Gürcistanlı işçiler, çay topluyor!
İktidar ve muhalefet işsizlik kavgası veredursun, çay toplamak için Sarp Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Gürcüler izdihama neden oluyor!
Muhammet KAÇAR/HOPA
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde başlayan yaş çay sezonu nedeniyle çay tarlalarında 40 TL yevmiye ile çalışan Gürcistanlı işçiler her sabah Sarp Sınır Kapısı’nı geçerek Türkiye’ye giriyor, akşamları da geri dönüyor. Günübirlik giriş çıkış yapan çay işçileri nedeniyle kapıda yaya trafiği yüzde 40 oranında arttı.
Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da 774 bin dekar alan üzerinde yapılan yaş çay tarımında sezon önceki hafta açıldı. Yaş çay sezonunun başlamasıyla birlikte çay tarlalarında çalışmak için Gürcistan uyruklu işçiler de bölgeye akın etmeye başladı. Günde yaklaşık 4 bin kişinin giriş çıkış yaptığı Artvin’in Hopa İlçesi’ndeki Sarp Sınır Kapısı’nda son bir haftadır yaya trafiği büyük artış gösterdi.
Gürcistan’ın başta Batum ve sınıra yakın diğer kentlerinden gelen işçilerin oluşturduğu yoğunluk nedeniyle giriş çıkışlarda yüzde 40 oranında artış oldu. Sabah erken saatlerde çoğunluğu yaya olarak sınırı geçen Gürcistan uyruklu işçiler, Artvin’in Hopa ve Arhavi ilçeleri ile Kemalpaşa Beldesi ve Rize’nin Fındıklı ile Ardeşen ilçelerindeki çay tarlalarında, ortalama 40 TL yevmiye ile çay topluyor. İşçilerin büyük çoğunluğu akşam yeniden sınırı geçerek ülkelerine geri dönerken, bazı işçiler ise çay sezonu boyunca Türkiye’de kalıyor.
SABAH GELİP AKŞAM DÖNÜYORLAR!
Sarp Sınır Kapısı’nda yabancı işçi bekleyen çay tarlası sahipleri, Gürcistan uyruklu işçilerin her gün sınırı geçerek Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Yakın il ve ilçelerdeki çay tarlalarında iş buluyorlar. Gürcistan’da iş imkanı az olduğu için özellikle bu aylarda yoğun bir şekilde geliyorlar. İyi çalışanlara 50 TL’ye kadar yevmiye veriliyor” diye konuştu. Gürcü işçiler ise ülkelerinde iş imkanı olmadığını ifade ederek Türkiye’de yevmiye ile çay topladıklarını söyledi.
KAPIDAKİ YAYA TRAFİĞİ ARTTI
Konuyla ilgili konuşan Sarp Sınır Kapısı Gümrük Muhafaza Müdürü Yunus Bayrak da, “Gürcü işçilerin büyük çoğunluğu kapıdan yaya olarak giriş çıkış yapıyor. Minibüslerle gruplar halinde gelenlerde oluyor. Çoğunluğu kalacak yeri olmadığı için sabah gelip akşam dönüyor. Kalacak yer bulanlarda iş bittikten iki üç gün sonra geri dönüyor. Bu nedenle kapıdaki yaya trafiğinde artış oldu. Kapıdaki bu yoğunluğun çay sezonu sonuna kadar sürmesini bekliyoruz” dedi.
‘YARI FİYATINA ÇALIŞIYORLAR’
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ise kaçak işçi çalıştırmanın yasal olmadığını hatırlattı. Paliç, “Bölge insanımız kendi çayını topluyor ancak yevmiye ile bir başka yerde çalışmıyor. Çalışsa da 70 ile 80 TL istiyor. Gürcistanlı işçiler ise bunun yarı fiyatına çalıştığı için vatandaşlarımız onları tercih ediyor” diye konuştu.
KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRANA 5 BİN TL CEZA
Bu arada çay tarlalarında kaçak yabancı uyruklu işçi çalıştıran tarla sahiplerine işçi başına 5 bin lira para cezası kesildiği, yakalanan yabancı uyruklu işçilerin ise sınır dışı edildiği belirtildi. (Hürriyet)
HABERE YORUM KAT