Gazeteci Hırant Dink öldürüldü
Ermeni asıllı gazeteci Hırant Dink, Genel Yayın Müdürlüğü'nü yaptığı Agos Gazetesi girişinde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.
15 Eylül 1954 yılında Malatya'da doğan Dink, İstanbul'da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Cumhuriyet Savcılığı’ndan alınan ilk bilgilere göre, Dink’in, gazetenin önünde kafasına aldığı iki kurşunla hayatını kaybetti.
Son zamanlarda yaptığı çıkışlar ile Türkiye Ermenilerinin sağduyulu sesi olan Hrant Dink, Fransa Meclisi'nde Ermeni soykırımı yasası görüşmeleri sırasında en sert karşı çıkışları yapan isim de olmuştu.
Dink, 301. maddeden 'Türklüğe hakaret' suçlamasıyla yargılanmıştı. Dink, Ekim 2005'te "Türklüğe hakaret"ten 6 ay hapis cezası aldı.
Gazeteci Taha Akyol cinayeti yorumlarken, "Kendini vatansaver zanneden bir manyağın işlemiş olabileceği bir cinayet olabilir. Kurşun Türkiye'ye sıkılmıştır. Türkiye'ye çok büyük zararlar verebilecek alçakça bir cinayettir" dedi.
HRANT DİNK Kimdir?
1954 yılında Malatya’da doğan Hrant Dink, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe ve Tarih bölümlerini bitirdi. On yıldır gazetecilik yapan Dink, ermenice yayınlanan Agos gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yürütüyordu. Dink, Ermenice yayın yapacak bir radyo için de hazırlık çalışmalarını sürdürüyordu.
Anne ve babası 1961 yılında Malatya'dan İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi ailenin bölünmesi ardından Gedikpaşa’daki Ermeni yetimhanesi'ne yerleştirildi.
Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Zooloji eğitimi alır. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlenir.
Kardeşleriyle birlikte açtıkları yayınevi, kırtasiye işini sürdürürken, eşi Rakel’le birlikte, kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başlar. Açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koyar. Denizli Piyade Alayı'nda sekiz ay askerlik yapar.
Bazı cemaat gazetelerinde kitap eleştirileri ile başlayan yazı hayatı, basında çıkan yalan haberlere gönderdiği düzeltmeler ile duyulmaya başlar. Patrikhane’ye, ‘Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır’ diyerek bu amaçla Türkçe bir gazete çıkarmayı önerir. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesi'nin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlenir. Agos dışında Zaman gazetesi'nde yazar. Ermeni Diasporasına 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulunan Dink, Ekim 2005'te "Türklüğe hakaret"ten 6 ay hapis cezası aldı. SON MAKALESİ İLGİNÇTİ
Hrant Dink, yayınlanan son makalesinde, Bursa'dan gönderildiği belirlenen bir tehdit mektubu aldığını ve bunu Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na teslim ettiğini dile getirdi.
18-19 yaşlarındaki bir saldırgan tarafından öldürülen Dink, yazdığı makalesinde, gönderilen mektubu kaygı verici bulduğunu ve hakkındaki önyargılı tavırların kendisine işkence gibi geldiğini ifade etmişti. Dink'in 10 Ocak'ta kaleme aldığı makalesinde yer verdiği görüşler şöyle:
"Bilgisayarımın güncesi ve hafızası bu kesimdeki yurttaşlar tarafından gönderilen öfke ve tehdit dolu satırlarla yüklü. Bu mektuplardan birinin Bursa'dan postalandığını ve yakın tehlike arz etmesi açısından da hayli kaygı verici bulduğumu ve tehdit mektubunu Şişli Savcılığı'na teslim etmeme rağmen, bugüne değin herhangi bir sonuç alamadığımı yeri gelmişken not düşeyim. Bu tehditler ne kadar gerçek, ne kadar gerçek dışı? Doğrusu bunu bilmem elbette mümkün değil. Benim için asıl tehdit ve asıl dayanılmaz olan, kendi kendime yaşadığım psikolojik işkence.'Bu insanlar şimdi benim hakkımda ne düşünüyor?' sorusu asıl beynimi kemiren. Ne yazık ki artık eskisinden daha fazla tanınıyorum ve insanların 'A bak, bu o Ermeni değil mi?' diye bakış fırlattığını daha fazla hissediyorum. Ve refleks olarak da başlıyorum kendi kendime işkenceye. Bu işkencenin bir yanı merak, bir yanı tedirginlik. Bir yanı dikkat, bir yanı ürkeklik. Tıpkı bir güvercin gibiyim."
HABERE YORUM KAT