1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Genel Müdür Alim Pazar'da çay topladı
Genel Müdür Alim Pazar'da çay topladı

Genel Müdür Alim Pazar'da çay topladı

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim bir dizi ziyaret gerçekleştirdiği Pazar ilçesinde çay tarlasına girip üreticilerle birlikte çay topladı.

A+A-

RAMAZAN YILDIRIM
ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, genel müdür yardımcılarıyla Pazar ilçesindeki Taşlıdere Çay Fabrikasında incelemelerde bulundu.

mdr1-005.jpg

Ziyaret öncesi ilçeye bağlı Pazar Mahallesi, Telatar mevkiine giden Alim, bahçelerinde ziyaret ettiği vatandaşlarla bir süre çay topladı.

mdr4-004.jpg

Alim, burada yaptığı açıklamada, kaliteli çay olduğunu belirterek, üreticilerin çayın kalitesinden taviz vermemesini istedi.

mdr2-005.jpg

Günlük 2 bin ton yaş çay alımı yaptıklarını ifade eden Alim, hafta sonunda, günlük işleme kapasitesi olan 9 bin tona ulaşmayı beklediklerini söyledi.

mdr3-005.jpg

Alim, siyah çayın yanında beyaz çay alımlarının da başladığını kaydederek, "Geçen sezonlarda olduğu gibi bu yıl da beyaz çay alımını gerçekleştireceğiz. Toplaması ve üretimi büyük dikkat ve çaba gerektiren beyaz çayın kilogramını 600 liradan satın alacağız. Yağışlı havalarda beyaz çay alımı yapmayacağız. Beyaz çayın kilogramını ise 4 bin liradan satışa sunacağız." dedi.

mdr5-003.jpg

Alim, geçen yıl alımını gerçekleştirdikleri 186 kilogram beyaz çayın tamamını sattıklarını, stoklarında beyaz çay bulunmadığını sözlerine ekledi.

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim Pazar ilçesinde çay bahçesinde arkadaşımız Alihan Telatar’ın sorularını cevapladı

- Sayın Genel Müdürüm bugün kampanyanın 3. günü. Hızlı bir giriş yapıldı. Verilen fiyattan sonra üretici de çok memnun. Dün Cumhuriyet Çay Fabrikasında açılış yaptınız. 3 günün değerlendirmesini yapabilir misiniz?

GENEL MÜDÜR ALİM: Çay toplama anlamında değerlendirdiğimizde en güzel günümüz bugün. Çay şu an çok güzel ve taze. Aslında bu tazeliğiyle de toplanması gerekiyor. Herkesin bir an önce başlaması lazım. Bu seneki sloganımız da ‘Kalite olmazsa olmazımızdır’ zaten. O şekilde yola çıktık. Birinci gün bin ton üzerinde çay aldık. Dün 3 bin 800 ton çay aldık. İki günde 5 bin ton çay almış olduk. Bugün de sanırım 5-6 bin ton civarında olacak bu hafta sonuna kadar 9 bin ton kapasiteye çıkmış olacağız. Kapasiteye çıktıktan sonra artık her gün rutin kota uygulanmış olacak. Bugüne kadar hep 100 kilodan gidiyoruz. Belki yarında 100 kilodan gideceğiz ama ister istemez 9 bin tona çıktığı zaman kontenjan ister istemez düşecek. Bu isteyerek yaptığımız bir olay değil ama sonuçta aldığımız çayı isteyebilmeliyiz. Milli servet. Alıp da yakmak, çürütmek hem sağlıklı olmaz hem üreticiye yakışmaz. Üretebildiğimiz kadarını alıyoruz. 9 bin tondur ama genelde 10 bin ton gibi bir günlük stokla devamlı gidiyoruz. Bu anlamda kaliteli, ot, kök, yaprak olmadan üreticimizde bir şekilde taze olarak çayına başlayıp en kısa zamanda hasadı bitirip inşallah ikinci sürgüne hazırlanacağız. Herkese birinci sürgünün hayırlı olmasını diliyorum. Aldığımız paranın da iyi günlerde sağlıklı bir kullanılmasını temenni ederim. 

- Kampanyanın ilk günü Pazartesi Kemalpaşa’daydınız. Orada fabrikalarda incelemelerde bulundunuz. İkinci gün Kalkandere, İkizdere ve dün Rize’de bulundunuz. Bugün de Pazar’dasınız. Üreticilerle görüşüyorsunuz, fabrikaları denetliyorsunuz. Üreticilerden nasıl bir enerji aldınız? 

GENEL MÜDÜR ALİM: Bugüne kadar uğradığımız her yerde Kemalpaşa’nın Kazimiye ve Şanlı alım yerlerine uğradık. Oradaki üreticilerimizde aynı şekilde geçen yıl da aynı yerlere gitmiştik. Hepsi memnun, fiyattan da memnunlar. Ayrıca fiyat konusunda memnuniyetlerini bildirdikleri gibi çay sezonunun başlamasıyla birlikte bir şenlik havasında geçiyor. Ayrıca yabancı işçilerin az veya hiç olmadığı bir yerde, herkes kendi aile içinde çaylarını topladıkları için veya imece usulü topladıkları için bu gidişattan da insanlar memnun. Yurtdışına veya il dışına çıkacak olan ücret üreticimizin bizzat cebine kaldığı için iktisadi anlamda ekonomik olarak da bütçeye bir fayda sağlıyor. Ailece herkes çay topluyor. Aslında çay bizim için olmazsa olmaz olduğu gibi bulunmaz bir velinimet. Sonuçta yağmurda çamurda her zaman toplayabiliyoruz. Saklama derdi biraz sıkıntı oluyor. Onu da artık üreticimiz her gün toplaması gerektiği kadar toplayacak. Hepsini bir günde toplayıp vereyim denilirse bu işin altından çıkamayız. Ayrıca öyle bir sanayide kalmaz. 12 ay içinde zaten 3 sürgün halinde topluyoruz. Hiç olmazsa 15-20 gün çay toplamamız lazım.
 
- Geçen yıldan kalma budama bedelleri var. Onlarla ilgili bir müjde var mı? 
GENEL MÜDÜR ALİM: Tabii ki de onlar şu şekilde. Genelde tarih pek gecikmez. Genelde Temmuz ayı içerisinde ödeniyor. Sanırım bu sene de Temmuz ayı içerisinde ödenecek.

HABERİN VİDEOSU:

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
8 Yorum