
Hakiki 'Rize Bezi' budur işte!
Rizede yaşayan Behçet Uzun isimli kadın, meşhur Rize bezini 600 yıl önceki araç gereçleri kullanarak geleneksel yöntemlerle imal ediyor.
GÖKTÜRK FIRAT
Evinin alt katında kurulu tezgahta Rize bezi üretimi yapan 56 yaşındaki Behçet Uzun, Rize bezini 600 yıl önceki orijinal şekliyle imal ediyor.
Geleneksel kültürü yaşatan ve artık müzelere konu olan araç ve gereçlerle üretim yapan Behçet Uzun, ninesi ve annesinden öğrendiği dokumayı, ömrü elverdiği sürece devam ettireceğini söyledi.
Son yıllarda Rize bezi adı altında farklı bezlerin üretildiğini dile getiren Behçet Uzun, Rize bezi dokumacılığı bu yöreye has iplik ve dokuma ile yapılır. Son zamanlarda modern tezgahlarda dokunan pamuklu bezler Rize bezi adı altında satılıyor. Ama bu bezlerin hiçbirinin Rize bezi ile uzaktan yakından ilgisi yok dedi.
Uzun, 600 yıl önce Rize bezi nasıl dokunuyorsa kendisinin aynı metotla üretim yaptığını belirterek Kullandığımız araç ve gereçler tamamen aynı. Ancak kendir üretimi yasak olduğu için ipliği yurt dışından geliyor. Kendir üretimi yasak olmadığı zamanlar, üretilen kendirleri Ağustos ayı ortalarında hasat ederdik. Yumuşaması için yağmura bıraktığımız kendirleri belli olgunluğa geldiğinde taraklardan geçirerek kendir ipliğini elde edilirdi. Kendir ipliğinde kendine özgü doğal bir renge sahip olduğu için boyama ihtiyacı duyulmaz. Hiçbir kimyasal müdahale gerektirmeden doğallığı ile dokunur. Normal kumaşlardan daha ince ama dört kat daha sağlamdır. İnce olmasına rağmen daha ağırdır. Bir metre kare kumaş 150 gram gelmektedir. Rize bezi dokumaları, insan üzerindeki teri emdiği ve cildin hava almasını sağladığı için sağlık açısından son derece faydalıdır diye konuştu.
Behçet Uzun, son dönemlerde sahte Rize bezlerinin yaygınlaşmasıyla gerçek Rize bezinin de tercih edilir olma özelliğini yitirmeye başladığını ifade ederek gerçek Rize bezi dokumacılığının özüne bağlı kalınarak yaygınlaştırılması ve korunması gerektiğini söyledi.
HABERE YORUM KAT