1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Erdoğan Rusya Çıkarması Yaptı
Erdoğan Rusya Çıkarması Yaptı

Erdoğan Rusya Çıkarması Yaptı

Başbakan Erdoğan ani bir kararla Moskova'ya giderek Putin ve Medvedev'le görüştü. Erdoğan'ın üst düzeyde ağırlandığı ziyaretten notlar şöyle.

A+A-
Ani bir kararla Moskova'ya giderek Putin ve Medvedev'le görüşen Başbakan Erdoğan Rusya'nın, Kafkas İstikrar Paktı önerisine destek verdiğini, yeni çatışmalar çıkmaması halinde barışın en kısa sürede sağlanacağına inandığını söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Kafkas İstikrar Paktı' önerisine Rusya'nın destek verdiğini bildirdi ve yeni çatışmalar çıkmaması halinde barışın en kısa sürede sağlanacağına inandığını bildirdi. Başbakan Erdoğan, Rusya ile Gürcistan arasında ateşkese varılması ardından dün Bodrum tatilini aniden yarıda keserek Moskova'ya geldi. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin'le görüşen Erdoğan, bugün de Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e geçerek Devlet Başkanı Mihail Saakaşlvili'yle buluşması bekleniyor. 

En üst düzeyde ağırlandı
Rusya ile Gürcistan arasındaki gerginliğin silahlı çatışmaya dönüştüğü bir dönemde Moskova'ya dün yıldırım ziyaret yapan Başbakan Erdoğan, Rus yönetimi tarafından en üst düzeyde ağırlandı. Erdoğan önce Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'le görüştü, ardından düzenlenen çalışma yemeğine Başbakan Vladimir Putin de katıldı. Erdoğan, Rus iktidarı tarafından bu kadar üst düzeyde ağırlanan ilk yabancı konuklardan biri oldu.
Yemekte iki ülkenin Dışişleri bakanları Ali Babacan'la Sergey Lavrov da yer aldı. 3'lü Rus-Türk zirvesi, Moskova'nın elit Rublovskiy semtinde bulunan Kremlin'e ait “Mein Dorf Şatosu”nda yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Başbakan Erdoğan'ın iki saatlik görüşmesinin sonunda Türk gazetecilere açıklamalarda bulunmasının bitmesini bekledi ve kendisini daha sonra uğurlayarak ayrı bir jest yaptı.

KEİ'de devreye giriyor
Başbakan Erdoğan, görüşmelerde ikili ilişkilerin dışında Güney Osetya ile bağlantılı gelişmeleri ele aldıklarını belirterek, “Çalışmamız neticesinde bir noktaya vardık, geleceğe yönelik bir zemin oluşsun, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu çerçevesinde bir çalışma yapalım istedik” dedi. Başbakan, bölgede güvenlik ve işbirliğinin sağlanmasını ve kriz durumlarında devreye girecek bir mekanizma oluşturulmasını istediklerini, iki ülke dışişleri bakanlarının bu yönde hemen bir çalışma başlatmasını kararlaştırdıklarını açıkladı.
Başbakan, bu çalışmalar çerçevesinde Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin (KEİ) de devreye sokulabileceğini belirterek, “Dış ticaret hacmimiz şu anda çok iyi durumda ve Rusya birinci ortağımız. Bunu daha da geliştirmenin kararlı taraftarıyız” dedi.

Bugün Tiflis'te
Başbakan, Rus yönetiminin Güney Osetya ile ilgili gelişmeleri aktardığını belirterek, bugün Tiflis'te Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşlvili ile bir araya geleceğini söyledi ve “Temenni ederiz ki, bölge barışı gölgelenmesin”diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Saakaşvili'ye somut bir mesaj götürüp götürmediğinin sorulması üzerine, “Şu an bu çalışmalar neticesinde de kendisinin de havasını, yaklaşımını görmek isteriz. Yaklaşımını görmeden bir şey söylememiz doğru olmaz” yanıtı verdi.
Başbakan, “Türkiye'den biliyorsunuz şu ana kadar istenen sadece barışa ve bu ateşkes zeminine ne gibi bir yardımda bulunabileceğimiz hususuydu. Bu konuyla ilgili de Dışişleri Bakanımız, Lavrov, Rice ve Gürcü Bakan'la görüşmeler yaptı. Bu görüşmeler neticesinde AB üyesi ülkelerin bölgede çalışmaları oldu. Bu çalışmalarla şu anda bir yere gelinmiş durumda. Bundan sonraki süreçte barışı tehdit edecek adımlar atılmazsa öyle tahmin ediyorum ki bu iş herhalde biter” diye ekledi.

Putin, Erdoğan'ı kutladı
Rusya Başbakanı Putin, Türkiye'nin istikrar içinde bulunmasının Rusya açısından son derece önemli olduğunu söyledi. İnterfaks Ajansı, görüşme sırasında Putin'in Erdoğan'a, ”Ülkenizde ne kadar zor siyasi gelişmeler yaşandığını izledik. Durum kriz boyutundan çıktığı için sizi kutlamak isterim. Partinizin halk arasındaki yüksek desteği düşünüldüğünde zaten başka türlüsü olamazdı. Bu bizim için de önemli, çünkü uzun süredir Türkiye güvenilir bir ortağımız” dediğini aktardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum