiliyor.
Çorum'da dikiş makinesi operatörü, makineci, kazmacı, dikişçiler ve nakışçılar, CNC tezgah operatörü açığı bulunurken, beden işçisi, makineci, ütücü, dikiş makinesi operatörü, elektro ensefalografı (e.e.g) teknisyeni ve kazmacı temin edilemiyor.
Trabzon'da ise mesleklere göre açık işler arasında mobilya üst yüzey işlemcisi, mobilya imalatçısı, mobilya döşemecisi, dondurma satış elemanı, alıştırıcı-montör, pazarlama sorumlusu ve soğuk kaynak işçisi yer alırken, mobilya imalatçısı, dikişçiler ve nakışçılar, mobilya döşemecisi, makineci, ebe, uzman hemşire, soğuk kaynak işçisi ve ayakkabı imalat işçisi bulunamıyor.
İş-Kur istatistiğine göre diğer illerde ihtiyaç duyulan meslek çalışanları ise şöyle;
Amasya; Mesleklerine göre açık işler; bayan terzisi, makineci, madenciler, kesimhane işçisi, ütücü, elektrik-elektronik müh., elektronik haberleşme (telekomünikasyon) teknikeri, kasap. Temininde güçlük çekilen meslekler: makineci, madenciler, kesimhane işçisi, ütücü, kasap, pazarlama sorumlusu (alışveriş merkezi) ve ön muhasebe elemanı
Giresun: Mesleklere göre açık işler: Din adamı, yardımcı hemşire, eğitim öğretim görevlisi, büro memuru, büro memuru (personel), tıbbi sekreter, polis memuru, hizmetli (kamu kuruluşları), ziraat mühendisi.
Temininde güçlük çekilen meslekler: Din adamı, polis memuru, ziraat mühendisi, hekim, büro memuru
Ordu : Mesleklere göre açık işler: Dikiş makinesi operatörü, ütücü, güvenlik görevlisi, overlok makinesi operatörü, büro memuru, ön muhasebe elemanı, istatistik memuru.
Temininde güçlük çekilen meslekler: İstatistik memuru, beden işçisi (inşaat), öğretmen (zihinsel özürlü çocuklar), gazeteciler ve ilgili yazarlar, sipariş alıcı, beden işçisi.
Sinop: Mesleklere göre açık işler: Orman işçisi, lap-penye makineleri operatörü, bar servis elemanı (bar boy/bar komi[otel], orman işçileri, ağaç değerlendiricisi, güvenlik görevlisi. Temininde güçlük çekilen meslekler: Orman işçisi, el ve makine dikişçisi, bar servis elemanı, güvenlikçi, büro memuru, kasap, gemi doğramacısı.
Tokat : Mesleklere göre açık işler: Makineci, el ve makine dikişçisi, dikiş makinesi operatörü, beden işçisi (inşaat], PVC doğrama imalat ve montaj teknisyeni, Temininde güçlük çekilen meslekler: Makineci, dikiş makinesi operatörü, el ve makine dikişçisi, pazarlamacı, mobilya imalatçısı, sekreterlik.
HABERE YORUM KAT